Участь представників кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій у гостьовій лекції «Сучасний стан та тенденції розвитку українського виноробства»

31.03.2023 | 22:17

Під час вивчення навчальної дисципліни «Барна права та робота сомельє» 30.03.2023 р. здобувачі вищої освіти освітньої програми «Харчові технології» групи ГРХ-31с та представники кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій, к.т.н. Маслійчук О.Б. та ст. викладач Максимець О.Б. відвідали гостьову онлайн-лекцію, на запрошення кафедри біотехнології продуктів бродіння та виноробства Національного університету харчових технологій.
Тема лекції: «Сучасний стан та тенденції розвитку українського виноробства» від спікера – Володимира Кучеренка (к.е.н., генеральний директор корпорації «Укрвинпром», директор НЦ «Український інститут вина»).
Спікер відзначив актуальні проблеми виноградно-воноробної галузі:

  • відсутність гармонізації з Євро-директивами в законопроектах виноробної галузі;
  • відсутність контролю якості виноробної продукції;
  • суттєве скорочення виноградних насаджень;
  • ліквідація Центральної лабораторії виноробної галузі;
  • відсутність системної роботи профільного Технічного комітету;
  • відсутність організації, яка займається нормами втрат;
  • блокування податкових накладних;
  • переповнення ринку фальсифікованою імпортною продукцією.

Також спікер визначив трактування законопроектів 9060 та «Про вино та інші продукти виноградарства та виноробства», врегулювання взаємовідносин з торговельними мережами, підвищення кваліфікації фахівців на європейському рівні. Українське вино – частина світової культурної спадщини вина La Cite du Vin.

Кафедра готельно-ресторанної справи та харчових технологій висловлює щиру подяку організаторам та спікеру Володимиру Кучеренку за отримані знання у виноробстві.