Філь Марія Іванівна

Посада: доцент кафедри туризму

Науковий ступінь: кандидат технічних наук

Телефон (робочий): (032) 239-46-03

Електронна пошта: mariia.fil@lnu.edu.ua

Профіль у Google Scholar: scholar.google.com

Профіль ORCID: orcid.org

Профіль у Facebook: www.facebook.com

Профіль у ResearchGate: www.researchgate.net

Наукові інтереси

  • Інноваційні технології ресторанного господарства;
  • використання та виготовлення традиційної і нетрадиційної сировини у ресторанному бізнесі;
  • харчування оздоровчого напряму;
  • технологія продукції та сервіс ресторанного господарства;
  • функціонування та розвиток ресторанного господарства;
  • дослідження індустрії гостинності;
  • гастрономічний туризм;
  • якість та безпечність харчових продуктів;
  • товарознавство: дослідження харчових продуктів.

Курси

Публікації

Автор та співавтор понад 220 наукових і навчально-методичних праць, серед них 11 патентів на корисну модель; три навчальних посібники (один із них з грифом МОН України), один підручник; чотири монографії у співавторстві.

Монографії та посібники:

  • Філь М. І., Безручко Л. С. Потенціал курортно-санаторного комплексу «Квітка полонини» у с. Солочин (1946–2023). Pro publĭco bono / Для загального добра: на пошану доктора історичних наук, професора Володимира Клапчука з нагоди його 60-річчя : Колективна монографія / Упор. Л.В. Польова, І.Я. Мендела, О.В. Поздняков / Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. Івано-Франківськ : Фоліант, 2023. – С. 134-245.
  • Філь М. І. Дослідження показників апі-яєчного омлету для ресторанного бізнесу / Стратегії сталого розвитку в туризмі та готельно-ресторанному бізнесі: можливості і проблеми запровадження в Україні : кол. монографія / за ред. д-ра іст. наук, проф. Чепурди Г. М.; Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2021. – С.151-157.
  • Білоус С. В. Особливості маркетингу фестивального та замкового туризму Західного регіону України / С. В. Білоус, А. Т. Грицишин, М. І. Філь, А. Б. Красько, Н. М. Петрук // MODERNÍ ASPEKTY VĚDY, 16-th volume of the international collective monograph. – International Institute of Economics, Czech Republic. – 2022. – С. 505-513.
  • Мальська М. П., Філь М. І., Пандяк І. Г. Гастрономічний туризм. Навчальний посібник. Київ : Видавництво «Каравела», 2021, 304 с.
  • Філь М. І. Дослідження показників апі-яєчного омлету для ресторанного бізнесу / Стратегії сталого розвитку в туризмі та готельно-ресторанному бізнесі: можливості і проблеми запровадження в Україні : кол. монографія / за ред. д-ра іст. наук, проф. Чепурди Г. М.; Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2021. – С.151-157.
  • Сирохман І. В. Якість і безпечність харчової продукції традиційних та інноваційних технологій / І.В. Сирохман, Т.М.Лозова, О.І. Гирка, М. І. Філь, М.-М. В. Калимон. – Львів : Видавництво Львівського торговельного-економічного університету, 2020. – 504 с.
  • Ощипок І. М., Пономарьов П.Х., Філь М. І./ Кухні народів світу / Навчальний посібник : Видавництво «Магнолія 2006» Львів.-2015 р.-С. 245. (гриф МОН України (лист № 1/11-18540 від 25.11.2014 р.).
  • Сирохман І. В., Філь М. І., Калимон М.-М. В. /Технологія приготування страв і харчових продуктів із риби і морепродуктів. Навчальний посібник / Видавництво Львів : Львівська комерційна академія.-2015.-424 с.
  • Nozkova Janka. Vceli obnozkovy pel / Janka Nozkova, Zdenka Balatova, Mariia Fil, Jana Holecyova, Zuzana Miklosikova, Olga Urbanovicova / Сharakteristika pelu a vybranych druhov rastlin Slovenská poľnohospodárska univerzita. Nitra, Slovenská republika. Agrobiodiverzita Kyjev-Nitra 2010.Розділ  (67-77). ISBN 978-966-8302-31-2.-S. 288.

Статті та матеріали конференцій:

  • Філь М., Безручко Л., Біланюк О., Жук Ю. Штучний інтелект у ресторанах Львова : вплив на обслуговування та досвід клієнтів. Економіка. Управління. Інновації. Випуск No2 (35), 2024. С. 169-181. ISSN 2410-3748. http://eui.zu.edu.ua/article/view/317183 (фахова)
  • Мальська М. П., Філь М. І. Гостинність: сирний пейринг та його особливості. Туризм і гостинність: стан, проблеми, перспективи : матер. VІІІ Міжнар. наук.-практ. конф. (16 травня 2024 р., м. Черкаси). – Черкаси : Вид. Юлія Чабаненко, 2024. – С. 45–48.
  • Філь М. І. Організаційно-правові аспекти регулювання ресторанного бізнесу у Львові. Всеукраїнська науково-практична інтернет конференція «Готельно-ресторанний та туристичний бізнес в Україні : проблеми та перспективи розвитку. МНАУ. – 2024. – С. 3–5.
  • Філь М. Ресторанний бізнес: регулювання літніх майданчиків у Львові. Індустрія гостинності: стан, тенденції розвитку та перспективи галузі в умовах євроінтеграційних та військових викликів. ІІ-ий Міжнародний науково-практичний форум, «НУ Львівська політехніка» 17–19 квітня 2024 року. – Львів : зб. матер. ‒ Електрон. дан. – Львів: «Камула», 2024. ‒ С. 388-394.
  • Філь М. І. Харчування та безпечні механізми післявоєнної відбудови в Україні. Досвід і проблеми судово-експертної діяльності в умовах воєнного стану в Україні : матеріали всеукраїнської наук.-практ. конф. (Львів, Київ, Одеса 28 вересня 2023 року): тези доповідей / відп. ред. Роман Заяць, Юрій Чечіль, Дмитро Кішко – Львів : Растр-7, 2023. –С. 236-238
  • Філь М. І., Біланюк О. П. Гостинність: неймінг та її вплив на імідж ЗРГ. Туризм: наука, освіта, практика – 2023: Матеріали ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції з нагоди 10-річчя кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Національного університету водного господарства та природокористування (м. Рівне, 20 квітня 2023 р.). Редкол.: проф. Мошинський В.С. (голов. ред.) та ін., 2023. С.46-51.
  • Філь М.І., Паньків Н.М., Безручко Л. С. Коворкінг ресторанного бізнесу та внутрішньо-переселені особи у Львові. Гостинність, сервіс, туризм: досвід, проблеми, інновації: тези доповідей Х Міжнар. наук.- практ. інтернет-конф., Київ, 6-7 квіт., 2023 р. М-во освіти і науки України; Інститут модернізації змісту освіти; Київ. нац. ун-т культури і мистецтв ; Київ. ун-т культури ; ф-т готельно-ресторанного і турист. бізнесу. – Київ : Вид. центр КНУКіМ, 2023. – C. 77-80.
  • Філь М.І. Гостинність: обслуговування відвідувачів та емоційна лабільність у післявоєнний період. Туризм ХХІ століття: глобальні виклики та цивілізаційні цінності [Електронний ресурс] : тези доп. ІІІ Міжнар. наук.- практ. конф. (Київ, 23 трав. 2023 р.) / відп. ред. А. А. Мазаракі. – Київ : Держ. торг.-екон. ун-т, 2023. – С. 75-78.
  • Філь М. І., Мальська М.П. Акцент міжнародного ресторанного бізнесу в підтримку України під час війни.  Індустрія гостинності: стан, тенденції розвитку та перспективи галузі в умовах війни : збірник праць Міжнародного науково-практичного форуму (м. Львів, 19‒21 квітня 2023 р.) / [відп. ред.: проф. О. І. Мороз]. ‒ Львів: «Камула», 2023. ‒ С. 336-343.
  • Філь М. І. Фудпейрінг у сфері гостинності. Інновації, гостинність, туризм: наука, освіта, практика : зб. тез доп. ІІІ Всеукр. наук.-практ. конф. мол. учених, асп. і студ. з міжнародною участю (18 травня 2023 року, м. Львів). – Львів : ЛДУФК ім. Івана Боберського, 2023. C. 219-222.
  • Філь М. І.  Фудкост у ресторанному бізнесі. Гостинність і туризм майбутнього: наукові та практичні горизонти: збірник тез доповідей ІІ-ої міжнародної науково-практичної конференції (17- 18 травня 2023 р.). Київ: НУБіП України. 2023. С. 173-177.
  • Паньків Н., Філь М.. Комунікація – як механізм формування якості освітнього процесу. Географія, економіка і туризм: національний та міжнародний досвід / Матеріали XVІІ Міжнародної наукової конференції. – Львів, 2023. – С.310-313
  • Мальська М., Філь М.. Виклики сервісу, гостинності у Львові та внутрішньо-переселені особи. Індустрія гостинності: стан, тенденції розвитку та перспективи галузі в умовах війни : збірник праць Міжнародного науково-практичного форуму (м. Львів, 19‒21 квітня 2023 р.) / [відп. ред.: проф. О. І. Мороз]. ‒ Львів: «Камула», 2023. ‒ С. 434 – 438.
  • М. Філь, Г. Бригілевич. Неймінг: імідж у сфері гостинності // Географічна освіта і наука: виклики і поступ: матеріали міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 140-річчю географії у Львівському університеті (м. Львів, 18-20 травня 2023 р.). Львів: Простір-М, 2023. Том 3. С. 146-149.
  • Гирка О., Бодак М., Філь М. Особливості сучасної законодавчої бази у виробництві борошняних кондитерських виробів для дитячого харчування. Матеріали міжнародних науково-практичних конференцій «Здобутки та перспективи розвитку кондитерської галузі» та «Інноваційні технології у хлібопекарському виробництві». – К.: НУХТ, 2022. – С. 45-49.
  • Філь М., Гирка О., Бодак М. «Безкоштовний хліб» в Дубаї: соціальний підхід та переваги. VІ Матеріали міжнародних науково-практичних конференцій «Інноваційні технології у хлібопекарському виробництві» 16 листопада 2022 р.. – К.: НУХТ, 2022. – С. 186-187.
  • Філь М. І. Актуальність кейтерингового обслуговування під час війни в Україні. «Стратегічні перспективи туристичної та готельно-ресторанної індустрії в Україні: теорія, практика та інновації розвитку»: збірник матеріалів Всеукр. наук.-прак. інт.-конф.28-29 жовтня 2022 р., Умань,  ВПЦ «Візаві» , 2022.- С. 158-161.
  • Філь М. І., Гирка О. І. Реалії постачання харчових продуктів в умовах воєнного стану в Україні. Маркетингові стратегії, підприємництво і торгівля: сучасний стан, напрямки розвитку : Матеріали ІІІ Міжнар. наук.-практ. інтернет-конф. (Київ, 27 жовтня 2022 року ): тези доповідей / відп. ред. П. В. Захарченко. Київ, 2022.-С. 288-291.
  • Antiushko, D., Bozhko, T., Osyka, V., Shapovalova, N., Lozova, T., Fil, M., Sienohonova, L., Dudla, I., Volodavchyk, V., Sienohonova, H. (2022). Ensuring environmental protection and economic renewal through organic production certification. East-ern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (13(118)), 53–60. Scopus doi:https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.262328
    http://journals.uran.ua/eejet/article/view/262328
  • http://journals.uran.ua/eejet/article/view/262328/260013
  • Філь М. І. Сучасні інноваційні технології як складова менеджменту підприємств сфери гостинності / Білоус С.В., Грицишин А.Т., Філь М. І. // Збірник матеріалів всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції «Готельно-ресторанний бізнес і курортна справа України»/ Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника-Івано –Франківськ, 2022. – с. 71-76
  • Філь М.І. Інноваційність сфери гостинності як складова розвитку поствоєнної економіки України / Білоус С.В., Грицишин А.Т., Філь М. І. // Збірник матеріалів всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції «Готельно-ресторанний бізнес і курортна справа України»/ Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника-Івано –Франківськ, 2022. – с. 56-71
  • Філь М. І. Актуальність кейтерингового обслуговування під час пандемії в Україні.  Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції «Стратегічні перспективи туристичної та готельно-ресторанної індустрії в Україні: теорія, практика та інновації розвитку» 28-29 жовтня 2022 року. -Умань: ВПЦ «Візаві», 2021. С. 30-34.
  • Філь М. Кулінарні тренди Франції. «Сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності».: збірник матеріалів ІІ Міжнародної науково-практичної конференції (07- 08 жовтня 2021 року). –Львів : ЛДУФК, 2021. С.165-168.
  • Філь М. І., Бриндза Ян. Сертифікація продукції у ресторанному бізнесі. Сучасна товарознавча експертиза: теоретичні розробки, практичний досвід, проблеми і перспективи: матеріли І-ої Міжнародної наук.-практ. конф. (Львів, 30 вересня 2021 року): тези доповідей / Відп. ред. Роман Заяць – Львів: Видавництво «Растр-7», 2021.– С. 37-38.
  • Філь М. І. Особливості обслуговування у сфері гостинності за методом Брайля. Інновації, гостинність, туризм: наука, освіта, практика : зб. тез доп. всеукр. наук.-практ. конф. мол. учених, асп. і студ. (26 травня 2021 року, м. Львів). – Львів: ЛДУФК ім. Івана Боберського, 2021. – С. 93-96.
  • Філь М.І. Сьогодення, реалії, потреби: метод Брайля у ресторанному бізнесі. Теорія, практика та інновації розвитку туристичної і готельно – ресторанної індустрії: збірник матеріалів міжнародної науково-практичної конференції, 27-28 травня 2021 р., Умань: ВПЦ «Візаві», 2021. – С. 109-112.
  • Мальська М. П., Філь М. І. Інноваційний тренд гостинності Норвегії. Гостинність, сервіс, туризм: досвід, проблеми, інновації: тези доповідей VІІІ Міжнар. наук.- практ. інтернет-конф., Київ, 8-9 квіт., 2021 р. / М-во освіти і науки України; Інститут модернізації змісту освіти; Київ. нац. ун-т культури і мистецтв ; Київ. ун-т культури ; Ф-т готельно-ресторанного і турист. бізнесу. – Київ : Вид. центр КНУКіМ, 2021. – C. 54-56.
  • М. І. Філь, Н. М. Паньків, Н. О. Арсиненко. Оздоровче харчування у сфері гостинності. Сучасні аспекти збереження здоров’я людини: збірник праць ХІV Міжнародної міждисциплінарної наук.- практ. конф. / За ред. проф.Т. М. Ганича. Ужгород: ДВНЗ «УжНУ», 2021. – С. 130-133.
  • Філь М.І., Безручко Л.С. Фудсейвінг і фудшерінг у ресторанному бізнесі. Інноваційний розвиток готельно-ресторанного господарства та харчових виробництв: матеріали ІI Міжнародної наук.-практ. інтернет-конф. (30 квітня 2021 року). Міністерство освіти і науки України, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського. – Прага: OktanPrints.r.o., 2021. – С.354-355.– ISBN 978-966-385-367-3. – DOI: 10.46489/IDOHAR-310509.
  • Філь М.І. Інноваційний підхід приготування апі-яєчного омлету / Інноваційний розвиток готельно-ресторанного господарства та харчових виробництв : матеріали ІI міжнародної наук.-практ. інтернет-конф. (30 квітня) / Міністерство освіти і науки України, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського. – Прага: OktanPrints.r.o., 2021. – С. 122-123.
  • Мальська М. П. Перспективні технології кулінарної продукції у ресторанному господарстві/ М. П. Мальська, М. І. Філь // Food Аdditives. Healthy Man and Human Patient Diet: proceedings of IХ International scientific and practical internet conference / Prague: Oktan-Print s.r.o., 2020. – Р. 189–190. – ISBN 978-80-907863-9-4. – DOI: 10.46489/FAHM-01.
  • Філь М.І., Безручко Л. С. Фудсейвінг і фудшерінг у ресторанному бізнесі / Інноваційний розвиток готельно-ресторанного господарства та харчових виробництв : матеріали ІI міжнародної наук.-практ. інтернет-конф. (30 квітня) / Міністерство освіти і науки України, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського. – Прага: OktanPrints.r.o., 2021. – С. 354-355.
  • Філь М. І. Сертифікація продукції у ресторанному бізнесі / М. І. Філь, Ян Бриндза / Сучасна товарознавча експертиза: теоретичні розробки, практичний досвід, проблеми і перспективи : матеріли І-ої Міжнародної наук.-практ. конф. (30 вересня) : тези доповідей / Відп. ред. Роман Заяць – Львів : Видавництво «Растр-7», 2021. – С. 37-38.
  • Мальська М. П. Інноваційний тренд гостинності Норвегії / М. П. Мальська, М. І. Філь / Гостинність, сервіс, туризм: досвід, проблеми, інновації : тези доповідей VІІІ Міжнар. наук.-практ. інтернет-конф., Київ, 8-9 квіт., 2021 р. / М-во освіти і науки України; Інститут модернізації змісту освіти; Київ. нац. ун-т культури і мистецтв ; Київ. ун-т культури; Ф-т готельно-ресторанного і турист. бізнесу. – Київ : Вид. центр КНУКіМ, 2021. – C. 54-56.
  • Філь М.І. Сьогодення, реалії, потреби: метод Брайля у ресторанному бізнесі / Теорія, практика та інновації розвитку туристичної і готельно – ресторанної індустрії: збірник матеріалів міжнародної науково-практичної конференції, (27-28 травня)., Умань: ВПЦ «Візаві», 2021. – С. 109-112.
  • Колодрубська О., Дячок О., Філь М. Волошенко О. Волошенко В. Архітектура еко-готелів – як чинник сталого розвитку територій об’єднаних територіальних громад / Інноваційні технології в архітектурі і дизайні [Текст]: Матеріали V Міжнародної науково-практичної конференції (20-21 травня).- Харків: ХНУБА, 2021. – С. 516.
  • Філь М. І.  Особливості обслуговування у сфері гостинності за методом Брайля / Інновації, гостинність, туризм: наука, освіта, практика : зб. тез доп. всеукр. наук.-практ. конф. мол. учених, асп. і студ. (26 травня). – Львів : ЛДУФК ім. Івана Боберського, 2021. – С. 93-96.
  • Безручко Л. Вплив COVID-19 на гастротуристичні тенденції у м. Львові. /Л. Безручко, М. Філь, С. Білоус, Є. Тиханович // Географія, економіка і туризм : національний та міжнародний досвід / Матеріали XV Міжнародної наукової конференції. – Львів, 2021 – С. 21–25.
  • Філь М. І. Інноваційний підхід до технології яєчного омлету / М. І. Філь // Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія: Харчові технології, 2021, т 23, No 95. С. 78-82.
  • Філь М. І., Паньків Н. М., Арсиненко Н. О. Оздоровче харчування у сфері гостинності / Сучасні аспекти збереження здоров’я людини: збірник праць ХІV Міжнародної міждисциплінарної наук.- практ. конф. за ред. проф. Т. М. Ганича. Ужгород: ДВНЗ «УжНУ», 2021. – С. 130-133.
  • Гаталяк О. М., Філь М. І. Цифрові технології у ресторанному господарстві / Стратегічні перспективи туристичної та готельно-ресторанної індустрії в Україні: теорія, практика та інновації розвитку: збірник матеріалів всеукр. наук.-прак. інт.-конф., 28-29 жовтня 2020 р. Умань: ВПЦ «Візаві», 2020. – С. 188-190.
  • Мальська М. П. Потенціал ресторанного гостро-туру у розвитку гастрономічного туризму Львова / М. П. Мальська. М. І. Філь, Ю. В. Зінько / Географія та туризм : Наук. Зб. / Ред.кол.: Любіцева О. О. гол.ред) та ін.-К.: Альфа-ПІК, 2019.-Вип.49-С. 73-83.
  • Філь М. І. Молочні коктейлі як продукти оздоровчого харчування / М. І. Філь. М. В. Рудавська / Сучасні аспекти збереження здоров’я людини: збірник праць ХІІ міжнародної міждисциплінарної наук.-практ. конф. (12-13 квітня 2019 року) / За ред. проф. Т.М. Ганича. – Ужгород: ДВНЗ «УжНУ», 2019. –C. 177-180.
  • Мальська М. П. /Потенціал ресторанних гостро-турів, маршрутів у Львові / Матеріали ювілейної ХІІІ Міжнародної наукової конференції / М. П. Мальська. М. І. Філь / Географія, економіка і туризм : національний та міжнародний досвід.- 27 вересня / Львівський національний університет ім. Івана Франка.- Львів, 2019.- С. 228-232.
  • Мальська М. П. / Система оподаткування прибутку готельних підприємств в Україні / Матеріали ювілейної ХІІІ Міжнародної наукової конференції / М. П. Мальська. І. Г. Пандяк, М. І. Філь / Географія, економіка і туризм : національний та міжнародний досвід.- 27 вересня / Львівський національний університет ім. Івана Франка.- Львів, 2019.- C. 136-139.
  • Мальська М. П. / Сучасні підходи виробництва крафтової продукції у гастрономічному туризмі Львівщини / М. П. Мальська, М. І. Філь, Ю. В. Зінько / Міжнародна науково-практична конференція «Розвиток гастрономічного туризму в Україні: стан, виклики та перспектива імплементації Європейського досвіду» (30 травня 2019 року).-К.:, 2019.-С. 90-92.
  • Філь М. І. Теоретичне обґрунтування оцінювання ринкових перспектив інноваційного продукту / Регіональної науково-практичної конференції «Вітчизняні товари на сучасному ринку : позиціонування, якість, безпечність у контексті Європейської інтеграції» / 16 квітня 2019 року м. Львів.-ЛІЕТ.-2019.- С. 88-91.

Статті, які входять до міжнародних науково-метричних баз даних: Index Copernicus та інші фахові видання, Skopus

  • Iryna Zamorska, Volodymyr Zamorskyi, Yuliya Halahur, Viktor Osyka, Svitlana Belinska, Iuliia Motuzka, Tetiiana Bozhko, Fil M.I., Olena Krasulya. Improvement of the technology of garden strawberry jam in combination with apple puree.  Technology and equipment of food production. Удосконалення технології варення з суниці садової в поєднанні з яблучним пюре. Технологія та обладнання харчових виробництв.”Східно-Європейському журналі передових технологій” .-VOL 6, NO 11 (102) (2019).-С.14-22. DOI: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.183723. https://journals.uran.ua/eejet/article/view/183723/187654 (Sсopus)
  • Antiushko, D., Bozhko, T., Osyka, V., Shapovalova, N., Lozova, T., Fil, M., Sienohonova, L., Dudla, I., Volodavchyk, V., Sienohonova, H. Ensuring environmental protection and economic renewal through organic production certification. Забезпечення захисту навколишнього середовища та економічного відновлення через сертифікацію органічного виробництва. East-ern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (13(118)), (2022). 53–60. doi:https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.262328 http://journals.uran.ua/eejet/article/view/262328
  • http://journals.uran.ua/eejet/article/view/262328/260013 (Sсopus)
  • https://www.scopus.com/feedback/author/reviewAuthorProfile.uri?authorIds=55227084200  (Sсopus)
  • Філь М. І. Гирка О. І., Бодак М. П. Вплив параметрів технологічного процесу на якісні показники кулінарної продукції. Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія: Харчові технології, 2022, т 24, № 98. C. 71-78. doi: 10.32718/nvlvet‐f9813 https://nvlvet.com.ua/index.php/food
  • Бодак М. П., Гирка О. І., Філь М. І. Формування ринку меблів в Україні та митні формальності під час їх імпорту. Вісник ЛТЕУ. [ред. кол.: Пелик Л.В., Мережко Н.В., Донцова І.В. та ін.]. – Львів : Видавництво ЛТЕУ, 2022. – Вип. 31. – 132 с. – (Технічні науки).  С. 19-25 http://journals-lute.lviv.ua/index.php/visnyk-tech/article/view/1198
  • Безручко, Л., Білоус, С., Філь М. І. Готельне господарство України в умовах війни: сучасний стан та перспективи розвитку. Економіка та суспільство (47).  2023-01-31. С. 6.   https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-47-43№ 47 (2023): https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/2145
  • Гирка О.І., Бодак М.П., Філь М. І. Дослідження стабілізуючої дії рослинних добавок на рідких і твердих рослинних жирах. «Наука і техніка сьогодні» (Серія «Техніка»)»: журнал. 2023. No 5(19) 2023. С.122-132.  122-DOI: https://doi.org/10.52058/2786-6025-2023-5(19)
  • Бодак М. П., Гирка О. І., Філь М. І. Міжнародна взаємодія з питань експортно-імпортних операцій. Сучасні проблеми експертизи, регулювання та безпеки господарських систем.  № 34 (2023): Вісник ЛТЕУ. Teхнічні науки.   С. 60-67.https://doi.org/10.32782/2522-1221-2023-34.
  • Гирка О.І., Бодак М.П. Філь М. І., Рубай У.І. Проблеми логістики соняшникової олії в період воєнного стану та сучасні тенденції їх вирішення. «Наука і техніка сьогодні» : журнал. 2024. № 1(29) 2024. Kiev – 2024. С. 626-637. ISSN 2786-6025 Online  https://doi.org/10.52058/2786-6025-2024-1(29)-626-636
  • Zamorska, V. Zamorskyi, Y. Halahur, V. Osyka, М.Fil, Belinska, I. Motuzka, T. Bozhko, O. Krasulya. Quality snvestigation of frozen garden strawberries at partialdenyd ration before freezing. Дослідження якості замороженої суниці садової при частковому раціоні перед заморожуванням. Food Science and Technology.-Number 1 (2020), «EUREKA: LifeSciences».-Р. 11-18. Index Copernicus та ін.
  • Kolodrubska, O. Voloshenko, O. Diachok, M. Fil V. Voloshenko.. The architecture of eco-hotels as a factor of sustainable development of the territories of united territorial communities. Архітектура еко-готелів як чинник сталого розвитку територій об’єднаних територіальних громад. AIP Conference Proceedings AIP Conf. Proc. 2490, 060010 (2023). Том 2490, Випуск 1 7 грудня 2023 р https://doi.org/10.1063/5.0122978
  • Харчова цінність сухого розчинного геродіетичного продукту для ентерального харчування / Дмитро Антіушко, Тетяна Божко, Наталія Шаповалова, Марія Філь, Тетяна Бровенко, Галина Толок, Артем Антоненко, Ольга Гирка, Михайло Бодак, Любомир Безручко / Східноєвропейський журнал технологій підприємства. Vol. 5 № 11 (113) (2021): Технологія та обладнання харчових виробництв. Опубліковано: 31.10.2021. С. 35-42. http://journals.uran.ua/eejet/issue/view/14640 Skopus
  • Філь М.І. Кулінарні маршрути ресторанного бізнесу м. Львова. Економіка та суспільство. 2022. No 38. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1305 DOI: 10.32782/2524-0072/2022-38-48 фахова
  • Філь М. І. Інноваційний підхід до технології яєчного омлету / Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія: Харчові технології, 2021, т 23, No 95. С. 78-82. https://doi.org/10.32718/nvlvet-f9513
    https://nvlvet.com.ua/index.php/food/article/view/4161/4256
  • Zamorska I., ZamorskyiV., HalahurY., OsykaV., Belinska S., Motuzka I., Bozhko T., KrasulyaO., FilM. /Improvement of the technology of garden strawberry jam in combination with apple puree / Technology and equipment of food production /”Східно-Європейському журналі передових технологій” .- VOL 6, NO 11 (102) (2019).- С.14-22. DOI: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.183723skopus
  • Мальська М. П., Філь М. І., Зінько Ю. В. / Потенціал ресторанного гастро-туру у розвитку гастрономічного туризму Львова / Географія та туризм : Наук. Зб. / Ред.кол.: Любіцева О. О. гол.ред) та ін.-К.: Альфа-ПІК, 2019.-Вип.49-С. 73-83.
  • Філь М. І. Коропецька Т. О. / Мікроскопічні дослідження нового бісквітного напівфабрикату / НВ ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій. Серія “Харчові технології” 2018, т 20, № 90.-c. 75-78 doi: 10.32718/nvlvet9015
  • Мальська М. П., Пандяк І. Г. Філь М. І. / Статистичний аналіз туристичних послуг у Львівській області / Київський національний університет імені Тараса Шевченка / Географія та туризм : Науковий збірник заснований у 2007 р / ред. кол. : Любіцева О. О. (гол. ред.) та ін.- К.:ПІК, 2018.- Вип.43.-С. 65-73.
  • Пандяк І. Г., Філь М. І. / Методологічні основи морально-побутової концепції готельно-ресторанного бізнесу / Київський національний університет імені Тараса Шевченка / Географія та туризм : Науковий збірник заснований у 2007 р / ред.кол.: Любіцева О. О. (гол. ред.) та ін.- К.: ПІК, 2018.- Вип.43.- С. 21-31.
  • Філь М. І.,Коропецька Т. О. / Інноваційний підхід до технологій нових бісквітних рулетів / Том 20 № 85 (2018): НВ ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій. Серія “Харчові технології”ISSN 2519-268X; eISSN 2518-1327 c. 81-85. doi: 10.15421/nvlvet8515
  • Філь М. І., Холявка В. З., Коропецька Т. О. / Стан та перспективи розміщення готельних закладів у Львівській області, за 2016 рік / Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького 2017, т 19, № 81.- Львів.- С. 45-48.
  • Філь М. І., Михайлюк О.Я. /Інноваційний підхід у технології фруктового мармеладу / Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Серія : Харчові технології. – 2017. – Т. 19, № 75. – С. 55-58 ISSN 2519-268X print ISSN 2518–1327
  • Філь М. І., Холявка В.З., Коропецька Т. О. / Страдчанська печера Яворівщини – як об’єкт релігійного туризму / Географія, економіка і туризм: національний та міжнародний досвід / Львівський національний університет ім. Івана Франка. – Львів, 2016.- 422-425 с.
  • Філь М. І., Рудавська М. В. Новітні технології напоїв оздоровчого спрямування для ресторанного бізнесу / Науковий журнал «Молодий вчений» №10 (37), дизайн, видавничий дім «Гельветика» частина 1, 2016.-С. 27-31.
  • Філь М. І., О. Я. Родак /Розроблення рибних пресервів підвищеної біологічної цінності / Науковий вісник Львівського національного університету ветеренарної медицини та біотехнології імені С. З. Ґжицького / [ред. кол. : В. В. Стібель, О. М. Федець, М. З. Паска та ін. ]. – Львів: ЛНУВМБТ, 2016. – Т. 18, № 2. – С. 79-82.
  • Філь М. І., КоропецькаТ. О. /Регіональні аспекти розвитку туристично-рекреаційного комплексу на Яворівщині / Науковий вісник Ужгородський національний університет Серія: Економіка, ISSN 2409-6857).- Вид-во «ФОП Сабол А. М.»- Ужгород: 2016.- С. 169-176.
  • Філь М. І. Безпечність нового бісквітного рулету / Хлібопекарська і кондитерська промисловість України. – 2013. №1 [109]. С. 17-19.
  • Філь М. І. Технологія виготовлення гарбузових підварок, цукатів і порошків / Хлібопекарська і кондитерська промисловість України. – 2013. № 11 [108] листопад. С. 5-7.
  • Філь М. І. Напрями поліпшення споживчих властивостей бісквітних рулетів / Хлібопекарська і кондитерська промисловість України. – 2013. – № 10 [107] жовтень – С. 7–9.
  • Родак О. Я., Філь М. І.Сучасні напрямки поліпшення харчової та біологічної цінності спредів / Обладнання та технології харчових виробництв : темат. зб. наку. пр. / Головн. ред. О. О. Шубін. – Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського. – 2013. – Вип. 30. – С. 263–267.
  • Філь М. І. Родак О. Я. Дослідження можливостей використання хурми для поліпшення споживних властивостей гарбузової пасти / Хлібопекарська і кондитерська промисловість України. – 2012. – № 1-2. – С. 19–21.
  • Філь М. І. Сучасна оцінка споживних властивостей традиційних і нових фруктово-овочевих порошків / Вісник ЛКА, Видавництво – Львів. – 2011.- Випуск – 12. Серія – Товарознавча.С. 95-97.
  • Родак О. Я.,ФільМ. І.Шляхи поліпшення мінерального складу спредів / Обладнання та технології харчових виробництв. Тематичний збірник наукових праць. ДНУ економіки і торгівлі ім. Туган-Барановського, Випуск-26. Донецьк – 2011. – С. 440-445.
  • Родак О. Я., Філь М. І. Дослідження екстрактів лікарсько-технічної сировини як антиоксидантів окиснення жирів у кондитерських виробах / Хлібопекарська і кондитерська промисловість України. – 2011. – № 11-12. –С. 19–21.
  • Fil M. I., Вrindza J., Nôžková J., Вalátová Z., Syrohman I./ Proteins content and quality in selected plant parts of oily squash (cucurbitapepovar. sturiaca) /Potravinarstvo. Vedecky casopis pre potravinarstvo, Katedra genetiky a šľachtenia rastlín. Inštitút ochrany biodiverzity a biologickej bezpečnosti, Fakulta agrobiologie a potravinových zdrojov, Slovenská poľnohospodárska univerzita. Nitra, Slovenská republika.- ročník 5, mimoriadne číslo, február / 2011.-.506.s.-(S-249-253). ISSN 1337 – 0960.
  • Сирохман І. В., Філь М. І.Сенсорні показники нового бісквітного рулету «Вишневий цвіт» / Обладнання та технології харчових виробництв, Тематичний збірник наукових праць, Випуск 25,– Донецьк : ДонНУЕТ, 2010.-С. 219-223.
  • Філь М. І. Поліпшення складу і вдосконалення технологій фруктово-овочевих паст / Вісник Львівської комерційної академії – Львів: 2009.- Вип.11.- (Серія товарознавча) С. 49 – 52.
  • Філь М. І., Рудавська М. В. Вплив сорту гарбузів української селекції на біологічну цінність тонкодисперсних гарбузових порошків для бісквітів і молочних коктейлів / Тематичний збірник наукових праць : обладнання та технології харчових виробництв. ДНУ економіки і торгівлі ім. Туган – Барановського, Донецьк-2009. – Випуск-22.-С. 231-236.
  • Сирохман І. В., Філь М. І. Шляхи вдосконалення складу та технологій паст з гарбуза / Наукові праці ОНАХТ. Міністерство освіти і науки України.- Одеса : 2009.- Випуск 36, Том 2.- С.45-49.
    Сирохман І. В., Філь М. І. Бісквітний напівфабрикат поліпшеного складу / Вісник Львівської комерційної академії. (Серія товарознавча) – Львів : видавництво ЛКА, 2009. – Вип. 10. – С.124-126.
  • Філь М. І. Поліпшений спосіб виробництва бісквітного напівфабрикату / Щомісячний науково-практичний журнал // Хлібопекарська і кондитерська промисловість України №09 (58) вересень К:-2009 – С. 11-12.
  • Філь М. І. Поліпшення споживних властивостей продуктів переробки овочів / Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі: зб. наук. праць / Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі Харків, 2008.-Вип.1(7).- С.351-355.
  • Сирохман І. В., Філь М. І. Поліпшення споживних властивостей мармеладу / Вісник Львівської комерційної академії: Серія товарознавства.Випуск 9: видавництво ЛКА.- 2008.- С. 33-37.
  • Сирохман І. В., Філь М. І. Вітаміни як цінні сполуки гарбузів та продуктів їх переробки / Торгівля, комерція, підприємництво: зб. наук. праць. – Львів : видавництво ЛКА, 2008. – Вип. 9. – С.328-331.
  • Сирохман І. В., Філь М. І. Споживні властивості порошків гарбуза із різних ботанічних сортів / Наук. вісник Львівського нац. ун-ту ветеринарної медицини ім. С. З. Ґжицького. – Львів : ЛНУВМБТ, 2008. – Т. 10, № 2 (37). – 3. – С.171-174.
  • Сирохман І. В., Філь М. І. Споживні властивості цукатів із нових ботанічних сортів гарбузів / Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі: зб. наук. праць / Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі/ Харків, 2007.- Вип.1(5).- С.463-467.

Біографія

Трудова діяльність :

старший лаборант кафедри товарознавства продовольчих товарів ЛКА (2006-07), асистент кафедри товарознавства продовольчих товарів (2008-11), старший викладач кафедри харчових технологій та готельно-ресторанного бізнесу (2011-13), доцент цієї ж кафедри (2014-16), доцент кафедри туризму та готельно-ресторанного бізнесу (2016-17), доцент кафедри туризму ЛНУ ім. Івана Франка з 2017 року по сьогоднішній час. Практичний досвід (технолог) у ресторанному бізнесі – 10 років.

Заступник завідувача кафедри харчових технологій та готельно-ресторанного бізнесу з  наукової роботи 2011-2017 рр., ЛТЕУ.

Голова / член циклової комісії зі спеціальності Готельно-ресторанна справа» 2014-2016 рр. ЛТЕУ; 2016-2018 – ЛДУФК.

Голова ДЕКу у Львівському коледжі бізнесу і права 2014-2016 рр.

Голова  експертної  (акредитаційної) комісії – 2017 рік : (з підготовки молодших спеціалістів зі спеціальності 5.05170101 «Виробництво харчової продукції», галузь знань 0517 «Харчова промисловість та переробка сільськогосподарської продукції» в житомирському кооперативному коледжі бізнесу і права.

Експерт Національного агентства з якості вищої освіти з 2019 року.

Гарант освітньої програми ОПП «Готельно-ресторанна справа», першого бакалаврського рівня.
Експерт Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти з 2019 року дотепер.

Стажування :

Перебувала на стажуванні за кордоном у Словацькому аграрному університеті у м. Нітра, де отримала за успішність 4 міжнародних сертифікати:

  • Makroskopicka obrazova analyza rastlinnych objektov;
  • Senzoricka analyza potravin;
  • Metodologia pripravy a realizacie medzinarodnych projektov;
  • Klasifikacia a katalogizacia genetickych zdrojov a ich produktov.

Підвищення фахової кваліфікації (стажування)  «Організація сервісної та виробничо-технологічної діяльності суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу» у ФОП «Готельно-ресторанний комплекс «Рафаель» 2 кредити (з 20 вересня по 20 жовтня 2020 року м. Львів). Довідка БМ №20/1-10/20 від 20.10.2020 року.

Підвищення фахової кваліфікації (стажування) у ТОВ «Фабрика пекарня зерно життя» 6 кредитів (з 01 квітня по 20 червня 2020 року м. Львів). Довідка №20/06 від 20 червня 2020 року. Наказ №5/03.

Член всеукраїнського конкурсу Укоопспілки України «Найкращий кухар» і «Найкращий кондитер» України – 2011-2016 рр.

Член міжнародної мережі «АгроБіоНет», м. Нітра, Словаччина

Член асоціації гостинності України.

Член громадської організації «Прогресильні» з 2023 року (№0023/23).

Проекти

Патенти:

  1. Спосіб приготування апі-яєчного омлету. Патент на корисну модель № 149488 , вид. Національним органом інтелектуальної власності, державним підприємством «Український інститут інтелектуальної власності».
    Видано відповідно до Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі». 25.11.2021 р., з якої є чинними права інтелектуальної власності. 51 МПК (2021.01) А 21 D 8/00, UA 149488 (13)/ номер заявки u 2021 02725. Бюл. №47.
  2. Склад мармеладу. Деклараційний патент України на корисну модель / М. І. Філь, Григорєва О. В.,  Ян Бриндза,  Клименко С. В. / Патент МПК А 23 L 1/06 № u 2015 00995; заявл. 09.02.2015.,  Опубл. 25.12.2015. Бюл. № 24.
  3. Деклараційний патент України на корисну модель. Паста гарбузова з хурмою / М. І. Філь, Ян Бриндза, Григор’єва О.В. / Пат. №49140 А Україна, МПК A23L 1/00. (Україна).-№2009 07309; Заявл. 11.04.2008. Опубл. 26. 04. 2010.
  4. Деклараційний патент України на корисну модель. Спосіб виробництва бicквітнoгo рулету «Вишневий цвіт» / І. В. Сирохман, М. І. ФІль / Пат. №38866 А Україна,   МПК A21D 13/00.  (Україна).-№200809231; Заявл. 15.07.2008. Опубл. 26.01.2009.
  5. Деклараційний патент України на корисну модель. Cпociб виробництва бicквітнoгo рулету «Чарівна троянда» / І. В. Сирохман, М. І. ФІль / Пат. №38864 А Україна,   МПК A21D 13/00.    (Україна).-№200809229; Заявл. 15.07.2008. Опубл. 26.01.2009.
  6. Деклараційний патент України на корисну модель. Спосіб виробництва бісквітного рулету «Захоплення» / І. В. Сирохман, М. І. ФІль  /Пат. №38865 А Україна,   МПК A21D 13/00.   (Україна).-№200809230; Заявл. 15.07.2008. Опубл. 26.01.2009.
  7. Деклараційний патент України на корисну модель. Спосіб виробництва бicквітнoгo напівфабрикату / І. В. Сирохман, М. І. ФІль / Пат. №35288 А Україна,  МПК A21D 13/00.., (Україна).-№200804712; Заявл. 11.04.2008. Опубл. 10.09.2008.
  8. Деклараційний патент України на корисну модель. Паста гарбузова / І. В. Сирохман, М. І. Філь / Пат. №35287 1148511 А Україна, МПК A23L 1/05. Україна).-№2008047710; Заявл. 11.04.2008. Опубл. 10.09.2008.
  9. Деклараційний патент України на корисну модель. Паста гарбузова / Сирохман B., М. І. Філь, Рудавська М.В. / Пат. №34968 А  Україна,   МПК A23L 1/05. Україна).-№200804702; Заявл. 11.04.2008. Опубл. 26.08.2008.
  10. Деклараційний патент України на корисну модель. Паста гарбузова / B. Сирохман, М. І. Філь, О. . Коробова / Пат. № 35280 А Україна, МПК A23L 1/05. (Україна).-№200804703; Заявл. 11.04.2008. Опубл. 10.09.2008.
  11. Деклараційний патент України на корисну модель. Паста гарбузова / Сирохман B., М. І. Філь, Рудавська М.В. / Пат. № 34967 А Україна,   МПК A23L 1/05.  (Україна).-№2008 04701; Заявл. 11.04.2008, Опубл. 26.08.2008.

Нагороди

Сертифікати

 

Методичні матеріали

Навчальні посібники

  • Філь М. І. Дослідження показників апі-яєчного омлету для ресторанного бізнесу / Стратегії сталого розвитку в туризмі та готельно-ресторанному бізнесі: можливості і проблеми запровадження в Україні : кол. монографія / за ред. д-ра іст. наук, проф. Чепурди Г. М.; Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2021. – С.151-157.
  • Філь М. І., ПандякІ. Г.Методичні рекомендації до самостійних робіт з дисципліни “Організація ресторанного господарства” для студентів 3-го курсу, спеціальності 241 “Готельно-ресторанна справа” усіх форм навчання / уклад.:– Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2020. – 57 с.
  • Філь М. І., Пандяк І. Г. Методичні рекомендації до практичних, семінарських робіт з дисципліни “Організація ресторанного господарства” для студентів 3 -го курсу, спеціальності 241 “Готельно-ресторанна справа” усіх форм навчання / уклад.:– Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2020. – 53 с.
  • МальськаМ.П.,ПандякІ.Г., Філь М. І. Методичні вказівки до написання навчальна ознайомча, навчальна технологічна, виробнича практики для студентів 1-3-іх курсів, спеціальності 241 “Готельно-ресторанна справа” усіх форм навчання /уклад.:– Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2020. – 113 с.
  • Філь М. І., Гаталяк О. М. Методичні рекомендації до практичних, семінарських робіт з дисципліни “Товарознавство” для студентів 1-го курсу, спеціальності 241 “Готельно-ресторанна справа” усіх форм навчання / уклад.:– Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2020. – 77 с.
  • PR та електронний маркетинг в готельно-ресторанних закладах : Методичні рекомендації до практично-семінарських занять та виконання самостійної роботи /уклад.: Н. М. Паньків, М. І. Філь – Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2020. – 43 с.
  • Філь М. І., Гаталяк О. М. Методичні рекомендації до самостійної роботи, тести з дисципліни “Товарознавство” для студентів 1-го курсу, спеціальності 241 “Готельно-ресторанна справа” усіх форм навчання / уклад.:– Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2020. – 47 с.
  • Філь М. І. Методичні рекомендації до практичних, семінарських робіт з дисципліни “Технологія продукції та сервіс ресторанного господарства” для студентів 3-го курсу, спеціальності 241 “Готельно-ресторанна справа” усіх форм навчання /уклад.:– Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2020. – 88 с.
  • Філь М. І.Методичні рекомендації до самостійних робіт з дисципліни “Технологія продукції та сервіс ресторанного господарства” для студентів 3-го курсу, спеціальності 241 “Готельно-ресторанна справа” усіх форм навчання / уклад.:– Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2020. – 45 с.
  • М. П. Мальська, І. Г. Пандяк, М. І. Філь. Навчально-Методичні матеріали для підготовки кваліфікаційної роботи для студентів спеціальностей “242, Туризм” Спеціалізацій “Організація туристичної діяльності” “Міжнародний туризм” та “242 Готельно-Ресторанна справа”. Львів-2019.- 152 с.
  • Мальська М. П., Пандяк І. Г., Філь М. І. Навчально-методичні матеріали для підготовки кваліфікаційної роботи (для студентів спеціальностей «242, Туризм» спеціалізацій «Організація туристичної діяльності», «Міжнародний туризм» та «241, Готельно-ресторанна справа») – Львів: Видавничий центр ЛНУ ім. Івана Франка, 2019. – 148 с.
  • Технологія приготування страв і харчових продуктів із риби і морепродуктів. Навчальний посібник / І. В. Сирохман, М. І. Філь, М.-М. В. Калимон / Видавництво львів : Львівська комерційна академія.-2015.-424 с.
  • Кухні народів світу. І. М. Ощипок, П.Х. Пономарьов, М. І. Філь / Навчальний посібник.Видавництво «Магнолія 2006» Львів.-2015 р.-С. 245. (гриф МОН України (лист № 1/11-18540 від 25.11.2014 р.).

Розклад

Сторінка розкладу викладачів не знайдена!