Сплав Західним Бугом на ділянці “Сокаль – Литовеж”

09.06.2021 | 14:18

У рамках Транскордонного проекту «Єднає нас Буг – утворення двох транскордонних байдаркових туристичних маршрутів» викладачами та студентами кафедри туризму географічного факультету ЛНУ ім. Івана Франка (доц. Гамкало М.З., доц. Романів П.В., студ. Кречківський Назар, студ. Шпак Христина, студ. Чаковський Володимир) здійснено сплав на байдарках відрізком Західного Бугу Сокаль – Литовеж 5-6 червня 2021 р.
Акція розпочалася робочою зустріччю у м. Сокаль між представниками Червоноградської районної ради в особі районного очільника Андрія Порицького, радниці голови районної ради Галини Крук та делегацією кафедри туризму географічного факультету ЛНУ ім. Івана Франка. На зустрічі обговорено питання дослідження природно-географічної та інфраструктурної складової на ділянці водного маршруту, можливості уточнення технічних характеристик байдаркових сплавів.
Протягом сплаву учасники експедиції досліджували русло річки, прибережну інфраструктуру на предмет місць причалювання плавзасобів, місць ночівлі, атрактивних об’єктів природно-географічного та історико-культурного характеру. Зокрема, проведено огляд місцевості у районі населених пунктів Конотопи, Теляж, Ромош, Ульвівок, Городиловичі, Заставне (Волинська область), Старгород.
У селі Конотопи апробовано комфортне місце причалювання для кількох плавзасобів поблизу альтанки та оглядової вежі, будівництво якої уже розпочато.
Досліджено Заставненський ландшафтний заказник поблизу села Заставне та оз. Целебне, як території відпочинку та активної рекреації: купання, риболовля (безкоштовно). Місце ночівлі та облаштування кемпінгу  учасниками сплаву організовано на північній околиці Старгорода. Закінчилася ділянка сплаву у місці причалювання в околицях с.Литовеж – лівий берег 200 м перед автомобільним мостом, також причалювання апробовано і на лівому березі одразу за мостом. Проведено дослідження інфраструктури закладів харчування та проживання у с. Литовеж (кафе “Партизан” та готельно-ресторанний комплекс “Три Бобри”).