Федина Лариса Олександрівна
Посада: доцент кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій
Науковий ступінь: кандидат хімічних наук
Вчене звання: доцент
Електронна пошта: Larysa.fedyna@lnu.edu.ua
Профіль у Google Scholar: scholar.google.com.ua
Наукові інтереси
- Хімічні аспекти харчових технологій;
- діаграми стану металічних систем на основі рідкісноземельних та перехідних металів;
- взаємодія компонентів, кристалічна структура інтерметалічних сполук та електрофізичні властивості сплавів.
Курси
Публікації
Публікації у наукометричних виданнях, індексованих у Scopus
- Fedyna, L. O., Fedorchuk, A. O. & Fedyna, M. F. Crystal structure of new ternary antimonide Ce6Cu43Sb24. Journal of Alloys and Compounds. 2024. Vol. 982. 173724. .https://doi.org/10.1016/j.jallcom.2024.17374 (Scopus)
- Bomba Myroslav, Zazulyak Tetyana, Zhytnetskyi Ihor, Fedyna Larysa. Вміст есенціальних та токсичних мікроелементів у кропиві дводомній в аспекті використання рослини як харчова сировина. Journal of chemistry and technologies. 2024. Том. 32(2). С. 417-422 (Scopus)
- Тимофій В. Пасічник, Лариса О. Федина, Мирослав Я. Бомба, Ігор Г. Пандяк Використання комп’ютерних технологій в обчисленні оптимального раціону харчування для різних категорій населення // (2023): Journal of Chemistry and Technologies, 2023. Том 31(1). С. 114-119. DOI: https://doi.org/10.15421/jchemtech.v31i1.272815
- Fedyna, L.O., Fedorchuk, A.O. & Fedyna, M.F. Interaction of Components and Crystal Structure of Compounds in the Pr–Cu–Ge System. Materials Science. 2023. Vol. 58(5). P. 657–663. DOI:https://doi.org/10.1007/s11003-023-00713-2
- V.M. Mykhalichko, L.O. Fedyna, A.O. Fedorchuk, M.F. Fedyna Crystal structure of the new ternary disilicide platinum and erbium // Voprosy khimii i khimicheskoi tekhnologii – 2021. – No 4. – P.84-88 .DOI: 10.32434/0321-4095-2021-137-4-84-88
- Fedyna L.O., Fedorchuk A.O., Mykhalichko V.M., Fedyna M.F The peculiarities of phase formation and crystal structures of LaCu13-xSix compounds at 870 K // Materials Science. – 2021. – Vol. 56, – No. 4. – P. 491-498. DOI: 10.1007/s11003-021-00455-z
- Mokra I. R., Fedorchuk A. O., Fedyna L. O., Fedyna M. F. Specific features of phase formation and the crystal structures of compounds in the ternary Tm–Cu–Si system // Materials Science. – 2017. – Vol. 53. – P. 171-178.
- Fedyna L.O., Fedorchuk A.O., Mykhalichko V.M., Shpyrka Z.M., Fedyna M.F. Isothermal section of the phase diagram and crystal structures of the compounds in the ternary system Tm–Cu–Sb at 870 K // Solid State Sciences. – 2017. – Vol. 69. – P.7-12. DOI: 10.1016/j.solidstatesciences.2017.05.003
- Fedyna M.F., Fedorchuk A.O., Fedyna L.O., Tokaychuk Ya. O. Crystal structure of LuCu4-xSb2 (x = 1.053) // J. Alloys Compd. – 2008. –V. 462. – P. 109-112. DOI: 10.1016/j.jallcom.2007.08.035
- Bodak O.I., Fedyna L.O., Fedorchuk A.O., Tokaychuk Ya. O. The crystal structure of the new ternary antimonide Dy3Cu20+xSb11-x (x 2) // Solid. State Chem. – 2005. –Vol. 178. – P. 1874-1879 DOI: 10.1016/j.jssc.2005.03.030
- Fedyna L.O., Bodak O.I., Fedorchuk A.O, Tokaychuk Ya.O. The crystal structure of a new ternary antimonide: TmCu4-xSb2 (x = 1.065) // J. Alloys Comp. 2005. Vol. 394. P.156-159
DOI: 10.1016/j.jallcom.2004.10.026 - Fedyna L.O., Bodak O.I., Tokajchuk Ya.O., Fedyna M.F., Mokra I.R. Ternary system Tm-Cu-Ge: isothermal section of the phase diagram at 870K and crystal structures of the compounds // J. Alloys Compd. – 2004. – V.367. – P.70-75. DOI: 10.1016/j.jallcom.2003.08.014
Монографії та посібники:
- Федина Л. О. Сучасні тенденції виготовлення страв із гідробіонтів та нерибних продуктів моря. Технології продуктів оздоровчого харчування : монографія / М. Я. Бомба, О. М. Вівчарук, Ю. В. Жиліщич, Б. В. Кректун, У. Б. Лотоцька – Дудик, С. В. Майкова, Г.В. Макогін, О. Б. Максимець, О.Б. Маслійчук, І. Г. Пандяк, І. В. Петлін, Н.Б. Сливка, Н. Я. Сусол, Л. О. Федина ; Львів. нац. ун-т ім. І. Франка. Львів, 2023. С. 106-157.
Статті та матеріали конференцій:
- Бомба М.Я., Федина Л.О. Брусниця і журавлина як джерело поживних речовин у харчуванні людини. Тернопільські біологічні читання – Ternopil bioscience – 2024 : матеріали VIII міжнар. наук.-практ. конф., присвяченої 95-річчю від дня народження відомого вченого-мікробіолога, фізіолога рослин та популяризатора науки, професора Кузьми Миколайовича Векірчика, м. Тернопіль, 18‒19 квітня 2024 р. Тернопіль, 2024. С. 129-132.
- Fedyna L., Mykhalichko V., Fedorchuk A., Fedyna M. Crystal structure of new ternary silicide ErFe4Si2. Book of abstracts of XXI International Conference on Inorganic Chemistry Ukraine (XXI ICICU), Uzhhorod 2024, June 3-6. Uzhhorod : Publishing House of UzhNU «Hoverla», 2024. P. 88.
- Гордієнко Микола, Федина Лариса. Ризики одночасного використання кількох харчових добавок при виробництві продуктів харчування. Готельно-ресторанний бізнес та харчові технології: сучасні тенденції, виклики, інновації : матеріали І-ої ІІІ Всеукр. студентської наук.-практ. інтернет- конф., м. Львів, 15 травня 2024 р. Львів : ЛНУ ім. Івана Франка, 2024. С. 220-221.
- Ковальчук Ярина, Федина Лариса. Удосконалення технології приготування мусових десертів з використанням сиру дор блю та ягід чорної смородини. Готельно-ресторанний бізнес та харчові технології: сучасні тенденції, виклики, інновації : матеріали І-ої ІІІ Всеукр. студентської наук.-практ. інтернет- конф., м. Львів, 15 травня 2024 р. Львів : ЛНУ ім. Івана Франка, 2024. С. 166-168.
- Лукомська Софія, Федина Лариса. Використання «харчової золи» як нетрадиційної сировини у технологіях приготування їжі. Готельно-ресторанний бізнес та харчові технології: сучасні тенденції, виклики, інновації : матеріали І-ої ІІІ Всеукр. студентської наук.-практ. інтернет- конф., м. Львів, 15 травня 2024 р. Львів : ЛНУ ім. Івана Франка, 2024. С. 200-201.
- Півторацька Ангеліна, Федина Лариса. Ризики використання генетично модифікованих організмів у харчових технологіях. Готельно-ресторанний бізнес та харчові технології: сучасні тенденції, виклики, інновації : матеріали І-ої ІІІ Всеукр. студентської наук.-практ. інтернет- конф., м. Львів, 15 травня 2024 р. Львів : ЛНУ ім. Івана Франка, 2024. С. 217-219.
- Бомба М. Я., Федина Л. О., Сливка Н. Б., Михайлицька О. Р. Інновації у технологіях приготування страв із використанням нетрадиційної сировини. Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Харчові технології. 2023. Т.25. С.74–79. DOI: https://doi.org/10.32718/nvlvet-f10012
Бомба М. Я., Федина Л. О., Зозуляк Т.С., Житнецький І.В. Поживна цінність і безпечність плодово-ягідної дикорослої сировини у харчуванні людини. Продовольчі ресурси. 2024. Т.12, №22. С.37-43. https://iprjournal.kyiv.ua/index.php/pr/issue/view/29/29
Бомба М. Я., Федина Л. О. Використання осоту жовтого (sonchus arvensis) в харчуванні людини. Харчові добавки. Харчування здорової та хворої людини : матеріали Х міжнар. наук.-практ. інтернет-конф. Прага : Oktan Print s.r.o., 2023, С. 49-50. DOI:10.46489/FAHM-23-25. ISBN 978-966-385-391-8. - Майкова С. В., Маслійчук О. Б., Федина Л. О., Бомба М. Я., Максимець О. Б. Інноваційні технології приготування м’ясних січених страв з використанням нетрадиційної сировини. Таврійський науковий вісник. Технічні науки. 2022. Вип.5. С. 56-64. DOI:https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.5.7
- Бомба М. Я., Федина Л. О., Маслійчук О. Б., Майкова С. В. Нетрадиційна рослинна сировина Карпат у технології приготування напоїв оздоровчої дії. Таврійський науковий вісник. Технічні науки. 2023. Вип.6. С. 42-51. DOI:https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.6.6
- Світлана Тимошук, Святослав Попович, Лариса Федина. Роль освіти у формуванні безпечного професійного середовища. Актуальні питання у сучасній науці. 2023. Вип.3(9). С. 496-510. doi:https://doi.org/10.52058/2786-6300-2023-3(9)
- Мирослав Бомба, Лариса Федина, Ірина Панькевич. Удосконалення технології та розширення асортименту хлібобулочних виробів з використанням нетрадиційної сировини. Географічна освіта і наука: виклики і поступ : матеріали міжнар. наук.-практ. конф., присвяченої 140-річчю географії у Львівському університеті, м. Львів, 18‒20 травня 2023 р. Львів, 2023. С. 223–226.
- Світлана Майкова, Мирослав Бомба, Ольга Маслійчук, Лариса Федина. Сировина та перспективи виготовлення пакувальних матеріалів для харчової продукції. Географічна освіта і наука: виклики і поступ : матеріали міжнар. наук.-практ. конф., присвяченої 140-річчю географії у Львівському університеті, м. Львів, 18‒20 травня 2023 р. Львів, 2023. С. 231–233
- Горбаль Р. П., Федина Л. О. Охорона праці та інформаційні системи туристичного комплексу. Охорона праці: освіта і практика. Проблеми та перспективи розвитку охорони праці : матеріали ІІІ Всеукр. наук.-практ. конф. викладачів та фахівців–практиків та ХІІІ Всеукр. наук.-практ. конф. курсантів, студентів, аспірантів та ад’юнктів, м. Львів, 11 травня 2023 р. Львів: ЛДУ БЖД, 2023. С. 195–197.
- Сьомкін І. В., Федина Л. О. Вдосконалення безпеки та ефективності виробництва шляхом вдосконалення архітектури комп’ютера. Охорона праці: освіта і практика. Проблеми та перспективи розвитку охорони праці : матеріали ІІІ Всеукр. наук.-практ. конф. викладачів та фахівців–практиків та ХІІІ Всеукр. наук.-практ. конф. курсантів, студентів, аспірантів та ад’юнктів, м. Львів, 11 травня 2023 р. Львів: ЛДУ БЖД, 2023. С. 215–217.
- Федина М., Федина Л., Федорчук А. Тернарні антимоніди купруму та рідкісноземельних металів: особливості утворення та взаємозв’язок кристалічних структур. Актуальні проблеми хімії, матеріалознавства та екології : матеріали ІІІ Міжнар. наук. конф., м. Луцьк, 1‒3 червня 2023 р. Луцьк, 2023. С 109–114.
- Федина М.Ф., Федорчук А.О., Федина Л.О. Спорідненість структур тернарних сполук у системах R-Cu-Bi // Актуальні проблеми хімії, матеріалознавства та екології: матеріали ІI Міжн. наукової конференції (Луцьк, 1-3 червня 2022 року). – Луцьк: Волинський нац. університет імені Лесі Українки, – 2022.– С.80-84.
- Михалічко В. М., Федина Л. О., Федорчук А. О., Федина М. Ф. Кристалічна структура тернарного силіциду Gd2Mn3Si5 // The 1 st International scientific and practical conference “Modern research in world science” (April 17-19, 2022) SPC “Sci-conf.com.ua”, Lviv, Ukraine. P.313-318
- Федина М.Ф. ,Федина Л. О., Федорчук А. О Тернарні силіциди Купруму та рідкісно-земельних металів: особливості утворення та взаємозв’язок кристалічних структур // Матеріали X Міжнародної наукової конференції «Релаксаційні, нелінійні, акустооптичні процеси і матеріали» РНАОПМ-2020, (25 – 29 червня 2020 року, м. Луцьк – Світязь). – Луцьк : Вежа – 2020. – C. 90-92.
- Федина М., Федорчук А., Федина Л. Кристалічна структура сполуки Tb3Cu20+xSb11-x
(x ≈ 2) // Вісник Львів. ун-ту. Серія хім. – 2019. – Вип. 60. – Ч.1 – С.117-126. DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vch.6001.117 - Fedyna L.O., Fedorchuk A.O., Mykhalichko V.M., Fedyna M.F. Crystal structure of new ternary antimonide Ce6Cu43Sb24 // XIV Intern. conf. on crystal chem. Of intermetallic compounds, Lviv, 22-26 september 2019. – P. 97.
- Федина Л., Федорчук А., Стельмахович Б., Федина М. Кристалічна структура тернарного моноалюмініду Неодиму та Купруму // Вісник Львів. ун-ту. Серія хім. – 2018. – Вип.59. – Ч.1 – С.53-59. DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vch.5901.053
- Михалічко О. Б., Федина Л. О., Федорчук А. О., Федина М.Ф. Кристалічна структура нової тетрарної сполуки Pr2Cu3Ga3Ge2 // Сучасні тенденції розвитку науки. Матеріали ІІ Міжнародної науково-практичної конференції (м. Ужгород, 23-24 грудня 2018 року). – Херсон : Видавництво «Молодий вчений», 2018. – Ч. 2. – C.136-140 .
- Fedyna L., Fedorchuk A., Mykhalichko V., Kozak R., Fedyna M. Crystal structure of new ternary silicide La11Cu4Si6 // XIII Intern. conf. on crystal chem. оf intermetallic compounds, Lviv, 25-29 september 2016. – P.81.
- Федина Л.О., Федорчук A.О., Федина M.Ф. Особливості взаємодії компонентів у системах РЗМ-Cu-Sb // Тези доп. ХIX Української конф. з неорганічної хімії, Одеса, 7-11 вересня 2014 р. Одеса, 2014. – C.236.
- Федина Л.О., Федина М. Ф., Федорчук А. О. Дослідження системи Sm-Cu-Ge при 870K // Вісник Львів. ун-ту. Серія хім. – 2014. – Вип.55. – Ч.1 – С.77-86. http://publications.lnu.edu.ua/bulletins/index.php/chemisrty/article/view/6444/6444
- Fedyna M.F., Fedyna L.O., Fedorchuk A.O. Crystal chemical peculiarities of the ternary rare earth copper silicides // XII Intern. conf. on crystal chemistry of intermetallic compounds, Lviv, 22-26 september 2013. – P.80.
- Федина M., Федорчук A., Федина Л., Токайчук Я. Нові тернарні силіциди TmCu0,05Si1,66 та TmCu0,09Si1,91 // Вісник Львів. Ун-ту. Серія хім. –2012. – Вип.53. – С.121-126. http://publications.lnu.edu.ua/bulletins/index.php/chemisrty/article/view/6714/0
- Fedyna M.F., Fedorchuk A.O., Fedyna L.O., Tokaychuk Ya. O. Crystal structure of LuCu4-xSb2 (x = 1.053) // J. Alloys Compd. – 2008. –V. 462. – P. 109-112. DOI: 10.1016/j.jallcom.2007.08.035
- Федина М.Ф., Федорчук А.О., Федина Л.О., Шпирка З.М., Токайчук Я.О. Кристалічна структура сполуки SmCu1-хSb2 (x = 0.019). // Вісник нац. ун-ту «Львівська політехніка». – 2007. – №. 590. – C. 42-45.
- Fedyna M.F., Fedorchuk A.O., Fedyna L.O., Mokra I.R., Tokaychuk Ya. O. Crystal chemical peculiarities of the ternary rare earth copper germanides // X Intern. conf. on crystal chemistry of intermetallic compounds, Lviv, 17-20 September 2007. – P.128.
- Федина Л.О., Бодак О., Шпирка З., Федорчук А. Кристалічна структура сполуки Sm3Cu3Sb4 // Вісник Львів. Ун-ту. Серія хім. 2003. Вип. 43. С.45-47
- Tokajchuk Ya. O., Fedyna L.O., Mokra I.R., Fedyna М.F. Investigation of the Sm-Cu-Ge ternary systems // VII Intern. conf. on crystal chemistry of intermetallic compounds, Lviv, 22-25 September 1999. – P.23b
- Котур Б.Я., Бойчук Л.А.(Федына Л.А.) Тройные системы Sc–Ag–Si и Sc-Ag–Ge Вестн. Львов. ун-та. Сер. хим. 1988. В. 29. С.51-53.
Біографія
Народилася 14. 07. 1967 р. у с. Давидів Пустомитівського р-ну, Львівської обл.
У 1984 р. закінчила із золотою медаллю середню школу № 2 м. Новояворівськ Львівської обл.
У цьому ж році вступила на хімічний факультет Львівського державного університету імені Івана Франка, який закінчила у 1989 р. за спеціальністю «Хімія» і здобула кваліфікацію «Хімік. Викладач хімії» .
У 1989-1999 рр. працювала вчителем хімії в ЗСШ №79 м. Львова.
З 1999 р. по 2004 р працювала старшим викладачем Львівського економічного бізнес коледжу.
У 2006 р. захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата хімічних наук на тему: «Взаємодія Празеодиму, Самарію, Диспрозію і Тулію з Купрумом та Ґерманієм чи Стибієм».
З 2004 р. по 2021 р. працювала доцентом та завідувачем кафедри природничо-математичних дисциплін Львівського інституту економіки і туризму.
У 2012 р. присвоєно вчене звання доцента.
З 2021 р. – доцент кафедри безпеки життєдіяльності Львівського національного університету імені Івана Франка.
З 1 вересня 2022 року – доцент кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій.
Автор понад 100 наукових та навчально-методичних праць.
Нагороди
- Грамота департаменту з питань освіти, науки, сім’ї та молоді Львівської облдержадміністрації, 2013 р.;
- Подяка ректора Львівського інституту економіки і туризму за сумлінне виконання функціональних у розвиток, досягнуті результати Львівського інституту економіки і туризму та ефективну діяльність у забезпеченні якості підготовки фахівців, здатних успішно працювати у сучасній туристичній індустрії, 2014 р.;
- Подяка міського голови м. Львова А. Садового за багаторічну сумлінну працю, творче і відповідальне ставлення до виховання студентів, підготовку висококваліфікованих фахівців та з нагоди 25-ї річниці Дня незалежності України, 2016 р.;
- Подяка Міністерства освіти і науки України за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів та плідну науково-педагогічну діяльність.
Сертифікати
- Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського, участь у IV Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності», 2023
- Свідоцтво про підвищення кваліфікації № 8/23 від 14 квітня 2023 року, видане Національним лісотехнічним університетом України, звіт на кафедрі (протокол № 12 від 25.04.2023 р.)/ Тема стажування “Одержання навиків роботи з сучасних фізико-хімічних методів дослідження”. Наказ № 33 від 22 лютого 2023 р.
- Львівський національний університет ім. Івана Франка, участь у Міжнародній науково-практичній конференції “Географічна освіта і наука: виклики і поступ”, присвяченій 140-річчю географії у Львівському університеті, 2023
- Radisson Blu Resort, Bukovel, програма підвищення кваліфікації професійного спрямування на тему: “Інновації в менеджменті: світовий досвід та його впровадження в підготовку фахівців у сфері гостинності”, 2023
Методичні матеріали
- Пандяк І. Г., Бомба М.Я., Ощипок І.М., Майкова С.В., Маслійчук О.Б., Петлін І.В., Федина Л.О. Методичні вказівки з виробничої практики для здобувачів другого (магістерського) рівня спеціальності 181 «Харчові технології» денної та заочної форм навчання. – Львів: ЛНУ ім. Ів. Франка, 2024. – 26 c.
- Бомба М. Я., Майкова С. В., Вівчарук О. М., Маслійчук О. Б., Федина Л. О. Методичні вказівки для підготовки та захисту курсових робіт здобувачами другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології», ОПП «Харчові технології» (денна та заочна форми навчання). Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2023, 38 с.
- Пандяк І. Г., Бомба М. Я., Майкова С. В., Маслійчук О. Б., Федина Л. О., Вівчарук О. М. Методичні вказівки для підготовки та захисту кваліфікаційних робіт (проєктів) здобувачами другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» ОПП «Харчові технології» (денна та заочна форма навчання). Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2023. 40 с.
- Методичні вказівки для підготовки та захисту кваліфікаційних робіт здобувачами другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа», ОПП «Готельно-ресторанна справа» (денна та заочна форми навчання). Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2023. 38 с.
- Федина Л.О., Бомба М.Я., Пандяк І.Г., Майкова С.В., Маслійчук О.Б. Методичні вказівки для самостійної роботи студентів спеціальності 181 «Харчові технології» з дисципліни «Методи контролю якості харчової продукції». Львів: ЛНУ ім. І. Франка, 2023. 64 с.
- Пандяк І. Г., Бомба М. Я., Кушнірук Г. В., Майкова С. В., Федина Л. О. Методичні вказівки для підготовки та захисту кваліфікаційних робіт здобувачами другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа», ОПП «Готельно-ресторанна справа» (денна та заочна форми навчання). Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2023. 38 с.
Розклад
Сторінка розкладу викладачів не знайдена!