Технологічна експертиза виробництва харчових продуктів (181 М)

Тип: Нормативний

Кафедра: готельно-ресторанної справи та харчових технологій

Навчальний план

СеместрКредитиЗвітність
104Залік

Лекції

СеместрК-сть годинЛекторГрупа(и)
1032доцент Бонішко О. С.ГрХМ-11с

Практичні

СеместрК-сть годинГрупаВикладач(і)
1016ГрХМ-11сдоцент Бонішко О. С.

Опис курсу

Метою викладання навчальної дисципліни «Технологічна експертиза виробництва харчових продуктів» є надання здобувачам знань з основ експертизи харчових продуктів, вмінь та навичок щодо порядку проведення та аналізу результатів експертизи харчових продуктів, складання акту експертизи, визначення показників якості та безпечності харчових продуктів.
Основними завданнями вивчення дисципліни є:
– визначення харчової та біологічної цінності харчових продуктів;
– безпека харчових продуктів для здоров’я споживачів в умовах виробництва, зберігання та транспортування;
– оволодіння методами організації експертизи харчових продуктів, їх сутністю, технікою та етапами проведення;
– визначення відхилень у хімічному складі продуктів та їх причини;
– набуття вмінь щодо визначення продуктів-фальсифікатів та документального оформлення результатів експертизи.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати:
– технологічний процес та санітрано-гігієнічні вимоги на виробництві харчових продуктів;
– етапи і порядок експертизи харчових продуктів,
– державні стандарти на харчову промисловість;
– показники якості продукції,
– причини інфекційних захворювання та харчових отруєнь;
вміти:
– складати акт експертизи;
– визначати органолептичні властивості продуктів,
– виявляти шкідливі сторонні домішки (пестицидів, важких металів, харчових добавок, шкідливих домішок та інших чужорідних речовин) у кількостях, які перевищують граничні рівні;
– виявляти ступінь бактеріальної забрудненості харчового продукту;
– виявляти порушення гігієнічних та технологічних правил і норм при виробництві, транспортуванні, зберіганні і реалізації харчових продуктів, які обумовили зміни їх органолептичних властивостей та хімічного складу.

Рекомендована література

Основна:

  • Смоляр В.I. Харчова експертиза: підручник. К.: Здоров’я, 2005. 448 с.
  • Смоляр В.І. Фізіологія та гігієна харчування. К: Здоров’я, 2000. 332 с.
  • Кобаса І.М., Чебан Л.М., Воробець М.М., Юкало В.Г., Кухтин М.Д. Хімічний та мікробіологічний аналіз харчової продукції. Чернівці: Чернівецький нац. ун-т, 2014. 196 с. (Рекомендовано Вченою радою ЧНУ).
  • КоломієцьТ.М., ПритульськаН.В., РоманенкоО.Л. Експертиза товарів. К. : КНТЕУ, 2001. 274 с.
  • Козьмич Д.І., Кобищан А.Д., НазаренкоЛ.О. Експертиза товарів. Полтава : РВВ ПУЕТ, 2011. 374 с.
  • Малигіна В.Д., Титаренко Л.Д. , Породіна Л.В. та ін. Основи експертизи продовольчих товарів навч. посіб. для студентів вищих навчальних закладів. К. : Кондор, 2009. 296 с.
  • Назаренко Л.О. Експертиза товарів (Експертиза продовольчих товарів): [текст] : навч. посіб. К. : «Центр учб. літератури», 2016. 312 с.
  • Органолептичний аналіз харчових продуктів / уклад.: М.М. Воробець, А.В. Сачко, О.В. Сема, С.Д. Борук. Методичні рекомендації до лабораторних робіт. Чернівці: Чернівецький нац. ун-т імені Юрія Федьковича, 2020. 32 с.
  • Павлова В.А., Титаренко Л.Д., Залигіна В.Д. Ідентифікація та фальсифікація продовольчих товарів. Київ : Центр навчальної літератури, 2006. 192 с.
  • Технологічна експертиза харчової продукції : навч.-метод. посібник / укл.: В. М. Федорів, І. М. Кобаса, В. В. Дійчук. Чернівці: Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2020. 182 с.

Додаткова:

  • Кот С.П., КириченкоВ.А.Санітарна мікробіологія: курс лекцій. Миколаїв : МНАУ, 2013. 60 с.
  • Основні ДСТУ, ГОСТи і ТУ.
  • Романовська Т.І. Контроль якості та безпеки харчових продуктів. К. : НУХТ, 2009. 51 с.
  • Рудавська Г.Б. , Дейниченко Г.В. , Козлов В.М.та ін. Товарознавство молочних товарів.  К. : ВД “Професіонал”, 2004. 312 с.
  • Рудавська Г.Б. , Тищенко С.В. Молочні та яєчні товари. К. : Видавництво “Книга”, 2004. 391 с.
  • Система НАССР. Довідник: Львів : НТЦ «Леонорм-Стандарт», 2003. 208 с. – серія С409 «Нормативна база підприємства».
  • Сирохман І.В., ЛозоваТ.М.Товарознавство цукру, меду, кондитерських виробів. К. : Центр учбової літератури, 2008. 612 с.

Силабус: Технологічна експертиза виробництва харчових продуктів. 2024-2025 н.р.

Завантажити силабус