Виставка-презентація наукових книг серії «Чорноземи» до Всесвітнього дня ґрунту

03.12.2021 | 15:25

У рамках святкування Всесвітнього дня ґрунту – 5 грудня – кафедра ґрунтознавства і географії ґрунтів разом з Науковою бібліотекою Львівського національного університету імені Івана Франка провели виставку-презентацію унікальних, раритетних і сучасних наукових книг серії «Чорноземи».
Участь у онлайн засіданні взяли декан географічного факультету В. І. Біланюк; І. Т. Вус, начальник управління сталого розвитку, сільськогосподарського виробництва,  інфраструктури та земельних відносин Департаменту агропромислового розвитку  ЛОДА; А. М. Демчишин, директор Львівської філії ДУ «Інститут охорони ґрунтів України»; Мірошниченко М. М., заступник директора з наукової роботи ННЦ «Інститут ґрунтознавства і агрохімії ім. О. Н. Соколовського»; науковці Львівського національного університету імені Івана Франка, Одеського національного університету імені І. І. Мечникова, Львівського національного аграрного університету та інших навчальних і наукових закладів.

Ініціатором та ідейним натхненником виставки-презентації став Заслужений діяч науки і техніки України, професор С. П. Позняк. Степан Павлович провів велику роботу з пошуку раритетних наукових книг, присвячених чорноземам. Такі книги були знайдені не лише в Науковій бібліотеці нашого університету, а й в Уманському національному університеті садівництва, приватних книгозбірнях. У виступі-презентації професор Позняк С. П. наголосив на важливому значенні чорнозему в житті українського народу, подав цікаві висловлювання вчених і письменників про чорнозем.

Історію вивчення чорноземного ґрунту в Україні та публікації з цієї тематики представив доктор географічних наук І. Я. Папіш, доповідь-презентація якого викликала великий інтерес. Доповідач зазначив, що знання про ґрунти України сягають далеко вглиб історії аж до трипільських і античних часів. Права на бренд «чорнóземля» по праву належать українському народові. Усесторонні дослідження чорнозему почалися ще задовго до В. Докучаєва вченими харківської школи Н. Борисяком, книга якого «Слово про чорнозем» вийшла друком 1852 року, та І. Леваковським (його книга “Матеріали для вивчення чорнозему” опублікована 1871 року). У презентації І. Папіша можна було побачити титульні аркуші цих двох книг, а також наукової праці Леопольда Бубера “ Die galizisch-podolische Schwarzerde, ihre Ennstehung und naturliche Beschaffenheit ….” (Берлін, 1910), які є раритетними. Були представлені також праці про чорноземи, опубліковані у ХХ ст.: “Чорноземи Західного Передкавказзя” (Гаврилюк, 1955), “Чорноземи Середньоруської височини” (Афанасьєва, 1966), “Чорноземи СРСР (Україна)”, (1981), “Чорноземи СРСР (Поволжя і Передуралля)”, “Карбонатні чорноземи” (І. Крупеніков, 1979), “Оптимізація агрофізичних властивостей чорноземів” (В. Мєдвєдєв, 1988) тощо, а також найновіші видання вже ХХІ ст.: “Чорноземи. Походження. Досконалість. Трагедія деградації. Шляхи охорони і відродження” (І. Крупеніков, 2008), “Фізична деградація чорноземів” (В. Мєдвєдєв, 2013), “Чорноземи масивів зрошення Одещини” (Є. Красєха, Я. Біланчин, 2016). Наступного року планується до випуску монографія І. Я. Папіша “Чорноземи на лесових породах Західноукраїнського краю”. Отож забезпечується тяглість наукового процесу вивчення чорноземів.

Презентація до Всесвітнього дня ґрунту 2021. Автор: проф. Позняк С.П.

Презентація до Всесвітнього дня ґрунту 2021. Автор: доц. Папіш І.Я.