ІІ етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України

05.03.2023 | 18:46

4 березня 2023 р. на географічному факультеті пройшов II етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України.
Конкурс організований під егідою департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації, КЗ ЛОР «Львівська обласна Мала академія наук учнівської молоді», Львівського національного університету імені Івана Франка.
У відділені Наук про Землю, секції: географія; метеорологія та кліматологія; гідрологія; геоінформаційні системи та дистанційне зондування Землі; геологія, гідрогеологія та геофізика, було подано науково-дослідницькі роботи тематика яких відображала актуальні напрямки сучасних наукових досліджень в Україні та прикладні запити суспільства.
Зокрема, у секції географії учні досліджували проблеми нового урбанізму (Уляна Банах «Нове житлове будівництво, як чинник просторової трансформації міста Львова та його околиць», науковий керівник: доц. Ірина Гудзеляк), світлового забруднення (Андріана-Христина Бик «Особливості світлового забруднення навколишнього середовища», науковий керівник: вчитель географії та економіки Мирослава Бик), годонімів (Мирослава Войтович «Годоніми в урбаноніміці Сокаля», наукові керівники: вчитель географії та економіки Мирослава Бик, вчитель історії Світлана Мусій), активного туризму (Павло Саміло «Туристичні шляхи громад Передкарпаття в межах Дрогобицької і Бориславської ОТГ», науковий керівник: ст. викл. Юрій Зінько, консультант — вчитель географії Оксана Приріз), використання альтернативних джерел енергії (Анна Шайген «Перспективи використання альтернативних джерел енергії на Львівщині», науковий керівник: вчитель географії Марія Боднар), соціально-культурної інфраструктури (Роман Хомик «Соціально-культурна інфраструктура Сихівського району м. Львова)», науковий керівник: асист. Любов Котик).
У секції метеорологія та кліматологія учні досліджували проблеми топоклімату (Софія Ліпкевич «Топоклімат міста Радехова», науковий керівник: доц. Богдан Яворський) і кліматичні зміни (Софія Гаєва «Зміни клімату в минулому», науковий керівник: вчитель географії Лідія Васів).
У секції гідрологія, Софія Грабовська під науковим керівництвом доц. Василя Дяківа та консультанта – вчителя географії Софії Грабовської виконала дослідження на тему: «Потенційні екологічні загрози та гідрогеологічні умови Стрийського родовища підземних вод».
У секції геології, гідрогеології та геофізики Остап Івасівка під науковим керівництвом доц. Василя Дяківа виконав дослідження на тему: «Вплив карстопровальних явищ в околицях села Солець Дрогобицької ОТГ на стан інфраструктурних об’єктів та умови проживання мешканців».
У секції геоінформаційні системи та дистанційне зондування Землі учні представили результати наукових досліджень з проблеми порушень лісового покриву (Наталя Яворська «Новітні порушення лісового покриву в Українських Карпатах», науковий керівник: д.г.н., доц. Іван Круглов) та змін льодовикового покриву (Марта Кузьменко «Льодовиковий покрив за даними супутникових спостережень», науковий керівник: доц. Євген Тиханович).
Учасників II етапу привітав декан географічного факультету, доц. Володимир Біланюк, який побажав їм плідної дискусії, конструктивної конкуренції, цікавого наукового дійства.
Журі очолив д.г.н., проф., завідувач кафедри конструктивної географії і картографії Євген Іванов; члени журі: доцент кафедри географії України Галина Лабінська, доцент кафедр геоекології і фізичної географії Павло Шубер.
Любомира Шевчук, керівник відділення Наук про Землю, ґрунтовно розкрила та нагадала учасникам конкурсу-захисту особливості постерної доповіді та презентації, наголосила на активності учнів в запитаннях після презентаційної доповіді.
Вітаємо Уляну Банах, Софію Грабовську, Остапа Івасівку, Софію Ліпкевич і Наталю Яворську, які за результатами оцінювання науково-дослідницьких робіт, постерного захисту і презентаційної доповіді представлятимуть Львівщину на III етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України! Вітаємо Романа Хомика, Мирославу Войтович з зайняттям другого місця на конкурсі-захисті!
Дякуємо учням і керівникам, які в умовах складних воєнних і соціально-економічних викликів сьогодення провадять наукові дослідження і популяризують географію!!!!!

Автори світлин: Любомира Шевчук, Любов Котик