Участь у конференції “Староста в громаді: Шляхи посилення інституційної спроможності”

04.11.2023 | 21:14

2 листопада 2023 р. доцентка кафедри географії України Галина Лабінська взяла участь у конференції “Староста в громаді: Шляхи посилення інституційної спроможності”, що була організована Всеукраїнською Асоціацією об’єднаних територіальних громад. Конференція відбулася за ініціативи шведсько-українського Проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні”.

У рамках заходу відбулися дві панельні дискусії:

  • “Бачення ролі старости в громаді: законодавчий та нормативний вибір”.
  • “Роль старости у забезпеченні потреб та інтересів жителів старостинських округів” [https://decentralization.ua/news/17387]

Розуміння ролі старости громади зведено до ефективного менеджменту очолюваного ним старостинського округу. Подальша підтримка інституту старост, як відобразила конференція, потребує вдосконалення законодавчого забезпечення, створення оптимальних за параметрами старостинських округів, якісного добору кадрів, а також їх професійного навчання.

Під час конференції було презентовано Посібник для старост: [Manual Starosta_Oct 2023.pdf], у якому йдеться про повноваження старост, проаналізовано виклики, що постають у громадах, виокремлено 4 орієнтовні моделі організації надання публічних послуг.

Відомості, отримані за участі у конференції, стали вагомим доповненням до навчального матеріалу курсу “Просторове планування в Україні”, що викладається у рамках ОП “Урбаністика, просторове планування і регіональний розвиток”, та курсу “Управління просторовим розвитком” ОП “Географія” (обидві освітні програми Спеціальності 106 “Географія”) на ІІІ курсі для бакалаврів.