Студентський науковий гурток “Харчові технології та ресторанне обслуговування”

  • Про гурток
  • Статут
  • Діяльність
  • Заходи
  • План засідань
  • Контакти

Науково-дослідна робота студентів – один з найважливіших засобів підвищення якості підготовки спеціалістів у вищій школі, який являє собою комплекс заходів наукового, методичного, організаційного характеру, що забезпечує навчання всіх студентів навичкам наукових досліджень відповідно до обраної спеціальності в рамках освітнього процесу і поза ним. Для виконання цих заходів у ЛНУ імені Івана Франка створений студентський науковий гурток.
Студентський науковий гурток – одна з форм наукової діяльності студентів, спрямована на розширення їх наукового потенціалу й формування навички науково-дослідної діяльності у вільний від навчання час або спеціально наданий час. Студентський науковий гурток у своїй діяльності керуються Законом України «Про вищу освіту», «Про наукову і науково-технічну діяльність», Статутом ЛНУ імені Івана Франка, чинним законодавством.
Студентський науковий гурток створений при кафедрі готельно-ресторанної справи та харчових технологій.
Основними цілями роботи студентського наукового гуртка є:
– сприяння в підвищенні рівня наукової підготовки студентів;
– формування у студентів інтересу й потреби до наукової творчості;
– розвиток творчого мислення, наукової самостійності;
– підвищення внутрішньої організованості, свідомого відношення до навчання;
– поглиблення й закріплення отриманих у процесі навчання знань.
Основні завдання студентського наукового гуртка:
– забезпечення активної участі студентів у проведенні наукових конференцій, конкурсів на кращу наукову роботу, наукових семінарів;
– формування у студентів інтересу до наукової творчості, навчання методиці й способам самостійного вирішення наукових завдань в професійній сфері і навичок роботи в наукових колективах;
– допомога студентам в оволодінні методикою й навичками проведення самостійних наукових досліджень і розробки наукових проблем;
– обмін досвідом організації й проведення наукової роботи серед членів студентського наукового гуртка;
– сприяння поглибленому вивченню навчального матеріалу;
– виявлення найбільш обдарованих і талановитих студентів;
– використання їх творчого й інтелектуального потенціалу для вирішення актуальних наукових завдань та підготовка з їх числа резерву наукових і науково-педагогічних кадрів.

Статут

Діяльність

План роботи гуртка

п/п

Заходи Термін виконання
1 Засідання студентського наукового гуртка кафедри.

Порядок денний:

1. Розгляд і затвердження Плану роботи студентського наукового гуртка «Харчових технологій та ресторанного обслуговування» на 2023-2024 навчальний рік.

2. Обрання старости студентського наукового гуртка «Харчових технологій та ресторанного обслуговування».

3. Обговорення напрямів науково-дослідної роботи кафедри у розрізі кафедральної тематики.

4. Ознайомлення студентів наукового гуртка із Положенням про студентський науковий гурток в Львівському національному університеті імені Івана Франка.

5. Ознайомлення студентів наукового гуртка із методичними рекомендаціями щодо організації, проведення, оформлення та публікування наукових досліджень.

 

Вересень 2023 р.

2 Організаційне засідання наукового гуртка з метою ознайомлення його членів зі змістом науково-дослідної роботи, роботи з пошуку та добору наукових джерел, з вимогами до оформлення наукових досліджень. Жовтень 2023 р.
3 Організаційне засідання наукового гуртка у формі індивідуальної роботи з членами гуртка, які братимуть участь у наукових конференціях; відбір кращих робіт для участі в конференціях та підготовки до міжнародних та всеукраїнських конкурсів наукових робіт. Листопад 2023 р.
4 Організаційне засідання наукового гуртка. Тематика засідання: ознайомлення з ходом написання наукових досліджень, заслуховування членів гуртка та їх наукових керівників щодо результатів написання наукових робіт, наукових публікацій; підведення підсумків роботи членів гуртка у І семестрі 2023 – 2024 н.р. та пропозицій щодо плану роботи наукового гуртка у ІІ семестрі 2023 -2024 н.р. Грудень 2023 р.
5 Організаційне засідання наукового гуртка з метою ознайомлення його членів зі змістом науково-дослідної роботи, роботи з пошуку та добору наукових джерел, з вимогами до оформлення наукових досліджень у ІІ семестрі 2023 – 2024 н.р. Січень 2024 р.
6 Організаційне засідання наукового гуртка у формі індивідуальної роботи з членами гуртка, які братимуть участь у наукових конференціях; відбір кращих робіт для участі в міжнародних та всеукраїнський вузівських конференціях. Лютий 2024 р.
7 Організаційне засідання наукового гуртка у формі індивідуальної роботи з членами гуртка, які братимуть участь у наукових конференціях; відбір кращих робіт для участі в факультетській конференції. Березень 2024 р.
8 Організаційне засідання наукового гуртка у формі індивідуальної роботи з членами гуртка, які братимуть участь у наукових конференціях; відбір кращих робіт для участі в кафедральній конференції. Квітень 2024 р.
9 Організаційне засідання наукового гуртка у формі заслуховування членів гуртка та їх наукових керівників щодо результатів написання кваліфікаційних наукових робіт. Травень 2024 р.
10 Організаційне засідання наукового гуртка. Підведення підсумків роботи членів гуртка у ІІ семестрі 2023 – 2024 н.р. та пропозицій щодо плану роботи наукового гуртка у 2024 -2025 н.р. Червень 2024 р.

Завантажити план роботи гуртка у форматі pdf  

Заходи

Учасники студентського наукового гуртка «Харчові технології та ресторанне обслуговування» кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій вдосконалювали технологію виготовлення кондитерських виробів

22.04.2025 | 06:56

9 квітня 2025 року, на занятті наукового гуртка, студенти 2 курсу ОР «Бакалавр» ОПП «Харчові технології» під керівництвом старшої викладачки Олександри Максимець вдосконалювали технологію виготовлення кондитерських виробів.
Дослідження спрямоване на покращення харчової цінності кондитерських виробів, що мають значну калорійність та є бідними на мінеральні речовини і вітаміни, а також зосереджувались на покращення засвоюваності кондитерських виробів споживачами.
Учасниками студентського гуртка була розроблена та апробована нова рецептура бісквітного тіста та крему, що дало можливість зменшити калорійність виробу та збагатити його поживними речовинами. Читати »

Учасниця Наукового студентського гуртка «Харчових технологій та ресторанного обслуговування» кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій Львівського національного університету імені Івана Франка провела дослідження на тему: «Виготовлення крафтових хлібобулочних виробів»

07.04.2025 | 11:20

Здобувачка 1 курсу магістерського рівня освітньої програми «Харчові технології» – Олена Боднарчук під керівництвом доцентки кафедри, к.т.н. Ольги Маслійчук, провели дослідження на тему: «Виготовлення крафтових хлібобулочних виробів».
Визначили асортимент крафтового хліба в ресторані «Французькі канікули», де працює випускниця освітньої програми «Харчові технології» Ірина Панькевич. Ознайомилися із технологією виготовлення хліба «бріош», з курземе, білого дріжджового, тартіну із цільнозерновим борошном та з цибулею.
У лабораторії «Харчових технологій та ресторанного обслуговування» кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій було проведено органолептичний аналіз крафтового хліба...

Читати »

Учасники Наукового студентського гуртка «Харчових технологій та ресторанного обслуговування» кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій провели дослідження на тему: «Інноваційні технології виготовлення десертів»

25.03.2025 | 11:33

Здобувачі 2 курсу бакалаврського рівня освітньої програми «Харчові технології» під керівництвом старшого викладача кафедри Олександри Максимець та керівника наукового студентського гуртка, доцентки кафедри Ольги Маслійчук і завідувача кафедри Ігоря Пандяка провели дослідження на тему: «Інноваційні технології виготовлення десертів».
Кондитерська справа постійно розвивається та удосконалюється, слідуючи новітнім напрямам та течіям у сфері харчування. Визначальними факторами останніх років є: зміщення акцентів у бік покращення якості десертів, інновації у форматі подачі, зростання потреби споживачів у здоровому харчуванні, зниження вмісту цукру та калорійності, розвиток...

Читати »

Учасниця Наукового студентського гуртка «Харчових технологій та ресторанного обслуговування» кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій Львівського університету провела дослідження на тему: «Оздоровчі напої для спортсменів та військовослужбовців»

25.03.2025 | 11:09

Здобувачка 1 курсу магістерського рівня освітньої програми «Харчові технології» Олена Боднарчук під керівництвом доцентки кафедри, к.т.н. Ольги Маслійчук провели дослідження на тему: «Оздоровчі напої для спортсменів та військовослужбовців».
Визначили склад інгредієнтів, провели органолептичний аналіз Зразок №1 та Зразок №2.
Визначили, що Зразок №1 має світло бежевий, RAL 1001 колір; рідку, тягучу консистенція; йогуртово-кавовий, несолодкий смак та кавовий запах.
Зразок №2 – колір: безбарвний, прозорий; консистенція: рідка; смак: кислий з цитрусовим присмаком та запах: ванільно-цитрусовий.
Результати дослідження будуть опубліковані у наукових...

Читати »

Учасники Наукового студентського гуртка “Харчових технологій та ресторанного обслуговування” кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій вдосконалювали практичні навички на тему: “Цукрова флористика”

21.02.2025 | 13:06

Науковий студентський гурток – це пізнавальний майданчик, на якому об’єднані однодумці, а саме студенти, які прагнуть збагачувати свої знання та вміння на науковій ниві.
Здобувачі 4 курсу ОПП “Харчові технології” в рамках наукового студентського гуртка “Харчових технологій та ресторанного обслуговування” під керівництвом доцентки кафедри к.т.н. Ольги Маслійчук розпочали вдосконалювати практичні навички на тему “Цукрова флористика”.
Цукрова флористика –  це мистецтво створення квітів з цукрової пасти. Цей вид мистецтва стає все більш популярним, оскільки квіти з цукрової пасти можуть бути використані для створення...

Читати »

План засідань

Контакти

Науково-дослідна робота студентів – один з найважливіших засобів підвищення якості підготовки спеціалістів у вищій школі, який являє собою комплекс заходів наукового, методичного, організаційного характеру, що забезпечує навчання всіх студентів навичкам наукових досліджень відповідно до обраної спеціальності в рамках освітнього процесу і поза ним. Для виконання цих заходів у ЛНУ імені Івана Франка створений студентський науковий гурток.
Студентський науковий гурток – одна з форм наукової діяльності студентів, спрямована на розширення їх наукового потенціалу й формування навички науково-дослідної діяльності у вільний від навчання час або спеціально наданий час. Студентський науковий гурток у своїй діяльності керуються Законом України «Про вищу освіту», «Про наукову і науково-технічну діяльність», Статутом ЛНУ імені Івана Франка, чинним законодавством.
Студентський науковий гурток створений при кафедрі готельно-ресторанної справи та харчових технологій.
Основними цілями роботи студентського наукового гуртка є:
– сприяння в підвищенні рівня наукової підготовки студентів;
– формування у студентів інтересу й потреби до наукової творчості;
– розвиток творчого мислення, наукової самостійності;
– підвищення внутрішньої організованості, свідомого відношення до навчання;
– поглиблення й закріплення отриманих у процесі навчання знань.
Основні завдання студентського наукового гуртка:
– забезпечення активної участі студентів у проведенні наукових конференцій, конкурсів на кращу наукову роботу, наукових семінарів;
– формування у студентів інтересу до наукової творчості, навчання методиці й способам самостійного вирішення наукових завдань в професійній сфері і навичок роботи в наукових колективах;
– допомога студентам в оволодінні методикою й навичками проведення самостійних наукових досліджень і розробки наукових проблем;
– обмін досвідом організації й проведення наукової роботи серед членів студентського наукового гуртка;
– сприяння поглибленому вивченню навчального матеріалу;
– виявлення найбільш обдарованих і талановитих студентів;
– використання їх творчого й інтелектуального потенціалу для вирішення актуальних наукових завдань та підготовка з їх числа резерву наукових і науково-педагогічних кадрів.

+