Кафедрі Туризму – 21!

02.02.2024 | 08:06

Кафедра туризму Львівського університету є одним з провідних освітніх та наукових центрів українського туризмознавства. ЇЇ створено в лютому 2003 року, вона стала першою кафедрою туризму в Україні на підставі ухвали Вченої ради університету від 29 січня 2003 р. (протокол №21/3), затвердженої наказом ректора Львівського національного університету імені Івана Франка №194 від 4 лютого 2003 року, проте першими кроками у підготовці туристичних кадрів стало відкриття у 1998 році нової навчальної спеціалізації «Менеджмент туристичної індустрії» на кафедрі географії України.

З особливою теплотою пам’ятаємо професора географічного факультету Ярослава Софроновича Кравчука, за час перебування якого на посаді декана зародилась та знайшла втілення ідея започаткувати туризм на факультеті. Також кафедра відчувала значну підтримку в особі декана факультету Ярослава Богдановича Хомина.

Станом на сьогодні кафедра туризму є найчисленнішим структурним підрозділом географічного факультету, де працюють 28 науково-педагогічних працівників та 6 працівників навчально-допоміжного складу. Це ставить перед нею низку нових відповідальних завдань щодо гідного представлення науково-педагогічного потенціалу географічного факультету, дотримання високих стандартів якості, етики й традицій викладацької майстерності, збереження позиції лідера на ринку освітніх послуг регіону, виховання нової генерації національно свідомої еліти України, розвитку актуальних новітніх напрямів наукових студій на межі взаємопроникнення географічної, економічної, екологічної наук, дисциплін напрямку міжнародних відносин.
За програмами першого бакалаврського рівня кафедра готує студентів за такими освітніми програмами:

  1. Спеціальність 242 «Туризм і рекреація». Освітньо-професійна програма «Туристична діяльність».
  2. Спеціальність 241 «Готельно-ресторанна справа». Освітньо-професійна програма «Готельно-ресторанна справа».

За програмами другого (магістерського) рівня кафедра готує студентів за наступними освітніми програмами:

  1. Спеціальність 242 «Туризм і рекреація». Освітньо-професійна програма «Туристична діяльність».
  2. Спеціальність 242 «Туризм і рекреація». Освітньо-професійна програма «Міжнародний туризм».

У найближчих перспективах розвитку кафедри – впровадження нової освітньої програми бакалаврського рівня освіти «Рекреаційна діяльність».
День народження кафедри туризму – це не стільки про вік, скільки про діяльність: натхненну, талановиту, креативну. Формувати імідж туристичної науки України, що у час викликів – нелегко, але надзвичайно важливо. Любити свою справу, тішитись науковими досягненнями, передавати студентам свій досвід, радіти коли випускники долучаються до практик туризму і гостинності і у своїй професії стають професіоналами є найкращим підтвердженням результатів кафедральної роботи.
Кафедра неймовірно пишається новітніми героями України, завдяки яким маємо можливість працювати, навчати і жити. Доцент кафедри Михайло Зенонович Гамкало, який віддав дар життя за свободу України, завжди залишатиметься для колективу знаменом волі, віри і незламності.
21 рік – рік зрілої юності, коли пройдено значний шлях, але ще більше задумано у планах, проектах та ідеях. Неймовірно дякуємо від імені кафедри декану географічного факультету Володимиру Івановичу Біланюку за постійну підтримку та мудрі поради.
Особливу подяку за багаторічну плідну співпрацю висловлюємо директору Інституту післядипломної освіти Львівського національного університету імені Івана Франку Юрію Заньку. Дякуємо стейкхолдерам, які розвивають туристичну діяльність і завжди тримають руку на пульсі усіх туристичних тенденцій.
Дякуємо нашим студентам, що мотивують розвивати туристичну науку у контексті сучасності.
І головне, кафедра туризму – це перш за все люди, які толерують високі моральні цінності, співпрацюють, обмінюються досвідом, щоб спільно творити наступні етапи туристичної науки для майбутнього, для ПЕРЕМОГИ!!!