Марафон української кухні – 2021

30.09.2021 | 16:04

28 вересня 2021 р. у гастрономічному хабі «PRO100HUB» пройшов Марафон української кухні.

Відомі шеф-кухарі провели майстер-класи з приготування українських страв у новій інтерпретації, серед них – Артем Блаута (м. Хмельницький), Ярослав Гуменюк (м. Львів), Ігор Лаврєшин (м. Кривий Ріг) та Віталій Гуралевич (м. Чернівці).
Участь у цьому марафоні взяли представники географічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка – студентка 3 курсу спеціальності «Харчові технології» Євгенія Шевченко та доцент кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій, к. т. н. Ольга Богданівна Маслійчук.

Під час марафону Артем Блаута, майстер-популяризатор кухні Поділля, співвласник кращого ресторану української кухні за версією премії «Сіль» в 2020 р. – «Ресторації Шпігеля», засновник та викладач кулінарної школи «Кулінарна майстерня А2» представляв локальні страви подільської кухні: лабне з ікрою товстолоба, короп з цибулевим мусом та ярою пшеницею, ікру кабачкову з соленим сиром і вяленим кавуном та халву власного виробництва з грушево-обліпиховим соусом.

Веганські страви з локальних продуктів презентував бренд-шеф мережі веганських ресторанів OM NOM NOM, переможець та призер гран-прі міжнародного конкурсу (EECC, Румунія, Трансильванія, 2017), спікер Ukrainian Gastro Show та інших кулінарних форумів Ярослав Гуменюк.

Ігор Лаврєшин, хлібний сомельє, пекар-ремісник, шеф-дипломат української кухні, шеф-інструктор NIPfood (Італія), викладач Кулінарної Академії Асоціації шеф-кухарів України розкрив секрети використання спельти – традиційного злаку давньої української кухні в умовах сучасного ресторану.

Віталій Гуралевич, співавтор першого видання з кулінарної дипломатії України «Ukraine: Food and History», суддя ресторанної національної премії «Сіль», який займається популяризацією української культури через кухню у співпраці з МЗС України, представив на марафоні страви західного регіону: салат з пастернаком, карпатським шовдарем, яблуком та вишнею з конопляною заправкою; «варя» (український салат з буряком, квасолею, квашеною капустою); «птисі» з форшмаком; pавиванні з м’ясом, тушковані в ряжанці та вудженими сливами.

Під час марафону студентка Євгенія Шевченко та доцент Ольга Богданівна Маслійчук здобули нові професійні знання, навики приготування і подачі страв української кухні. За активну участь у марафоні нагороджені сертифікатами.

Висловлюємо щиру подяку організаторам заходу та Андрію Валовому – директору з розвитку та міжнародної співпраці асоціації кулінарів Західна шеф група, засновнику та члену правління Українського кулінарного союзу, засновнику гастрономічного проекту  13 шефів та гастрономічного простору «PRO100HUB»  за можливість отримання нових знань, вдосконалення вмінь та навиків в інтерпретації страв української кухні!