Організація ресторанної справи (242 Б) ЛІЕТ
Тип: Нормативний
Кафедра: готельно-ресторанної справи та харчових технологій
Навчальний план
Семестр | Кредити | Звітність |
7 | 4 | Іспит |
Лекції
Семестр | К-сть годин | Лектор | Група(и) |
7 | 24 | МАСЛІЙЧУК О. Б. | ГрТЛ-41с |
Практичні
Семестр | К-сть годин | Група | Викладач(і) |
7 | 24 | ГрТЛ-41с | МАСЛІЙЧУК О. Б. |
Опис курсу
Метою викладання навчальної дисципліни «Основи ресторанної справи» є формування у студентів – майбутніх фахівців індустрії гостинності узагальнюючого розуміння основ гостинності, оволодіння професійними знаннями, навичками та вміннями щодо організації виробничих процесів у закладах ресторанного господарства.
Завданнями дисципліни «Організація ресторанної справи» є:
- ознайомлення з основами гостинності, як сфери послуг;
- систематизація знань з еволюції, сучасного розвитку ресторанного господарства в Україні та світі;
- набуття знань і вмінь пов’язувати наукові та нормативні положення з сучасною практикою галузі;
- ознайомити студентів з основними факторами, що впливають на розподіл підприємств готельного і ресторанного господарства на типи та категорії;
- набуття знань з організації виробничих приміщень у закладах ресторанногогосподарства;
- ознайомити студентів з основами організації торгових приміщень у закладах ресторанного господарства.
Після завершення курсу студент повинен
знати:
- склад послуг, що надаються у закладах ресторанного господарства та основні вимоги до них;
- основи організації роботи виробничої системи закладів ресторанного господарства;
- особливості організації виробництва готової продукції в сучасних умовах;
- принципи організації процесів обслуговування споживачів у ресторанах;
- методи й форми організації обслуговування споживачів у ресторанах;
- способи й правила подавання страв і напоїв;
- особливості організація обслуговування банкетів та прийомів;
- особливості обслуговування туристів з різних країн світу;
- якість товарів та послуг ресторанного господарства;
- конкурентоспроможність товарів та послуг закладів ресторанного господарства в сучасних умовах.
вміти:
- аналізувати стан організації виробничого процесу існуючих закладів ресторанного господарства в Україні та за її межами;
- організувати виробничо-технологічний процес в діяльності ресторанних підприємств;
- застосовувати на практиці організаційні принципи, види, методи й форми процесу обслуговування споживачів;
- організувати обслуговування святкових заходів, туристів;
- уміти проводити аналіз технологічних процесів у ресторанній сфері;
- визначати характер нововведень у ресторанній сфері
Рекомендована література
Основна
- Архіпов, Віктор Віталійович. Організація ресторанного господарства [Текст] :навчальний посібник / Віктор Архіпов, В. А. Русавська. – 2-е вид. – К. : Центр учбової літератури, 2012. – 279 с.
- В.В.Архіпов.,В.А.Русавська. Організація обслуговування в закладах ресторанного господарства [Текст] : навчальний посібник / Віктор Архіпов, В. А. Русавська. – 2-е вид. – К. : Центр учбової літератури, 2009. – 339 с
- Архіпов В.В. Організація ресторанного господарства. Навч. пос. – К.: Центр учбової літератури; Фірма «Інкос», 2007. – 280 с.
- Ахрапоткова Н. Б. Справочник официанта, бармена. 4-е из / Учеб.пос. – М.: – 272 с.
- Завадинська О.Ю., Литвиненко Т.Є. Організація ресторанного господарства за кордоном: Навчальний посібник. / О.Ю. Завадинська, Т.Є. Литвиненко. – К.: КНТЕУ, 2004. – 365 с.
- Кучер Л.С. Технология приготовления коктейлей и напитков:
- Профессиональное образование / Учеб.пос. – М.: 2005. – 352 с.
- Литвиненко Т.Є. Організація виробництва у громадському харчуванні: Опорний конспект лекцій / Т.Є. Литвиненко. – К.: КНТЕУ, 2002. – 235 с.
- Нечаюк Л.І., Телеш Н.О. Готельно-ресторанний бізнес: менеджмент. Навчальний посібник Л.І. Нечанюк, Н.О. Телеш. – К.: Центр навчальної літератури, 2003. – 348 с.
- Організація обслуговування у закладах ресторанного господарства: Підручник.: [для вищ.навч. закл.] / За ред. П’ятницької Н. О. – 2-ге вид. перероб. та допов.– К.: Центр учбової літератури, 2011 – 584 с.
- Мостова, Л. М. Організація обслуговування на підприємствах ресторанного господарства : навч. посіб. / Л. М. Мостова, О. В. Новікова. – К. : Ліра-К, 2010. – 388 с.
- Організація обслуговування у закладах ресторанного господарства [Текст] : підручник / Анатолій Мазаракі [та ін.] ; ред. Ніла П’ятницька ; М-во освіти і науки України, Київський нац. торговельно-економічний ун-т. – 1-ге вид., перероб. та доп. – К. : Центр учбової літератури, 2011. – 579 с.
- Постанова Про порядок зайняття торговельною діяльністю і правила побутового обслуговування Затверджено постановою Кабінету Міністрів України № 833 від 15 червня 2006 р.
- ДСТУ 4281-2004 “ Заклади ресторанного господарства. Класифікація”
- ГОСТ 30523-97 “Общественное питание. Общиє требования”
- ГОСТ 30524-97 “Общественное питание. Требования к обслуживающему персоналу”
- ДСТУ 3862-99 “ Громадське харчування. Терміни та визначення”
- ДСТУ 4161:2003. Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги.
- ДСТУ ISO22000: 2007 Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь – яких організацій харчового ланцюга (ISO22000:2005, IDT).
- Правил роботи закладів громадського харчування від 24.07.2002 р. №219, затверджені Мінекономіки та Європейської інтеграції України
- Порядок розробки та затвердження технологічної документації на фірмові страви, кулінарні та кондитерські вироби у підприємствах громадського харчування (затв. наказом МЗЕЗ України від 21.07.97 №365);
- СанПин 42-123-5777-91 Санітарні правила для підприємств громадського харчування , включаючи кондитерські цехи цехи та підприємства, що виробляють мяке морозиво від 19.03.1991р.
- Норми оснащення підприємств ресторанного господарства посудом, столовими приборами, меблями та кухонним інвентарем наказ Міністерства торгівлі СРСР від 09.02.1973 № 38
- В.Д. Карпенко, А.Л. Рогова, В.Г. Шкарупа, О.І. Положишнікова, . М.І.Пилипей. Організація виробництва і обслуговування на підприємствах громадського харчування. Навчальний посібник. – К.: НМЦ «Укопосвіта», 2003. – 248с.
- Організація обслуговування в підприємствах ресторанного господарства: Підручн. Для ВУЗів / За ред. Проф.. Н.О. Пятницької. – К.: Київ. Нац.. ун-т, 2005. – 632с.
- Завадинська О.Ю., Лигвиненко Т.Є., Організація ресторанного харчування за кордоном Навч Посіб -К: КНТЕУ, 2003. -200с
- Архіпов В.В., Іваннікова Т.В., Архіпова А.В. Ресторанна справа: асортимент, технологія і управління якістю продукції в сучасному ресторані: Навчальний посібник.- К.: Фірма «ІНКОС», центр навчальної літератури, 2007.-382с.
- Нечаюк Л.І. Нечаюк Н.О. Готельно – ресторанний бізнес. Менеджмент: Навчальний посібник, К: Центр Навчальної’ літератури 2006.
- Радченко Л.А. “Организация производства на предприятиях общественного питания”, Ростов – на – Дэну, изд -во “Феникс”, 2000, – 320с.
- Золин В.П., Технологическое оборудование предприятий общественного питания, М., изд. Центр «Академия», 2000.
- Архіпов В.В. Організація ресторанного господарства. Навч. пос. – К. Центр учбової літератури; Фірма «Інкос», 2007.- 208с.
- Архіпов В.В., Іванникова Т.В., Архіпова А.В. Ресторанна справа: асортимент, технологія і управління якістю продукції в сучасному ресторані: Навчальний посібник.- К.: ІНКОС, центр навчальної літ-ри, 2007.- 382 с.
Інтернет джерела /режим доступу/