Харчова хімія
Тип: Нормативний
Кафедра: ґрунтознавства і географії ґрунтів
Навчальний план
Семестр | Кредити | Звітність |
1 | 2 | Залік |
2 | 3 | Іспит |
Лекції
Семестр | К-сть годин | Лектор | Група(и) |
1 | 48 | доцент Бонішко О. С. | ГрХТ-11с |
2 | 20 | доцент Бонішко О. С. | ГрХТ-11с |
Лабораторні
Семестр | К-сть годин | Група | Викладач(і) |
1 | 48 | ГрХТ-11с | доцент Бонішко О. С. |
2 | 14 | ГрХТ-11с | доцент Бонішко О. С. |
Опис курсу
Метою вивчення нормативної дисципліни «Харчова хімія» є ознайомлення студентів із взаємовідношеннями складу і структури харчових речовин та їх вплив на властивості, цінність, якість, безпеку продуктів харчування, із основами раціонального харчування, біохімією харчування для забезпечення повноцінного здоров’я та з оволодінням сучасних підходів та інструментів для їх вирішення*.
Після завершення цього курсу студент
Знатиме :
- хімію, макро-, мікронутрієнтів харчових продуктів та харчових систем, їхню роль та значення в харчуванні;
- харчову та біологічну цінність харчових речовин;
- хімічне, фізико-хімічне перетворення речовин в технологічному процесі виробництва продуктів харчування;
- біохімію перетворення, обміну органічних речовин в організмі людини;
- концепції та основи раціонального харчування;
- причини гіпо- та авітамінозу;
- про харчові кислоти, кислотність продуктів та їх вплив на якість сировини;
- хімічну природу та особливість ферментів як біологічних каталізаторів;
- критерії безпеки продуктів харчування та умови їх збереження та транспортування;
- методи хімічного аналізу мікроелементів в харчових продуктах;
Вмітиме :
- виявляти та регулювати дефіцит мікронутрієнтів в організмі людини за допомогою повноцінного харчування;
- використовувати ферменти в харчових технологіях;
- складати схему метаболізму, всмоктування основних харчових речовин;
- створювати екологічно безпечні продукти харчування;
- якісно та кількісно визначати білки, жири, вологість в харчових продуктах;
- регулювати і визначати кислотність харчових продуктів;
- оцінювати йодне число, число омилення в харчових продуктах та вміти їх регулювати;
Skill soft :
доносити свою думку, критичне мислення, професійна самопрезентація, когнітивна гнучкість, управляти часом, розділяти обов’язки, співпрацювати в групі під виконання лабораторної роботи; позитивно налаштовуватись на результат роботи і контролювати процесом системно.
Рекомендована література
Основна
- Скоробогатий Я. П. Харчова хімія : навч. посіб. / Я. П. Скоробогатий, А. В. Гузій, О. М. Заверуха. – Львів : Новий Світ – 2000, 2012. – 514 с.
- Ломницька Я.Ф., Василечко В.О. Методи аналізу об’єктів довкілля. Курс лекцій. Частина 2. Хімічний склад продуктів харчування та їхній аналіз. – Львів: Вид-во ЛНУ імені Івана Франка, 2017. – 116 с.
- Харчова хімія : навч. посіб. / В. В. Євлаш, О. І. Торяник, В. О. Коваленко, О. Ф. Аксьонова ; Харк. держ. ун-т харч. та торг. – Харків : Світ книг, 2012. – 504 с.
- Харчова хімія : навч. посіб. / Л. В. Дуленко, Ю. А. Горяйнова, А. В. Полякова та ін. – Київ : Кондор, 2012. – 248 с.
- Кузнецова Т.О. Харчова хімія. Лабораторний практикум. Частина І [Текст] : навчальний посібник / Т. О. Кузнецова, І. М. Гурікова. – Х. : ХДУХТ, 2010. − 150 с.
Додаткова
- Jan Velisek, Richard Koplik, Karel Cejpek. The chemistry of food. WILEY, 2020. – 1000 p.
- Токсичні речовини у харчових продуктах та методи їх визначення : підручник / А. А. Дубініна, Л. П. Малюк, Г. А. Селютіна та ін. ; МОН України, ХДУХТ. – Київ : Професіонал, 2007. – 384 с.
- Полумбрик М. О. Вуглеводи в харчових продуктах і здоров’я людини : монографія / М. О. Полумбрик ; Нац. ун-т харч. технол. – Київ : Академперіодика, 2011. – 487 с.
- Полумбрик М. О. Вуглеводи в харчових продуктах і здоров’я людини : монографія / М. О. Полумбрик ; Нац. ун-т харч. технол. – Київ : Академперіодика, 2011. – 487 с.
- Механізми біохімічних реакцій : навч. посіб. : [для студ. вищ. навч. закл.] / [Н. О. Сибірна, Я. П. Чайка, Н. І. Климишин, Л. С. Старикович, Г. Я. Клевета, К. П. Дудок] ; за ред. проф. Н.О. Сибірної. – Видання друге, доповнене. – Львів : Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка, 2011. – 320 с. З грифом МОН України
- Хімія білка : підручник : [для студ. вищ. навч. закл.] / [Н. О. Сибірна, М. В. Гончар, І. В. Бродяк, О. Г. Стасик, М. Л. Барська] ; за ред. проф. Н. О. Сибірної. – Львів : Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка, 2010. – 393 с. З грифом МОН України.
- Харчова хімія : дайджест. Вип. 42 [Електронний ресурс] / Нац. ун-т харч. технол., Наук.-техн. б-ка ; підгот. О. В. Олабоді. – Київ, 2017. – 16 с.
- Нечаев А.П., Траунбенберг С.Е., Кочеткова А.А. Пищевая химия. /Под ред. Нечаева А.П. Издание 4-е, испр. и доп. – СПб.: ГИОРД, 2007. – 640 с.
- Колодязная В. С. Пищевая химия: Учеб. пособие. – СПб.: СПбГАХПТ, 1999. – 140 с.
- Фѐдорова Р.А. Пищевая химия. Лабораторный практикум: Учеб.- метод. пособие. СПб.: Университет ИТМО; ИХиБТ, 2015. 61 с.
- Современная пищевая микробиология [Электронный ресурс] / Дж. М. Джей, М. Дж. Лёсснер, Д. А. Гольден ; пер. 7-го англ. изд. — 2-е изд. (эл.). — М. : БИНОМ. Лаборатория знаний, 2014. — 886 с.
Інтернет-джерела
- https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2809-15#Text Закон України «Про безпечність та якість харчових продуктів» від 06.09. Документ 2809-15, чинний, редакція від 06.09.2005. – 69 с.