Вийшла друком монографія зав. кафедри ґрунтознавства і географії ґрунтів Зіновія Паньківа та Олени Калинич “Конкреційні новоутворення у профільно-диференційованих ґрунтах Передкарпаття”

24.05.2023 | 12:59

Калинич О., Паньків З. Конкреційні новоутворення у профільно-диференційованих ґрунтах Передкарпаття [текст] : монографія. — Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2023. — 152 с. — (Серія «Ґрунти України»)

Вийшла друком монографія завідувача кафедри ґрунтознавства і географії ґрунтів Зіновія Паньківа та випускниці аспірантури Олени Калинич “Конкреційні новоутворення у профільно-диференційованих ґрунтах Передкарпаття”.

Видання присвячене до 140-річчя географії та 30-річчя кафедри ґрунтознавства і географії ґрунтів у Львівському університеті.

У монографії проаналізовано сучасний стан вивчення Ферум-Манганових конкреційних новоутворень та їхнього значення у дослідженні генези ґрунтів.
На основі польових досліджень встановлено, що у профільно-диференційованих ґрунтах Передкарпаття поширені ортштейни (у дерново-підзолистих поверхнево-оглеєних) та нодулі (у буроземно-підзолистих оглеєних).
Встановлено закономірності профільного розподілу ортштейнів і нодулів, їхній фракційний склад у генетичних горизонтах і діагностичні морфологічні ознаки. На основі результатів ВХС дрібнозему, ортштейнів, нодулів, фракційного складу Феруму, електронної скануючої мікроскопії встановлено сукупність ґрунтотворних процесів, які формують конкреційні новоутворення, та доповнено їхні діагностичні ознаки.