Участь студентів географічного факультету в проєкті CCB Our Common Baltic (OCB) «Зелене відновлення для України»

10.10.2023 | 11:29

Упродовж 26 вересня — 02 жовтня 2023 р. студентки географічного факультету Валерія Штефанюк (4 курс, ОПП “Середня освіта (Географія)”), Вікторія Піцишин (3 курс, ОПП “Географія”), Мар’яна Кобрин (1 магістр, ОПП “Урбаністика, міське планування і сталий просторовий розвиток”) взяли участь в освітньому курсі CCB Our Common Baltic (OCB).
Освітній курс має понад 25-ти річну історію. Він розпочався як щорічний тренінг, що проходив на кораблі “Amaila” і об’єднав молодих професіоналів природоохоронної справи й активістів із захисту Балтійського моря. За час свого проведення освітній курс об’єднав понад 300 учасників з країн Балтійського моря.
Темою цьогорічного тренінгу (2023) обрано обговорення поточної екологічної ситуації в Україні: «Зелене відновлення для України», оскільки “аналізувати і підходити до наслідків війни, яка триває, необхідно уже зараз — щоб як молоді, так і досвідчені природоохоронці були готові до викликів і вживали заходів для їх запобігання і мінімізації”.
Цьогоріч курс проходив на території Польщі. У його рамках, учасники мали змогу обговорити: заходи щодо охорони і відновлення водних ресурсів (на прикладі забруднення річки Одра у 2022 р.), очищення стічних вод з погляду міста та невеликої громади, вплив сільського господарства на Балтійське море та органічне землеробство, принципи сталого інтегрованого управління водними ресурсами та як вони допомагають підтримувати добрий стан води.
У рамках цьогорічного курсу, студенти географічного факультету познайомилися з колегами з Естонії, Німеччини, США, Молдови, Польщі; відвідали багато тематичних екскурсій: на станцію стічних вод у Ґлівіце, на сміттєзвалище сплановане із врахуванням сучасних вимог до довкілля у Ґлівіце; у природний заповідник Ленжок; на органічну ферму в Мікулові; на сільськогосподарську ферму в Кошарова, де ознайомилися з принципами роботи гідрофітних очисних споруд. Також здобувачі освіти подискутували про зелене відновлення, проаналізували “Звіт про управління водними ресурсами в Україні”, ознайомилися із методами очищення Балтійського моря, долучилися до командної гри з кліматичних змін та побули у ролі глобалістів, зайнялися каякінгом на р. Одра, прослухали лекцію про необхідність і важливість природних річок тощо.
Бажаємо застосувати набуті знання та отриманий досвід в екодіяльності на території України!!!

Покликання на освітній курс:
https://www.ccb.se/2023-our-common-baltic