«Пасіонарій української географічної науки»: в Університеті відбувся вечір пам’яті професора Олега Шаблія

23.02.2023 | 15:01

21 лютого 2023 року на географічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся вечір пам’яті Заслуженого професора Львівського університету, професора кафедри економічної і соціальної географії, видатного ученого-географа, картографа, освітянина, громадського діяча Олега Івановича Шаблія. Цими днями минає 40 днів відколи Олег Іванович на 88 році життя відійшов у Вічність.

Захід з вшанування пам’яті видатного науковця об’єднав його колег, родину, учнів і товаришів. Присутні із теплотою пригадували спільні роки роботи, навчання та неймовірно цікавого щоденного спілкування з професором Олегом Шаблієм та щиро розділяли сум непоправної втрати із рідними Олега Івановича.

Захід розпочали з хвилини мовчання у знак світлої пам’яті Професора. Вечір спогадів відкрив декан географічного факультету Володимир Біланюк. Володимир Іванович насамперед наголосив, що сьогоднішній захід відбувається щиро, спонтанно і без будь-яких сценаріїв. «Сьогодні усі ми пригадуємо світлу і щиру людину, яка була яскравим взірцем відданості ідеалам науки, критичного мислення, патріотизму та невтомності у пошуку Істини – Олега Івановича Шаблія. Оскільки сьогодні минає 40 днів з часу його відходу у Вічність, ми засвідчили свою повагу професору щирою молитвою, яку спільно здійснили у церкві Святої Анни у Львові», – наголосив Володимир Біланюк.

Декан також із трепетом пригадав спільні робочі будні разом з Олегом Івановичем і зазначив, що сьогодні усьому колективу географічного факультету і Львівського університету бракує «червоного авто у подвір’ї, напіввідчинених дверей кабінету, щирого «Вітаю!» та особливих, незвичайних і дотепних жартів, які були притаманні лише характеру професора Шаблія».

Також у вступному слові Володимир Іванович наголосив, що географічний факультет – це факультет свободи, тут завжди навчалися і працювали вільні і жертовні до науки люди й нагадав усім присутнім, що свого часу український письменник, поет, політичний і громадський діяч, учасник руху шістдесятників Святослав Праск у трилогії «Столочене жито», описуючи свої спогади про навчання на географічному факультеті в кінці 50-х на початку 60-х років ХХ століття, зазначив, що його здивували двоє молодих хлопців – «чорнявий Степан і русявий Олег». «Усі на факультеті казали, що їм прогнозують велике наукове майбутнє. Власне йшлося про Степана Трохимчука і Олега Івановича Шаблія», – зазначив Володимир Біланюк.

Теплими спогадами про десятки років спільної роботи з Олегом Шаблієм з усіма присутніми поділився доцент кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій Мирослав Білецький.

Мирослав Іванович пригадав свої студентські роки, коли мав нагоду слухати лекції зі спецкурсу «Географія транспорту», які читав Олег Іванович Шаблій, брати участь у виробничій практиці на Закарпатті, якою керував Професор, а також працювати з цією непересічною особистістю на географічному факультеті Львівського університету. «Його лекції завжди були цікаві, змістовні, без єдиної підказки-листочка чи книжки. Це була надзвичайно талановита, здібна, унікальна й ерудована людина. Завжди впевнений і швидкий, він всього себе присвятив науці, студентам і колегам», – зазначив Мирослав Білецький.

Коротко про основні біографічні віхи Професора і шлях його становлення як науковця усім присутнім розповів професор кафедри економічної і соціальної географії Іван Ровенчак. Насамперед у виступі Іван Ілліч виокремив певні періоди життя і праці Олега Шаблія та відзначив, що Олег Іванович за фахом – учитель математики.

Також Іван Ілліч коротко розповів про вступ Олега Івановича 1934 року до Львівського  університету, роботу в Географічному товаристві та період створення сім’ї. Іван Ілліч зазначив, що саме тоді «розкриваються всі його таланти не лише як вченого, теоретика і практика, але і як видатного діяча науки та громадських організацій».

Окремо Іван Ілліч наголосив на тісній співпраці Олега Шаблія з Науковим товариством імені Тараса Шевченка. «На 85-річчя Олега Івановича його обирають почесним членом Товариства, що є надзвичайно високою відзнакою його внеску в науку й оцінкою його організаторських здібностей. Окрім того, Олег Шаблій у 2017 році був удостоєний Міжнародної премії імені Івана Франка за працю «Соціальна географія», – зазначив доповідач.

На основних науково-педагогічних здобутках професора Олега Шаблія закцентувала увагу присутніх доцентка кафедри економічної і соціальної географії Мирослава Влах. Мирослава Романівна насамперед відзначила, що доволі складно висвітлити велич такої особистості, і «для означення його наукового доробку найкраще вжити лексему «пасіонарність». «Буквально, українською мовою це – «пристрасність», а ще – воля, працелюбство і наднапружена щоденна праця. Олег Іванович – пасіонарій географічної науки. Його наукові зацікавлення мають різний змістовий вимір», – наголосила Мирослава Влах.

Мирослава Романівна також зауважила, що Олег Шаблій наголошував на важливості повернення до космографії, створеної на новій теоретичній основі.

Науковий спадок Олега Івановича – значущий. Близько тисячі наукових публікацій – монографії, підручники, численні статті, інтерв’ю. Він – вчений-ерудит і вчений-енциклопедист.

«Теоретичну сутність науки Олег Іванович показав на прикладі систематизації законів суспільної географії. Професор Шаблій визнавав, що предметна сфера суспільної географії розширює нові методи пізнання математико-географічних досліджень і, починаючи від кандидатської дисертації, вперше в українській науці використав метод багатовимірного аналізу для типізації промислових комплексів Українських Карпат. Запровадив спецкурси «Математичні методи» в економічній, а пізніше – в суспільній географії, готував відповідні підручники», – зазначила Мирослава Романівна.

Доповідачка також відзначила вагомі доробки Професора у картографічній науці та розробці атласів. «Видання авторства Олега Івановича завжди привертали увагу як наукової спільноти України та світу, так і широкої громадськості. Зокрема, у 2012 році професор Шаблій разом із колективом кафедри економічної і соціальної географії видав перший в Україні фундаментальний картографічний твір про велике місто – «Львів. Комплексний атлас». Того ж року на Форумі видавців Атлас увійшов у першу п’ятірку найкращих, а сам професор Олег Шаблій, як науковий редактор, отримав відзнаку від мера Львова», – додала Мирослава Влах.

Мирослава Романівна у доповіді зазначила, що справжній розквіт наукової діяльності професора Олега Шаблія розпочався із відновленням незалежності Української Держави. Так, професор виокремлює політико-географічні риси України. Вперше пише вступ до її політичної географії. Розглядає особливості політико-географічного розташування України, електоральну географію, політико-географічну регіоналізацію. «Надалі ця проблематика отримує розвиток через запровадження таких нових понять як «геополітичне положення», «геостратегічне положення», «геобезпекове положення», «геоцивілізаційне положення» і т. ін.

Доповідачка також акцентувала, що Професор свого часу обґрунтував науково-теоретичні засади забороненої в радянські часи дисципліни «Історія української географії». Олег Іванович в ті часи організовував численні конференції з історії української географії та картографії. Важливим напрямком історико-географічних досліджень стала географічна біографістика. Також Мирослава Романівна відзначила, що Олег Іванович повернув у науковий географічний дискурс постать Володимира Кубійовича – енциклопедиста, демографа, картографа, якому присвячена низка наукових праць.

«Персоніфікований підхід до вивчення історії української географії став характерною ознакою Львівської національної історико-географічної школи. Історія української науки, яку подає Олег Іванович, постає як важлива сфера національної культури загалом, осмислення якої – запорука побудови людства і державності та виховання патріотизму», – наголосила Мирослава Влах.

Праця, над якою працював професор до останніх днів свого земного життя, – монографія «Світочі українського духу».

«Заглиблення в історико-географічну проблематику не звужувало кола наукових зацікавлень Олега Івановича, що підтверджують численні публікації останніх років. Подальший розвиток суспільної географії він вбачав на філософських засадах постмодерних підходів, постійно перебуваючи у пошуках наукових істин», – підсумувала доповідачка.

Також під час вечора пам’яті професора Олега Шаблія теплими спогадами про спільну роботу та непересічне спілкування поділилися колеги з різних факультетів Львівського університету та інших наукових й освітніх установ Львова. Усіх переповнювали емоції, але радість від спогадів та честі знати і працювати разом із професором Шаблієм додавало сили, впевненості та розради. Учасники вечора пам’яті також поділилися планами на майбутнє щодо подальшого вшанування професора та публікації його наукових доробків, які не встигли побачити світ.

Зі совами вдячності до усіх присутніх звернулася донька Олега Івановича Дзвенислава Кучабська. Вона висловила щиру вдячність усім, хто зібрався вшанувати пам’ять її батька, та зазначила, що саме тут відчула татову присутність попри те, що вже понад місяць його немає серед нас.

«Вдома ми все ще говоримо про батька у теперішньому часі. Напевно, не звикли, не змирились із тим, що його вже немає разом із нами. Але сьогодні тут, у Львівському університеті, на географічному факультеті я відчула, що він – поруч. Він – разом з усіма нами. Прозвучало дуже багато теплих слів і спогадів про тата. Дякую, що пам’ятаєте і вшановуєте його пам’ять», – наголосила донька Професора.

Вечір пам’яті професора Олега Шаблія усі присутні завершили спільним щирим виконанням «Боже, великий, єдиний».

Джерело