Польові дослідження кафедри туризму

28.09.2021 | 18:32

Протягом літа 2021 року співробітниками (доц. Гамкало М.З., доц. Романів П.В.) та студентами кафедри туризму Львівського національного університету імені Івана Франка було проведено маршрутні польові навчально-наукові дослідження в межах Українських Карпат, згідно плану роботи студентського наукового гуртка «Активний туризм».

Перший виїзд здійснено у Чивчинські гори (27-29 червня) з метою аналізу наявних туристично-рекреаційних маршрутів, їхнього стану, прикордонної інфраструктури, діяльності НПП «Верховинський», функціонування полонинського господарства.

Маршрут походу: с. Голишино Верховинського р-ну – урочище Перкалаба (пункт національного природного парку «Верховинський») – шлюз кронпринца Рудольфа – полонина Прелучна – г. Васильків – полонина Глистовата – спуск вздовж річки Маскотин (по річці) – урочище Перкалаба. У межах маршруту досліджено аспекти функціонування полонинського вигінного господарства на полонинах Прелучна та Глистовата. Ватаги полонин пригощали сирами, пропонували місця для тимчасової рекреації, виявляли інтерес до співпраці з туристичними групами. Також мали змогу ознайомитися з прикордонною інфраструктурою, відвідали закинуту заставу біля витоків Чорного Черемошу.

Студенти мали змогу ознайомитися та користуватися в польових умовах різноманітним туристичним спорядженням та харчуванням. Зокрема, протестовано пічку «Бонда», котра зарекомендувала себе як мегафункціональний, економний, енергоощадливий девайс.

Другий похід відбувався в липні у межах Чорногірського масиву Українських Карпат, зокрема на гору Шпиці – одну з вершин гірського масиву Чорногора. Розташована у Верховинському районі Івано-Франківської області, в межах Карпатського національного природного парку. Висота гори – 1863 м. Протягом походу ознайомилися з різними ландшафтами та висотними поясами Чорногори. Дослідили різноманіття рослинного покриву, виявили місця витоків джерел, руїни туристичних притулків. Також протягом поїздки ознайомилися з особливостями функціонування форельного господарства та перспективами господарської та природоохоронної роботи у межах Карпатського НПП.

З 21 по 23 серпня проходили  дослідження в межах хребта Полонина Красна та Горган. Досліджено популярні туристичні атракції с. Колочава, особливості маркування туристичних маршрутів і стану туристичної інфраструктури. Зафіксовано негативний вплив масових заходів (Extreme Enduro) на екосистеми і як наслідок, зменшення привабливості частини пішохідних маршрутів.