Польовий науковий семінар з вивчення давніх мерзлотних процесів як результат реалізації гранту НФДУ

24.10.2023 | 15:52

6-8 жовтня 2023 р. кафедра геоморфології і палеогеографії спільно з Вроцлавським університетом (Польща) провели польовий науковий семінар “РОЗВИТОК ПАЛЕОКРІОГЕННИХ ПРОЦЕСІВ У ПЛЕЙСТОЦЕНОВІЙ ЛЕСОВО-ҐРУНТОВІЙ СЕРІЇ УКРАЇНИ”, присвячений 140-річчю географії у Львівському університеті.
Цей захід став одним із підсумків реалізації гранту Національного фонду досліджень України, який виконується під керівництвом проф. Андрія Богуцького, а виконавцями є члени кафедри геоморфології і палеогеографії доценти Олена Томенюк, Роман Дмитрук, Андрій Яцишин та аспіранти й магістри Анастасія Шевцова, Андрій Бермес, Анна Зіньків та Іван Сапса. Метою польового семінару була презентація результатів найновіших досліджень, які стосуються вивчення палеокріогенезу, циклічності його розвитку, впливу на формування властивостей порід, структуру й особливості будови сучасного ґрунтового покриву та інше.
На відкриття семінару з теплими словами підтримки завітали проректор Володимир Качмар, декан географічного факультету Володимир Біланюк, завідувач кафедри Лідія Дубіс і учасники з різних наукових та освітніх установ України та Польщі.
Оскільки семінар польовий, то неможливо обійтися без розрізів четвертинних відкладів. Звичайно, саме вони були у центрі уваги учасників семінару, позаяк у них зафіксовані численні глобальні зміни природних умов четвертинного періоду. Попри сезонні зміни погодних умов, учасники семінару мали пресмачнючий обід у польових умовах і з науково-пізнавальною метою відвідали Збаразький замок. А оскільки проведення семінару майже співпало з ювілеєм проф. А. Богуцького, то святковий торт був у стилі його наукових зацікавлень – розріз лесово-ґрунтової серії відкладів з морозними клинами й мамонтом, який ходить по перигляціальній тундрі.
Відзначимо, що у цей нелегкий для нашої країни час на семінар приїхали нас підтримати наші польські друзі та колеги з Вроцлавського університету проф. Здіслав Яри та д-р Януш Кіда.
Дякуємо ЗСУ за захист і змогу працювати на розвиток української науки!