Науково-дослідницький практикум (181 М)

Тип: Нормативний

Кафедра: готельно-ресторанної справи та харчових технологій

Навчальний план

СеместрКредитиЗвітність
103Залік

Лекції

СеместрК-сть годинЛекторГрупа(и)
1016професор Бомба М. Я.ГрХМ-11с

Практичні

СеместрК-сть годинГрупаВикладач(і)
1016ГрХМ-11спрофесор Бомба М. Я.

Опис курсу

Метою навчальної дисципліни «Науково-дослідницький практикум» є ознайомлення студентів з інноваційними технологіями виробництва продуктів харчування, напрямами і тематикою наукових досліджень, організацією науково-дослідної роботи, методами планування і проведення експериментальних досліджень та обробки їх результатів для подальшого застосування результатів наукових досліджень у практичній діяльності.
Цілі – сприяти набуттю наукових підходів щодо вдосконалення та розробки принципово нових, екологічно-безпечних та енергоощадних технологій на підприємствах харчової промисловості та закладах ресторанного господарства; ознайомити з історією розвитку науки, організаційною структурою науки в Україні; сприяти формуванню у студентів навичок здійснення наукових досліджень шляхом загальнонаукових і спеціальних методів пізнання; підготувати студентів до практичного використання знань, здобутих у результаті теоретичних досліджень; сформувати розуміння наслідків впливу науково-технічного прогресу на розвиток підприємств харчової промисловості та закладів ресторанних господарств України; навчити орієнтуватися у всезростаючому потоці наукової інформації та вміти використовувати її для аргументації власної позиції; забезпечити зацікавленість студентів до активної навчальної та науково-дослідної роботи.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати: закономірності розвитку науки; базові основи методології науково-дослідної роботи; основні етапи науково-дослідної роботи студентів у вищих навчальних закладах; методики забезпечення якості та безпечності харчових продуктів, методи планування і проведення, експериментальних досліджень та обробки їх результатів, інформаційні та комп’ютерні технології, а також технологію проведення наукових досліджень у галузі харчової промисловості та закладах ресторанного господарства.
вміти: формулювати цілі і завдання наукових досліджень; працювати з літературними джерелами; відбирати, аналізувати та узагальнювати наукову інформацію; проводити дослідження; оформляти результати наукових досліджень; аналізувати експериментальні дані; робити певні висновки і рекомендації. складати науковий звіт, доповідь чи статтю за результатами виконаного наукового дослідження; оформити результати у вигляді наукових статей, тез доповідей, наукових звітів; застосовувати набуті знання в процесі організації господарської діяльності в сфері розвитку харчової промисловості; визначати і використовувати причинно-наслідкові зв’язки процесів та явищ у прикладній сфері; орієнтуватися у потоці наукової інформації, використовуючи її для аргументації власної позиції.

Рекомендована література

Основна:

  • Білуха М.Т. Методологія наукових досліджень: підручник. Київ: АБУ, 2002. 480 с.
  • Бірта Г. О., Бургу Ю.Г. Методологія і організація наукових досліджень: навч. посіб. К. : Центр учбової літератури, 2014. 142 с.
  • Важинський С.Е., Щербак Т.І. Методика та організація наукових досліджень: навч. посіб. Суми: СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2016. 260 с.
  • Єріна А.М., Захожай В.Б., Єрін В.Д. Методологія наукових досліджень: навч. посіб. К. : Центр навч. л-ри, 2004. 212 с.
  • Крушельницька О.В. Методологія і організація наукових досліджень : навч. посіб. Київ: Кондор, 2006. 206 с.
  • Мальська М.П., Паньків Н. М. Основи наукових досліджень навч. посібн. Видавництво ЛНУ імені Івана Франка, 2020.  226 с.
  • Медвідь В. Ю., Данько Ю. І., Коблянська І. І. Методологія та організація наукових досліджень (у структурно-логічних схемах і таблицях): навч. посібн. Суми: СНАУ, 2020. 220 с.
  • Методичні вказівки до виконання курсової роботи другого (магістерського) рівня для студентів денної та заочної форм навчання спеціальності 181 «Харчові технології» / Бомба М.Я., Майкова С.В., Вівчарук О.М., Федина Л.О. Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2023. 22 с.
  • Методичні вказівки для підготовки та захисту кваліфікаційних робіт (проєктів) здобувачами другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології», ОПП «Харчові технології. / Пандяк І.Г., Бомба М.Я., Майкова С.В., Федина Л.О., Вівчарук О.М. Львів: ЛНУ ім. Івана Франка, 2023. 39 с.
  • Методичні вказівки для самостійної роботи студентів спеціальності 181 «Харчові технології» з дисципліни «Методи контролю якості харчової продукції» / Л.О. Федина, М.Я. Бомба, І. Г. Пандяк, С. В. Майкова, О. Б. Маслійчук. Львів: ЛНУ ім. Івана Франка, 2023. 64 с.
  • Методологія та організація наукових досліджень: навч. посіб. / І. С. Добронравова, О. В. Руденко, Л. І. Сидоренко та ін.; за ред. І. С. Добронравової (ч. 1), О. В. Руденко (ч. 2). К: ВПЦ “Київський університет”,
  • Мокін Б.І., Мокін О.Б. Методологія та організація наукових досліджень: навч. посібн. Вінниця: ВНТУ, 2014. 180 с.
  • Сердюк М. Є., Прісс О.П., Гапріндашвілі Н.А., Здоровцева Л.М., Сухаренко О.І., Іванова І.Є. Дослідницький практикум. Частина 1. Методи дослідження плодоовочевої та ягідної продукції. Мелітополь: Видавничо поліграфічний центр «Люкс», 2020. 370 с.
  • Науменко Н.В. Інтерактивне спілкування у професійній діяльності: підручник. Київ: Видавництво «Сталь», 2022. 200 с.
  • Науково-дослідницький практикум. Лабораторний практикум для здобувачів освітнього ступеня “магістр” ОПП “Технол. харч. прод. оздоров. призначення” ден. та заоч. форми навчання. Київ: НУХТ, 2021. 130 с. Реєстраційний номер у НМУ: 63.71-03.10.2021. 7.3.
  • Строкань О. В., Мірошниченко М. Ю. Методологія та організація наукових досліджень з основами інтелектуальної власності: конспект лекцій. Мелітополь: Видавничо-поліграфічний центр «Люкс», 2021. 152с.
  • Шопа Я.І., Конопельник О.І., Фтомин Н.Є. Студентська наукова робота: навч. посібн.; за ред. П. М. Якібчука. Львів: ЛНУ ім. Івана Франка, 2013. 184 с.

Додаткова:

  • Бомба М.Я. Екологічність і безпечність продуктів харчування: навч. посібн. Львів: СПОЛОМ, 2022.  204с.
  •       2.Бомба М.Я. Вступ до спеціальності «Харчові технології»: навч. посіб. Львів: Сполом, 2023. 300 с.
  • Гаврилов Е. В., Дмитриченко М.Ф., Доля В.К. та ін. Технологія наукових досліджень і технічної творчості. Київ: Знання України, 2007. 318 с.
  • Закалов О. В., Закалов І. О. Проектування підприємств харчової промисловості; навчал. посіб. Тернопіль: Видавництво ТДТУ, 2007. 262 с.
  • Квєтний Р.Н., Богач І.Б., Бойко О.Р. Комп’ютерне моделювання систем та процесів. Методи обчислень. Частина 1 : навч. посіб. Вінниця : ВНТУ, 2013. 191 с.
  • 6 Кустовська О.В. Методологія системного підходу та наукових досліджень: курс лекцій.  Тернопіль: Економічна думка, 2005.  124 с.
  • Мокін Б.І., Мокін О.Б., Мокін В.Б. Математичні методи ідентифікації динамічних систем: навч. посіб. Вінниця: ВНТУ, 2010. 260 с.
  • Про затвердження нової редакції переліків і форм документів, що використовуються при атестації наукових і науково-педагогічних працівників (із наказу ВАК України від 29 травня 2007 р. № 342). Бюлетень ВАК України. Київ. 2007. №6. С. 2–40.
  • Про затвердження Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів: Постанова Кабінету Міністрів України № 309 від 01.03.1999 р. 9.
  • Порядок підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у вищих навчальних закладах (наукових установах), який затверджено постановою Кабінету Міністрів України № 261 від 23 березня 2016 р.
  • 11. Технологічні комплекси харчових виробництв : навч. посібник / В. І. Теличкун, О. М. Гавва, Ю. С. Теличкун та ін. ; Нац. ун-т харч. технол. Київ: Сталь, 2017. 456 с.
  • Ястремська О. О. Інтелектуальна власність : навчальний посібник. Харків: Вид. ХНЕУ, 2013. 124 с
  • Інформація та документація. Бібліографічний опис. Скорочення слів і словосполучень українською мовою. Загальні вимоги та правила : (ISO 4:1984, NEQ ; ISO 832:1994, NEQ). ДСТУ 3582:2013. [Чин. від 2014-01-01].Київ: Мінекономрозвитку України, 2014.  14 с. (Національний стандарт України).
  •      14.ДСТУ 3008-95. Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення. Київ: Держстандарт України, 1995. 38 с.  (Національний стандарт України).
  • ДСТУ 3582:2013. Інформація та документація. Бібліографічний опис. Скорочення слів і словосполучень українською мовою. Загальні вимоги та правила (ISO 4:1984, NEQ; ISO 832:1994, NEQ) [Чинний від 2013–08–22]. Вид. офіц. Київ: Мінекономрозвитку України, 2014. 15 с.
  • Положення про проведення практик здобувачів вищої освіти Львівського національного університету імені Івана Франка. Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2021. https://lnu.edu.ua/wp-content/uploads/2021/05/reg_practice.pdf
  • Наскрізна програма практик для студентів денної та заочної форми навчання з галузі знань 18 «Виробництво та технології», спеціальність 181 «Харчові технології». Львів: Кафедра готельно-ресторанної справи та харчових технологій ЛНУ ім. Івана Франка, 2022. 74с.

Інформаційні ресурси Інтернет-мережі

Силабус: Науково-дослідницький практикум. 2024-2025 н.р.

Завантажити силабус