Технологія функціональних харчових продуктів (181 Б) ЛІЕТ
Тип: Нормативний
Кафедра: готельно-ресторанної справи та харчових технологій
Навчальний план
Семестр | Кредити | Звітність |
7 | 3 | Іспит |
Лекції
Семестр | К-сть годин | Лектор | Група(и) |
7 | 16 | доцент Федина Л. О. | ГрХЛ-41с |
Практичні
Семестр | К-сть годин | Група | Викладач(і) |
7 | 16 | ГрХЛ-41с | доцент Федина Л. О. |
Опис курсу
Мета дисципліни – формування комплексу необхідних базових теоретичних знань і практичних навичок у галузі харчової біотехнології, які дозволять розробити науково-обгрунтовані технології продуктів функціонального призначення для різних груп населення та організувати їх виробництво у закладах ресторанної та харчової індустрії.
Основним завданням вивчення дисципліни є отримання необхідної інформації про функціональні харчові інгредієнти та їх вплив на певні функції організму людини; конструювання та виробництво продуктів спеціального призначення.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати:
- хімічний склад сировини та продуктів харчування; харчову та біологічну цінність харчових продуктів;
- спеціальні прийоми технологічної обробки; принципи проектування нових харчових продуктів функціонального призначення;
- основні принципи підбору сировини, яку використовують для проектування харчових продуктів функціонального призначення; технологічні процеси виробництва харчових продуктів оздоровчого призначення як цілісні технологічні системи;
- рекомендації щодо організації харчування різних груп населення;
- формулювання вимог до хімічного складу харчового продукту функціонального призначення;
- складання технологічних схем виробництва харчових продуктів функціонального призначення з різним ступенем деталізації окремих складових процесу.
вміти:
- здійснювати підбір режимів кулінарної обробки сировини і продуктів для виготовлення продуктів функціонального призначення;
- виявляти основні показники якості та параметри контролю за даним видом продукції; працювати з основними принципами інформаційного забезпечення технологічного процесу виготовлення страв та обслуговування їх подавання на спеціалізованих підприємствах ресторанного господарства;
- проводити аналіз наукових джерел інформації щодо сучасного стану і перспектив розвитку нутриціології;
- досліджувати закономірності формування асортименту харчових продуктів функціонально призначення, визначити перспективи його розвитку для різного контингенту споживачів;
- удосконалювати існуючі та розробити нові технології харчових продуктів функціонального призначення на основі останніх досягнень науки і техніки; проектувати нові харчові продукти функціонального призначення із заданим хімічним складом;
- розробити технологічну схему виробництва харчових продуктів функціонального призначення з різним ступенем деталізації окремих складових процесу;
- визначати показники якості харчових продуктів оздоровчого призначення та суть методів їхнього визначення;
- дати комплексну оцінку якості та конкурентоспроможності нових харчових продуктів оздоровчого призначення.
Рекомендована література
Основна
- Зубар Н.М. Основи фізіології та гігієни харчування: підручник. – К.: Видавничий дім «Кондор», – 444 с.
- Мостова Л.М. Технологія харчових продуктів функціонального призначення / Мостова Л.М., Олійник Н.Ю., Свідло К.В., Лазарєва Т.А. – Харків: УІПА, – 450 с.
- Технологія харчових продуктів функціонального призначення : монографія / А.А. Мазаракі, М.І. Пересічний, М.Ф. Кравченко та ін.; за ред. д-ра техн. наук проф. М.І. Пересічного. – 2-ге вид., перер. та доповн. – К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, – 1116 с.
- Сімахіна Г.О. Інноваційні технології та продукти. Оздоровче харчування: навч. посіб. для студентів за напрямом 7.051701 «Харчові технології та інженерія» денної та заочної форм. навч. / Г.О. Сімахіна, А.І. Українець. – К.: НУХТ, – 294 с.
- Сирохман І. В., Завгородня В.М. Товарознавство харчових продуктів функціонального призначення: Навч. пос. (для студ. вищ. навч. закл.) – К. Центр учбової літератури, 2009. – 544 с.
Додаткова
- Павлоцкая Л.Ф. Пищевая и биологическая ценность и безопасность сырья и продуктов его переработки / Л.Ф. Павлоцкая, Н.В. Дуденко, В.В. Евлаш.– К.: Фирма «Инкос», 2007. – 287 с.
- Карпенко П.О. Лікувальне харчування та шляхи щодо його удосконалення / П.О.Карпенко, Н.О.Мельничук, С.В. Фус // Проблемы старения и долголетия. – 2011. – Т.20. – № 2. – С.162–165.
- Федорченко Л.О. Технологія природних харчових сорбентів: Навч. посіб. / Федорченко Л.О., Сімахіна Г.О. – К.: НУХТ, 2006. – 100 с. 1
- Капрельянц Л.В. Функціональні продукти / Капрельянц Л.В., Іоргачова К.Г. – Одеса: Друк, 2003. – 312 с.