Відбувся сплав річкою Західний Буг в межах міжнародного проекту «Єднає нас Буг – утворення двох транскордонних байдаркових туристичних маршрутів»

06.09.2023 | 16:33

Протягом 25 – 27 серпня 2023 року відбувся активно-туристичний захід – сплав річкою Західний Буг. Нитка водного маршруту: м. Червоноград – с. Конотопи. Плавзасоби – пластикові двомісні байдарки.
Учасниками заходу були викладачі кафедри туризму Павло Романів, Дмитро Каднічанський, Тарас Завадовський, В’ячеслав Ярмолович, викладачі кафедри геоекології і фізичної географії Євген Тиханович, Володимир Матвіїв, студенти географічного факультету, а також друзі та колеги з інших факультетів університету, установ та організацій Львова.
Спершу учасники заходу відвідали м. Червоноград, де 26 серпня 2023 року відбувся старт сплаву. Важливо відмітити, що нитка маршруту є мальовничою, оскільки пролягає як міськими ландшафтами, так і сільськими та незаселеними, що урізноманітнює сприйняття Західного Бугу та можливостей його придатності для організації водного туризму.
До слова, Україна є частиною міжнародного проекту «Єднає нас Буг – утворення двох транскордонних байдаркових туристичних маршрутів», а кафедра туризму Львівського національного університету імені Івана Франка є партнером проєкту «Єднає нас Буг – утворення двох транскордонних байдаркових туристичних маршрутів», котрий реалізує Червоноградська районна рада за фінансової підтримки Європейського союзу.
Ця співпраця зі сторонами проєкту була започаткована з ініціативи доц. Михайла Гамкала та Павла Романіва, починаючи з 2019 року.
Організатори проєкту від української сторони (Андрій Порицький та Галина Крук) цінують співпрацю з кафедрою туризму Львівського національного університету імені Івана Франка, з теплотою та сумом згадують загиблого на війні з росією Михайла Гамкала, котрий інтенсивно долучався до співпраці, залучаючи студентів кафедри туризму – учасників гуртка «Активний туризм».
Відтак, учасники сплаву мали можливість спостерігати та оцінити русло Західного Бугу, стан води, прибережну інфраструктуру, місця причалювання та швартування плавзасобів, точки старту та фінішу маршрутів, логістичні умови, інформаційну інфраструктуру, можливості берегів для організації відпочинку, організації ночівлі в наметах тощо.
Опісля фінішу водного маршруту учасники сплаву відвідали центр байдаркового туризму у м. Сокаль, де ознайомилися з його інфраструктурою, оцінили можливості відпочинку та ночівлі туристичних груп.
Дякуємо учасникам сплаву, сподіваємося на майбутні активні ініціативи.