Менеджмент організацій (242 Б)
Тип: Нормативний
Кафедра: туризму
Навчальний план
Семестр | Кредити | Звітність |
7 | 4 | Іспит |
Лекції
Семестр | К-сть годин | Лектор | Група(и) |
7 | 32 | Білоус С. В. | ГРТ-41с, ГРТ-42с, ГРТ-43с |
Практичні
Семестр | К-сть годин | Група | Викладач(і) |
7 | 32 | ГРТ-41с | Лемега Н. М. |
ГРТ-42с | Лемега Н. М. | ||
ГРТ-43с | Лемега Н. М. |
Опис курсу
Навчальна дисципліна «Менеджмент організацій» читатиметься на кафедрі туризму географічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка для студентів-бакалаврів 4 курсу денної форми навчання спеціальності 242 «Туризм»
Мета:
- ознайомити студентів із сутністю, принципами, формами, функціями, методологією та технологією управління діяльністю організації;
- сформувати фундаментальні знання та практичні навички з управління організацією;
- формування у студентів теоретичних, методологічних та організаційно-практичних знань щодо ефективної організації процесу управління підприємством;
- навчити студентів реалізувати спеціальний економічний інструментарій менеджменту організації.
Основними завданнями цього курсу є:
- ознайомлення з термінологією та понятійним апаратом менеджменту організацій;
- освоєння принципів, методів, функцій та сучасних підходів до управління діяльністю організації;
- вивчення інструментів спеціального економічного інструментарію менеджменту організації;
- вивчення технологій прийняття ефективних управлінських рішень у діяльності організації;
- ознайомлення з організаційно-практичними засадами здійснення управлінської діяльності на підприємстві;
- визначення двоїстої сутності організації як системи та як процесу;
- вивчення технологій управління конкурентним потенціалом підприємства;
- забезпечення зацікавленості студентів в активній навчальній та науково-дослідній роботі.
У результаті вивчення цього курсу студент повинен:
знати: понятійний апарат менеджменту організацій, в тому числі термінологію, методологію та організаційно-практичні засади організації управлінської діяльності фірми, співвідношення організації як системи та організації як процесу; особливості інструментів менеджменту на різних етапах життєвого циклу організації, особливості та основні інструменти менеджменту організацій в різних країнах;
вміти: проводити дослідження зовнішнього та внутрішнього середовища діяльності організації з метою прийняття зважених управлінських рішень, вміти здійснити SWOT-аналіз організаціїї, оцінювати рівень конкурентоспроможності підприємства з метою підвищення загального конкурентного потенціалу організації та формувати стратегічний план його розвитку на довгострокову перспективу, вирішувати різні ситуаційні завдання, організувати практичну роботу з менеджменту людських ресурсів в організаціях, використовувати відповідно до ситуацій методи прийняття управлінських рішень та вміти здійснювати комплекс дій для їх
реалізації, адаптувати інноваційний зарубіжний досвід менеджменту організацій в практику управління національними організаціями.
Рекомендована література
Основна:
- Мальська М.П. Менеджмент організацій: теорія та практика: навч. посіб./ М.П. Мальська. С.В. Білоус. – Київ : SBA-Print,2019 – 190 c.
- Писаревський І. М., Нохріна Л.А., Познякова О.В. Менеджмент організацій: Навчальний посібник. – Харків: ХНАМГ, 2008. – 133с.
- Пурська І.С.Міжнародний маркетинг : навч. посіб. [для студ. спец. “Менеджмент організацій”, екон. спец. вищ. навч. закл.]/ І.С. Пурська; М.П. Мальська, Ю.С. Занько- К. : Знання, 2012. – 285 с.
- Осовська Г. В., Осовський О. А. Менеджмент організацій: Навчальний посібник. – К.: Кондор, 2007. – 676 с. 18. Осовська Г.В. Основи менеджменту: Навч. посібник. – К.: Кондор, 2003. – 556 с.
- Шатун В.Т. Основи менеджменту: навч. посібн. [Електронний ресурс] / В.Т. Шатун. — Миколаїв: Вид-во МДГУ ім. Петра Могили, 2006. – 376 с. — Режим доступу : http://lib.chdu.edu.ua/pdf/posibnuku/191/1.pdf.
- Федулова Л. І.Менеджмент організацій: підручн. [Електронний ресурс] / Л.І. Федулова. — Київ: Либідь, 2004, 448 с. — Режим доступу : http://libfree.com/179066750_menedzhmentperedmova.html#396.
Допоміжна:
- Кабушкин Н. И. Менеджмент туризма : учеб. пособ. – Мн. : БГЭУ, 1999. – 644 с.
- Кифяк В. Ф. Організація туризму : навч. посіб. / В. Ф. Кифяк. — Чернівці : Книги – ХХІ, 2008. — 344 с.
- Менеджмент готельно-ресторанного бізнесу : навч. посіб. [Г. Б. Мунін, Ю. О. Карягін, Х. Й. Роглєв, С. І. Руденко] ; за заг. ред. М. М. Поплавського, О.О. Гаца. — К. : Кондор, 2008. — 460 с.
- Менеджмент туристичної індустрії : [навч. посіб. для студ. вищих навч. закладів] / І. М. Школа, Т. М. Орховська, І. Д. Козьменко, І. Р. Лощенюк та ін. ; за ред. проф. І. М. Школи. — Чернівці : Книги – ХХІ, 2003. — 596 с.
- Сахно Є. Ю. Менеджмент сервісу : теорія та практика : навч. посіб. [Електронний ресурс] / Є. Ю. Сахно, М. С. Дорош, А. В. Ребенко. — К. : Центр учбової літератури, 2010. — 328 с. — Режим доступу : http://pidruchniki.ws/19390825/menedzhment/organizatsiya_tehnologiya_nadannya_turistichnih_poslug.
- Пуцентейло П. Р. Економіка і організація туристично-готельного підприємництва : навч. посіб. / П. Р. Пуцентейло. — К. : Центр учбової літератури, 2007. — 344 с.