Знайомство з відновлювальною енергетикою магістрів географічного факультету в рамках навчального курсу “Екологічні аспекти відновних енергоресурсів”

24.05.2023 | 15:10

У вівторок 23 травня 2023 р. магістри географічного факультету в рамках навчального курсу “Екологічні аспекти відновних енергоресурсів” (викладач доц. Павло Теліш) відвідали Старосамбірську вітрову та Самбірську сонячну електростанції.

Старосамбірська ВЕС – вітрова електростанція потужністю 33,9 МВт, побудована у 2017 р. поблизу м. Старий Самбір Львівської обл.
На двох майданчиках станції встановлено десять вітроагрегатів фірми VESTAS. Річне виробництво електроенергії сягає 74 млн кВт-год.

Самбірська СЕС – фотоелектрична сонячна електростанція потужністю 9,98 МВт поблизу с. Ралівка Самбірського р-ну.
На ділянці площею 22 га встановлено близько 10 тис. сонячних панелей. Річне виробництво електроенергії сягає 8,82 млн кВт-год. Обидві електростанції входять до групи компаній “Еко-Оптіма”.

Цікаву екскурсію на обʼєкті відновлювальної енергетики для магістрів-географів провели головний енергетик Роман Волощак та інженери-електрики компанії VESTAS, яка займається технічним обслуговуванням станції.
Було багато запитань зі сторони студентів-екологів, на які отримано змістовні та обґрунтовані відповіді. Цікаву інформацію щодо екологічних аспектів роботи електростанцій повідомили студентам доц. Діана Кричевська, ас. Михайло Кобелька та еколог ТОВ “Карпатський вітер” асп. Марʼяна Теслович.
Навчально-пізнавальна екскурсія на єдині донедавна обʼєкти відновлювальної енергетики в Західній Україні відбулася за підтримки деканату географічного факультету та керівництва університету.