Українське повернення відомої спелеологічної організації

01.06.2023 | 10:57

Представники України з ЛНУ імені Івана Франка доцент Галина Байрак (кафедра геоморфології і палеогеографії) та Юрій Зінько (кафедра туризму) 24–27 травня 2023 р. взяли участь у 14 міжнародному симпозіумі з псевдокарсту у Судетських горах (Польща — Чехія).
Цей симпозіум передбачав представлення доробків із дослідження скель, печер та природоохоронно-рекреаційного використання, а також проведення триденної екскурсії по скельно-печерних феноменах судетського регіону.
Від української сторони був виголошений реферат доц. Г. Байрак щодо морфологічної систематизації мікроформ на скелях Бескидів.
Екскурсійна програма включала наукові екскурсії на відомі геолого-геоморфологічні феномени транскордонного регіону: унікальний скельний масив Щєлінєц з чудернацькими формами скель (Польща), скельне місто з глибокими тріщинами в пісковиках Błędne Skały та високими урвищами Białe Skaly (Польща), один з найвищих в Європі скельних масивів Adršpach-Teplice Rocks (Чехія), а також Skalní město Ostaš (Чехія). Ознайомилися з діяльністю природоохоронних (народний парк Столові гори, крайобразовий парк Брумовиско) та геотуристичних (Geopark Broumovsko) територій. Дозвільна програма для учасників включала смакування ковбасок на барбекю, чеського і польського пива.
Цей симпозіум, який відкрив свою діяльність після 8-річної перерви, зібрав науковців і спелеотуристів з 10 країн світу.
Українські науковці, що відновили свою участь після майже 20-річної перерви, були підтримані як в науково-практичному, так і моральному плані учасниками симпозіуму.