Посвята студентів кафедри РВПРіОП у природоохоронці

20.09.2021 | 15:01

17-18 вересня 2021 р., після дворічної перерви, відбулася посвята студентів кафедри раціонального використання природних ресурсів і охорони природи  у природоохоронці.

Поїздка була дуже цікавою та освітньою. Відвідали НПП «Сколівські Бескиди», пройшлися долиною річки Кам’янка до однойменного водоспаду, піднялись до Мертвого (Журавлиного) озера. Захоплювались спокійною осінньо-дощовою красою Українських Карпат. Обговорили особливості рекреаційного використання цих територій, забудови з порушенням природоохоронного законодавства, незаконний продаж червонокнижних видів.
На наступний день милувались краєвидами Тустані, ознайомились з історією, природними особливостями та сучасним використанням території. Проїхали через бальнеологічні курорти світового значення Східницю та Трускавець. Ознайомились із різними типами мінеральних вод, та обговорили екологічні загрози для цих унікальних територій. На завершення відвідали найстаріше підприємство України – Дрогобицьку солеварню і, ніби повернулись у середньовіччя. (Ця екскурсія потребує окремої розповіді, згодом).

Ввечері у п’ятницю відбулась урочиста посвята. Почалась вона із частування карпатською грибною юшкою, яку зварили для студентів у величезному казані на вогні викладачі кафедри під керівництвом професора Назарука М.М. Студенти поділились на дві групи – претенденти у природоохоронці (студенти першого курсу) та старшокурсники – бакалаври третього та четвертого курсів, першого і другого курсів магістратури. У різних конкурсах не змогли визначити переможців. Тому завідувач кафедрою Рожко І.М. кожному старшокурснику вручив посвідчення природоохоронця, а першокурсникам – кандидата у природоохоронці.
Студенти виголосили спільну урочисту обіцянку активно оберігати рідну природу і примножувати здобутки рідної кафедри. Скріпили обіцянку дружніми обіймами та підтвердили серйозність намірів «прикладанням» до найновішої кафедральної монографії.
Поїздка черговий раз підтвердила існування неформального «Братства ГЕОГРАФІВ». Львівські географи різних років випуску допомагали нам організовувати та проводити екскурсії, влаштовували ночівлю та комфортний побут тощо. Ці дружньо-турботливі енергії виявились настільки сильними, що розганяли навіть дощ на нашому шляху.
Організатори поїздки, викладачі кафедри Рожко І.М, Назарук М.М., Койнова І.Б., Сенчина Б.В., вдячні усім за дисциплінованість, позитив та запрошують у наступні навчально-наукові кафедральні виїзди.