Відбулася XXIII Всеукраїнська студентська наукова конференція «Реалії, проблеми та перспективи розвитку географії, екології, туризму та сфери послуг в Україні»

19.05.2022 | 20:30

За матеріалами Пресцентру ЛНУ ім. І.Франка

19 травня 2022 року на географічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася ХХІІІ Всеукраїнська студентська наукова онлайн-конференція «Реалії, проблеми та перспективи розвитку географії, екології та сфери послуг в Україні». Захід було проведено в дистанційному форматі за допомогою центру для командної роботи Microsoft Teams. Участь у науковому форумі взяли близько 40 студентів зі Львова та інших міст України.

Відкриття конференції розпочалось із вітальних слів декана факультету та завідувачів кафедр. Декан географічного факультету Володимир Біланюк наголосив на важливості продовження наукової роботи в умовах війни та на актуальності проблематики цьогорічної конференції. «Коли я вчора відкрив програму конференції, то направду зрадів, адже побачив, що в тій програмі представлені зі своїм доробком найкращі студенти, які навчаються на наших дев’яти кафедрах. Я також зрадів через те, що більшість доповідей присвячені особливо актуальній сьогодні проблематиці – функціонуванню туристичного бізнесу, готельного господарства Львова в умовах війни, аналізу екологічних катастроф та логістичних проблем, пов’язаних з війною, енергетичній безпеці України тощо», – зауважив він.

Звертаючись до учасників конференції, декан висловив свою повагу і підтримку, подякував за те, що студенти знайшли в собі сили представити наукові доповіді навіть у такий складний час, і запевнив юних дослідників у тому, що їхня освіта є надзвичайно важливою для відбудови держави, а їхні дослідження – як ніколи потрібними Україні.

До вітального слова було запрошено також завідувачку кафедри туризму, професорку Марту Мальську, яка, пригадуючи свій науковий шлях у Львівському університеті, висловлюючи вдячність своєму «науковому батькові» Олегові Шаблію, заохотила студентів продовжувати  наукову діяльність, розвиватись і попри все вірити в краще. «Так склалося, що в такий тяжкий час проходить наша студентська конференція. Не можемо ми повністю тішитися, не можемо ми радіти від щирого серця і на повні груди дихати, тому що в країні йде війна. Ніхто ніколи б не подумав, що настануть такі тяжкі часи. Але це мине: не буває постійного горя, як і не буває постійного щастя. Тож дай Вам Боже цікавого наукового шляху. Бажаю, щоб інші наукові конференції, яких у Вашому житті, я певна, буде ще дуже багато, проходили вже під мирним небом, але в такі ж сонячні дні, як сьогодні», – побажала Марта Пилипівна.

До привітань долучився й завідувач кафедри конструктивної географії і картографії Євген Іванов, який насамперед відзначив суттєве зростання і розвиток студентської конференції крізь роки: «Мені дуже приємно, що я теж багато років був дотичний до організації та проведення цієї конференції і бачив, як вона розростається й мужніє. Я завжди вболіваю за цю конференцію й дуже тішуся розширенню спектру тем. Тішуся також, що є більше представництво від кафедр і що конференція розрослася на окремі секції, адже це дає можливість розглянути окремі проблеми у більш тісному, близькому колі».

Надалі до вітального слова було запрошено завідувача кафедри фізичної географії Івана Круглова. Звертаючись до студентів, він закликав їх добросовісно виконувати свій громадянський обов’язок – сумлінно ставитися до навчання і наукової роботи. «Зрозуміло, що ми ні на мить не повинні забувати про те, що йде війна, що наші кращі співвітчизники гинуть на фронті на Сході України, захищаючи нас. Один зі способів, як студенти можуть долучитися й виконати свій громадянський обов’язок у ці складні часи, – це навчатися й разом з тим проводити наукову роботу», – зазначив Іван Круглов.

Наступною до учасників заходу звернулася завідувачка кафедри геоморфології і палеогеографії Лідія Дубіс. Вона привітала всіх присутніх із початком роботи конференції, а заразом передала вітання й від польських колег-географів із Ягеллонського університету у Кракові. «Зараз я перебуваю в Ягеллонському університеті на стажуванні, і тут усі подивовані тим, що в нас відбувається навчання. Ще більше всі були здивовані, що в нас проходитиме студентська конференція. Викладачі, з якими я контактувала, передавали великі вітання і казали, що українці – це справді народ, який вартий найкращого, адже ми не тільки перемагаємо на фронті військовому, а й перемагаємо на фронті науковому», – поділилася Лідія Дубіс.

Завідувач кафедри ґрунтознавства і географії ґрунтів, професор Зіновій Паньків у своєму привітанні наголосив на тому, що український народ, навіть поєднуючи радість зі смутком і борючись із труднощами, ніколи не здавався й жив заради кращого майбутнього, і так само студентство зараз повинне вистояти задля того, щоб розвивати й надалі нашу незалежну державу. «Як в українській вишиванці є поєднання чорного і червоного кольору, радості і суму, так і в сьогоднішніх умовах ми також поєднуємо радість і сум. Але унікальність українського народу полягає в тому, що впродовж своєї історії він завжди жив майбутнім, ніколи не здавався, і це дозволило йому навіть попри геноцид вижити і формувати далі свою незалежну державу»,– пояснив він і у зв’язку з цим підкреслив важливість проведення студентської конференції: «Сьогоднішня наукова конференція – це перший крок тих студентів, які в подальшому замінять нас на науковій географічній ниві. Те, що до географічної науки долучається молодь, свідчить про те, що географічна наука теж є молодою, вічною».

Доєднався до вітальних слів і завідувач кафедри готельно-ресторанної справи і харчових технологій Ігор Пандяк, який привітав учасників конференції з такою чудовою можливістю продемонструвати ті знання й наукові здобутки, що вже сформувалися серед студентства, і зазначив: «Проведення такої конференції, я вважаю, – це дуже важливий внесок від нас усіх у перемогу, адже конференція відображає наше існування й нашу діяльність».

Наступним до слова запросили завідувача кафедри географії України, професора Романа Лозинського. Він насамперед звернувся з побажаннями до студентів: «Хочу побажати, щоб Ви виступили так, як собі запланували. Бажаю, щоб після конференції Ваше бажання займатися наукою тільки зросло, щоб ця конференція була для Вас у чомусь відкриттям: щоб Ви знайшли для себе якийсь новий метод, нову тему, нове ім’я, – іншими словами, щоб вона стала для Вас такою собі «епохою географічних відкриттів». Ця конференція – цеглинка до нашого спільного успіху. З таких цеглинок, наукових та інших, складається життєвий успіх людини, з таких цеглинок, які зараз закладає кожен українець, вибудовується наша спільна перемога».

Насамкінець привітав учасників конференції завідувач кафедри економічної і соціальної географії, заслужений професор Львівського університету Олег Шаблій. Він згадав про початок свого наукового шляху у Львівському університеті, розповів про історію розвитку Львівської географічної школи й поділився з юними дослідниками кількома простими істинами, заохочуючи їх до праці на науковій ниві. «Науку роблять люди. І вони роблять це з молодих років, зі студентських років. Тому бажаю Вам, щоб Ви, сьогодні започаткувавши свій науковий шлях, ніколи не кидали наукової стезі й були вірні науці, бо наука – це спіраль, яка розвиває знання. Тож будьте на тій спіралі постійно і розкручуйте її до безконечності», – закликав професор.

Після вітальних слів розпочалося пленарне засідання, на якому було представлено наукові доповіді, присвячені особливо актуальним проблемам сьогодення, зокрема пов’язаним із воєнними діями на території України. Студенти поділилися своїми науковими напрацюваннями з таких питань, як енергетичний перехід людства до відновлюваних джерел в умовах геополітичної кризи, розробка web-картографічних застосунків засобами OpenLayers, воєнні екологічні злочини росії в Україні у 2022 році, інновації готельно-ресторанного господарства під час війни в Україні, вплив рельєфу на розвиток військових подій сучасної війни та інше.

Надалі учасники конференції продовжили свою роботу у трьох секціях: «Географія», «Екологія та раціональне природокористування» та «Туризм і сфера послуг». Робота як пленарного засідання, так і окремих секцій завершилася спільним обговоренням проблемних аспектів тих чи інших тем, представлених студентами. Юні науковці спільно зі своїми наставниками мали можливість знайти вирішення актуальних на сьогодні завдань географічної науки, а заразом обмінятися науковими ідеями й поглядами і встановити нові наукові контакти. Зазначимо, що всі доповіді учасників наукового зібрання відзначалися високою якістю наукового викладу, багато з них мають прикладний характер і є особливо цінними в умовах війни для розуміння подальших напрямів відбудови та розвитку різних галузей зокрема і держави в цілому.

Джерело Пресцентр ЛНУ ім. І. Франка