2018-2021. Екосистемна адаптація до зміни клімату біосферних резерватів України

ДеснаЦей проєкт має на меті впровадити підходи екосистемної адаптації до зміни клімату в національні та регіональні плани територіального розвитку для того, щоб покращити практику невиснажливого (сталого) використання земельних ресурсів. Пілотними територіями для його реалізації обрали три біосферні резервати, – «Деснянський», «Західне Полісся» та «Розточчя», – розташовані у різних екорегіонах України. На їхньому прикладі відпрацьовують нову модель партиципативного адаптивного менеджменту екосистем. Очікувані результати:

1) підвищення локальних знань про зміну клімату і його наслідки, а також про екосистемну адаптацію;

2) розроблення стратегій, а також розвиток спроможності персоналу для того, щоб біосферні резервати змогли стали національними лідерами впровадження екосистемної адаптації у практику ландшафтного планування;

3) вироблення пропозицій на політичному рівні щодо впровадження принципів екосистемної адаптації у нормативно-правові документи, які стосуються менеджменту довкілля.

Біосферний Резерват Деснянський

Проєкт реалізує Фундація Міхаеля Зуккова та Центр еконіки й екосистемного менеджменту Еберсвальдського університету сталого розвитку за підтримки Міністерства довкілля ФРН. Працівники кафедри фізичної географії забезпечують опрацювання геоекологічної інформації, необхідної для впровадження екосистемного менеджменту.