Кафедра готельно-ресторанної справи та харчових технологій

  • Про кафедру
  • Співробітники
  • Навчальні курси
  • Викладацький розклад
  • Дослідження
  • Методичні матеріали
  • Звіти
  • Новини

Кафедра готельно-ресторанної справи та харчових технологій створена у структурі географічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка у 2021 році в (Наказ ректора Львівського національного університету імені Івана Франка №0-22 від 18 березня 2021 року).

Кафедра готельно-ресторанної справи та харчових технологій готує фахівців зі спеціальностей:

  • 241 «Готельно-ресторанна справа»
  • 181 «Харчові технології».

В структурі кафедри працює 17 викладачів, 2 працівники навчально-допоміжного складу.
При кафедрі функціонує лабораторія «Харчових технологій та ресторанного обслуговування». Окрім занять в аудиторних умовах, студенти отримують знання і практичний досвід від провідних практиків сфери гостинності та харчової промисловості безпосередньо у підприємствах готельно-ресторанного бізнесу міста Львова та Західного регіону України.

Співробітники

завідувачПАНДЯК Ігор Григоровичзавідувач
професорБОМБА Мирослав Ярославовичпрофесор
професорОЩИПОК Ігор Миколайовичпрофесор
доцентВІВЧАРУК Ольга Миколаївнадоцент
доцентКРЕКТУН Богдан Васильвичдоцент
доцентКУШНІРУК Галина Володимирівнадоцент
доцентМАЙКОВА Світлана Віталіївнадоцент
доцентМАСЛІЙЧУК Ольга Богданівнадоцент
доцентПЕТЛІН Ірина Володимирівнадоцент
доцентФЕДИНА Лариса Олександрівнадоцент
доцентЦИМБАЛА Ольга Стефанівнадоцент
старший викладачМАКСИМЕЦЬ Олександра Богданівнастарший викладач
старший викладачПАУК Оксана Євгеніївнастарший викладач
асистентДОРОШ Юлія Степанівнаасистент
асистентЧАЙКА Ірина Мирославівнаасистент
лаборантМАКОГІН Ганна Василівналаборант
лаборантОСТРОВСЬКА Галина Василівналаборант

1 курс

2 курс

3 курс

4 курс

5 курс

6 курс

Викладацький розклад



Методичні матеріали

2024

2023

2022

2021

2020

2019

  • Бомба М.Я.,Вівчарук О.М., Джурик Н.Р.-Й., Майкова С.В., Шах А.Є.Методичні вказівки до підготовки та захисту кваліфікаційних робіт (проектів) здобувачів вищої освіти освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології» (денна та заочна форми навчання). – Львів: ЛІЕТ, 2019. – 74 с.
  • Островська Г.В. Економіка готельного та ресторанного бізнесу. Методичні рекомендації і завдання до виконання контрольної та індивідуальної  роботи  для студентів заочної форми навчання освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 073 «Менеджмент» / Укладач Г.В. Островська. – Львів: ЛІЕТ, 2019. – 45 с.
  • Організації готельної справи: Методичні вказівки з навчальної дисципліни до виконання курсових  робіт для студентів  денної та заочної форм навчання «бакалавр»: спеціальності : 241 Готельно-ресторанна справа  / Укладач : І. Р. Удуд Львів: ЛІЕТ, 2019. – 24 с.
  • Організації готельної справи: Методичні вказівки з навчальної дисципліни до виконання контрольної та індивідуальної науково-дослідної роботи для студентів денної та заочної форм навчання «бакалавр»: спеціальності: 241 Готельно-ресторанна справа. справа  / Укладач : І. Р. Удуд. –  Львів: ЛІЕТ, 2019. – 37 с.

2018

  • Бомба М. Я. Екологія // Методичні рекомендації для вивчення дисципліни та виконання контрольних робіт студентів заочної форми навчання з галузей знань: 29 Міжнародні відносини, спеціальності 292 Міжнародні економічні відносини; 07 Управління та адміністрування, спеціальності 071 Облік і оподаткування. – Львів: ЛІЕТ, 2018. – 27 с.
  • Бомба М. Я., Майкова С. В., Джурик Н. Р.-Й., Сусол Н.Я., Шах А.Є. Методичні вказівки до підготовки та захисту кваліфікаційних робіт (проектів) здобувачів вищої освіти ступеня «магістр» галузі 18 «Виробництво і технології», 181 Харчові технології (ОПП «Технології оздоровчого та профілактичного харчування», ОПП «Технології в ресторанному господарстві. – Львів: ЛІЕТ, 2018.– 40 с.
  • Островська Г. В. Економіка праці і соціально-трудові відносини: плани практичних занять для студентів    бакалаврів галузі знань 07 Управління та адміністрування, спеціальність 071 Облік і оподаткування, спеціалізація «Облік і фінанси підприємств сфери послуг» – Львів. – ЛІЕТ. – 2018 – 52 с.
  • Організації готельної справи: Методичні вказівки з навчальної дисципліни до виконання курсових  робіт для студентів денної та заочної форм навчання «бакалавр»   спеціальності : 241 Готельно-ресторанна справа / Укладач : І. Р. Удуд Львів: ЛІЕТ, 2018. – 24 с.
  • Організації готельної справи: Методичні вказівки з навчальної дисципліни до виконання контрольної та індивідуальної науково-дослідної роботи для студенті денної та заочної форм навчання «бакалавр»:    спеціальності:241 Готельно-ресторанна справа / Укладач : І. Р. Удуд Львів: ЛІЕТ, 2018. – 37 с.

2017

  • Островська Г.В.  Методичні рекомендації до виконання курсової роботи з дисципліни«Економіка торгівлі» для студентів денної і заочної форми навчання галузі знань «Економіка і підприємництво», напряму підготовки 6.030510 «Товарознавство і торговельне підприємництво»  – Львів. – ЛІЕТ. – 2017 – 25 с.
  • Островська Г.В. Економіка підприємств: методичні рекомендації і завдання  для практичних занять для студентів  бакалаврів галузі знань: 1401  Сфера обслуговування напрям  підготовки 6.140103 Туризм – Львів. – ЛІЕТ. – 2017. – 96 с.
  • Островська Г.В. Економіка підприємств: методичні рекомендації і завдання для контрольних та індивідуальних науково-дослідних  робіт   для студентів  заочної форми навчання галузі знань 1401 Сфера обслуговування,  напряму підготовки, 6.140101 Готельно-ресторанна справа,  6.140103 Туризм   – Львів. – ЛІЕТ. – 2017 – 32 с.
  • Островська Г.В. Економіка праці і соціально-трудові відносини: методичні рекомендації і завдання для контрольних та індивідуальних науково-дослідних  робіт   для студентів  заочної форми навчання  галузі знань  07 Управління та адміністрування, напряму підготовки 071 Облік і оподаткування (спеціалізація «Облік і фінанси підприємств сфери послуг») – Львів. – ЛІЕТ. 2017. – 32 с.
  • Економіка готельного і ресторанного бізнесу: Методичні вказівки до виконання самостійних робіт для студентів, заочної та денної форми навчання освітнього ступеня «магістр», спеціальності 1401 «Сфера обслуговування»  / Укладач : І. Р. Удуд. – Львів: ЛІЕТ, 2017. – 12 с.
  • Економіка готельного і ресторанного бізнесу : Методичні вказівки з навчальної дисципліни до виконання практичних занять для заочної та денної форми навчання освітнього ступеня «магістр»,спеціальності 1401 «Сфера обслуговування»  / Укладач : І. Р. Удуд. – Львів: ЛІЕТ, 2017. – 36 с.
  • Економіка готельного і ресторанного бізнесу : Методичні вказівки з навчальної дисципліни до виконання семінарських занять для студентів «магістр»,спеціальності 1401 «Сфера обслуговування»  / Укладач : І. Р. Удуд. – Львів: ЛІЕТ, 2017. – 16 с.
  • Організації готельного господарства: Методичні вказівки з навчальної дисципліни до практичних занять для студентів  «бакалавр», спеціальності 1401 «Сфера обслуговування» / Укладач : І .Р. Удуд. – Львів: ЛІЕТ, 2017 – 95 с.
  • Організації готельного господарства: Методичні вказівки з навчальної дисципліни до семінарських занять для студентів «бакалавр»,  спеціальності1401 «Сфера обслуговування» »/ Укладач : І. Р. Удуд Львів: ЛІЕТ, 2017. – 21 с.

2015

  • Бомба М.Я., Паньків Н.Є., Шувар Н.М., КучинськаІ.В. Екологія // Мет. рек. для виконання практичних завдань з дисципліни студентами денної та заочної форм навчання, галузь знань: 0517 Харчова промисловість та переробка сільськогосподарської продукції, напрям підготовки: 6.051701 Харчові технології та інженерія, галузь знань: 1401 Сфера обслуговування, напрям підготовки: 6.140101 Готельно-ресторанна справа, 6.140103 Туризм, галузь знань: 0305 Економіка та підприємництво, напрям підготовки: 6.030503 Міжнародна економіка, 6.030509 Облік і аудит, 6.030510 Товарознавство і торговельне підприємництво. – Львів: ЛІЕТ, 2015. – 38 с.
  • Бомба М.Я. , Паньків Н.Я., Шувар Н.М. Практикум з екології: навч. посібн.- Львів: Ліга-Прес 2015. – 132 с.
  • Бомба М.Я. , Паньків Н.Я., Шувар Н.М. Екологія// Методичні рекомендації для самостійного вивчення дисципліни студентами денної та заочної форми навчання з галузей знань: 0517 «Харчова промисловість та переробка сільськогосподарської продукції», 1401 «Сфера обслуговування», і 0305 «Економіка та підприємництво». –Львів: ЛІЕТ, 2015. – 48 с.
  • Бомба М.Я., Паньків Н.Я., ШуварН.М. Екологія // Методичні рекомендації до організації індивідуальної та наукової робіт з дисципліни студентів денної та заочної форм навчання з галузей знань: 0517 «Харчова промисловість та переробка сільськогосподарської продукції», 1401 «Сфера обслуговування», і 0305 «Економіка та підприємництво». – Львів: ЛІЕТ, 2015. – 44 с.

2013

  • Бомба М.Я., Лотоцька-Дудик У.Б., Івашків Л.Я., Шах А.Є., Макогін Г.В. // Методичні рекомендації щодо заготівлі, висушування і зберігання лікарської сировини для забезпечення функціонування фіто-бару ЛІЕТ. – Львів: ЛІЕТ, 2013. – 23 с.
  • Економіка готельного і ресторанного бізнесу. Методичні рекомендації  і завдання до виконання практичних, семінарських занять, контрольної та самостійної роботи, тести для самоконтролю знань, для студентів заочної та денної форми навчання освітнього ступеня «магістр», спеціальності1401 «Сфера обслуговування»   / Укладач : І. Р. Удуд. – Львів: ЛІЕТ, 2013. – 40 с.

2012

2007

  • Рутинський М. Й. Менеджмент у туристичній і готельній індустрії: Курс лекцій. – Львів: Фенікс, 2007. – 81 с.
  • Рутинський М. Й. Організація сфери туристичних послуг: Курс лекцій. – Львів: Фенікс, 2007. – 88 с.

2005

  • Мальська М., Худо В., Рутинський М., Грищук А. Магістерські та дипломні роботи: Методика організації наукових досліджень, рекомендації щодо написання та основні вимоги до оформлення. – Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2005. – 39 с.
  • Рутинський М.Й. Рекреалогія з основами курортології. Частина І. Теоретичні засади. Частина ІІ. Курортологія : курс лекцій / За ред. М. Мальської. – Львів: Фенікс, 2004. – 68 с. + 94 с.

2003

  • Мальська М.П., Рутинський М.Й. Планування діяльності туристичних підприємств: навчально-методичні матеріали. – Львів: Фенікс, 2003. – 59 с.

2002

  • Рутинський М.Й. Організація спортивно-оздоровчого туризму : навч.-метод. матеріали. – Львів: Фенікс, 2002. – 44 с.

Дослідження

Кафедра розвиває такі наукові напрями досліджень:

  • теорія, методологія та методика гостинності;
  • готельний і ресторанний менеджмент;
  • міжнародний готельний і ресторанний бізнес;
  • управління корпоративними формами у готельному і ресторанному бізнесі;
  • впровадження інноваційних підходів у сфері готельної та ресторанної індустрії;
  • удосконалення технологій харчової продукції підвищеної біологічної цінності з оздоровчо-профілактичними властивостями на базі нетрадиційної сировини;
  • екологічно чисте довкілля як важливий чинник виробництва продуктів оздоровчого спрямування та здоров’я людини;
  • розробка наукових основ технологій виготовлення традиційних національних страв галицького регіону та їх адаптація до сучасних вимог готельно-ресторанного бізнесу;
  • екологічні засади забезпечення якості та безпечності продуктів харчування, екологія харчування;
  • актуальні питання впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) в підприємствах ресторанного господарства;
  • фізична рекреація як засаднича основа розвитку санаторно-курортних та оздоровчих закладів Карпатського регіону.

Звіт виконувача обов’язків завідувача кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій Львівського національного університету імені Івана Франка к. геогр. н., доц. Пандяка І. Г. Завантажити

ПРОГРАМНІ ЦІЛІ ТА ЗАВДАННЯ кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій Львівського національного університету імені Івана Франка на 2022-2027 рр. Завантажити

Відбулась ІІ Всеукраїнська студентська науково-практична інтернет-конференція: «Готельно-ресторанний бізнес та харчові технології: сучасні тенденції, виклики, інновації»

16.05.2025 | 15:16

15 травня 2025 року у Львівському університеті відбулась II Всеукраїнська студентська науково-практична інтернет-конференція: «Готельно-ресторанний бізнес та харчові технології: сучасні тенденції, виклики, інновації». Організатором конференції є кафедра готельно-ресторанної справи та харчових технологій географічного факультету.
Відкрив конференцію та пленарне засідання завідувач кафедри, доцент Ігор Пандяк.
З вітальним словом до учасників конференції звернувся проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Львівського університету Володимир Качмар. Проректор наголосив на вагомих здобутках кафедри у підготовці здобувачів, успіхах на міжнародних та всеукраїнських конкурсах студентських наукових...

Читати »

15 травня 2025 р. відбудеться Всеукраїнська студентська науково-практична інтернет-конференція: “Готельно-ресторанний бізнес та харчові технології: сучасні тенденції, виклики, інновації”

13.05.2025 | 09:23

Шановні колеги!
Запрошуємо Вас взяти участь у Всеукраїнській студентській науково-практичній інтернет-конференції:
“Готельно-ресторанний бізнес та харчові технології: сучасні тенденції, виклики, інновації” (15 травня 2025 року, м. Львів)
Дедлайн подачі заявки та матеріалів конференції – до 5 травня 2025 року.
Участь у конференції безкоштовна. Кожен учасник отримає електронний збірник матеріалів конференції та сертифікат (30 год. 1 кредит ЄКТС).
Інформаційний лист з вимогами до оформлення та реєстраційною формою:
https://geography.lnu.edu.ua/wp-content/uploads/2025/04/inform_povidoml_Hotelno-restorannyy-biznes-ta-kharch_tekhnolohii_2025.pdf

Читати »

Відбувся захист авторських страв студентами 2 курсу бакалаврату спеціальності G13 «Харчові технології» з предмету «Технологія продукції ресторанного господарства»

12.05.2025 | 15:05

8 травня 2025 року у Лабораторії харчових технологій та ресторанного обслуговування відбулося підсумкове заняття із захисту авторських страв студентами 2 курсу бакалаврату спеціальності G13 «Харчові технології» з дисципліни: «Технології продукції ресторанного господарства» (старша викладачка кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій Олександра Максимець).
До цього заняття студенти готувались заздалегідь – розробляли рецептури, проводили розрахунок вартості сировини та готової страви, виробу, готували всю необхідну нормативно-технологічну документацію – технологічні та калькуляційні карти на індивідуальні авторські страви.
На підсумковому занятті студенти демонстрували приготування та...

Читати »

Практичний майстер-клас «Сучасні методи виготовлення сиру моцарела: теорія і практика»

11.05.2025 | 20:52

7 травня 2025 року здобувачі кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій магістерського рівня вищої освіти спеціальності G 13 «Харчові технології» із викладачем дисципліни «Крафтові технології» доценткою Ольгою Маслійчук та науково-педагогічними працівниками кафедри – доцентками Ольгою Вівчарук, Іриною Петлін та старшим викладачем Олександрою Максимець долучилися онлайн до практичного пізнавального майстер-класу від знаної експертки Тетяни Дядечко на тему: «Сучасні методи виготовлення сиру моцарела: теорія і практика». Майстер-клас відбувся в умовах лабораторії кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів Національного університету харчових технологій м...

Читати »

Участь у міжнародній конференції “Партнерство як інструмент експорту локального продукту з сільських територій України”

06.05.2025 | 14:46

28 квітня 2025 р. доцентка кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій Галина Кушнірук взяла участь у підсумковій міжнародній конференції “Партнерство як інструмент експорту локального продукту з сільських територій України”, яка відбулась на базі Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».
Конференція проводилась в рамках міжнародного проєкту «Створення культури партнерства та розвиток спільних місцевих продуктів для підвищення експортної спроможності малого бізнесу на прифронтових та прикордонних сільських територіях» за фінансової підтримки Естонського центру міжнародного розвитку.
Організатори заходу: Талліннський університет, Національний...

Читати »