Навчальний посібник «Застосування ГІС у природоохоронній справі на прикладі відкритої програми QGIS»

12.05.2021 | 11:04

Вийшов друком навчальний посібник «Застосування ГІС у природоохоронній справі на прикладі відкритої програми QGIS» за авторством доцента кафедри лісової таксації Олега Часковського (Національний лісотехнічний університет України), доцента кафедри конструктивної географії і картографії Юрія Андрейчука, доцента кафедри ґрунтознавства і географії ґрунтів Тараса Ямелинця (Львівський національний університет імені Івана Франка).
В навчальному посібнику висвітлюються загальні принципи організації і функціонування географічних інформаційних систем (ГІС) та основні можливості використання методів ГІС в природоохоронній справі та у дослідженні екологічних проблем. Велику увагу звернено на теоретичні та прикладні аспекти геоінформаційного моделювання та картографування. Також наведено можливості інтеграції даних дистанційного зондування Землі та матеріалів польового обстеження територій. Основним прикладним завданням посібника є здобуття знань, умінь та навиків у використанні геоінформаційних програмних продуктів з відкритим кодом та можливість їх практичного застосування у природоохоронних цілях. Головна увага спрямована на застосування програмного пакету QGIS.
Навчальний посібник розроблено в рамках проекту «Підтримка природно-заповідних територій в Україні» за підтримки уряду Німеччини через Федеральне міністерство економічного співробітництва та розвитку (BMZ).
Навчальний посібник рекомендується для працівників природоохоронних територій, державних та приватних організацій та підприємств, студентів географічних, геологічних та біологічних факультетів за спеціальностями “Географія” та “Екологія і охорона навколишнього середовища”.