Навчально-пізнавальна екскурсія студентів спеціальності “Харчові технології” до Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок

20.03.2023 | 11:40

В Державному науково-дослідному контрольному інституті ветеринарних препаратів та кормових добавок проведено виїзне заняття з дисципліни “Сенсорний аналіз харчових продуктів” для здобувачів вищої освіти спеціальності 181 “Харчові технології” групи ГрХТ-11с із доценткою кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій, к.т.н. Маслійчук Ольгою Богданівною. Інститут знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Донецька,11.
Державний науково-дослідний контрольний інститут ветеринарних препаратів та кормових добавок надає широкий спектр послуг з проведення досліджень продукції тваринного та рослинного походження, ветеринарних препаратів, кормових добавок, кормів, води, санітарно-гігієнічних досліджень, лабораторної діагностики хвороб тварин та птиці.
Галина Петрівна Ривак – к.с.-г.н., завідувач лабораторії контролю кормових добавок та преміксів, ознайомила студентів зі спеціалізацією роботи інституту, його структурою та проінформувала щодо видів досліджень, які проводять для визначення споживчої цінності харчових продуктів, наявності ГМО, амінокислотного складу. Велику увагу студентів привернули лабораторні тварини (кролі, щурі, миші), які знаходяться у віварію інституту для визначення токсикологічних показників продукції.
Лабораторія, у складі Випробувального центру ДНДКІ ветеринарних препаратів та кормових добавок, акредитована Національним агентством з акредитації України на відповідність вимогам: 1. ДСТУ ISO/IEC 17025:2017 у сфері органолептичних, фізико-хімічних, мікроскопічних, міко-токсикологічних, імуноферментних випробувань продукції рослинництва, тваринництва, харчової продукції, кормів, преміксів, кормових добавок, визначення ГМО методом ПЛР (Атестат акредитації від 06 листопада 2020 р. № 20461); 2. ДСТУ EN ISO/IEC 17043:2017, як Провайдер перевірки професійного рівня лабораторій з випробувань преміксів за показниками вмісту амінокислот (Атестат акредитації від 24 листопада 2021 р. № 50007).
У складі Випробувального центру ДНДКІ ветеринарних препаратів та кормових добавок, лабораторія уповноважена Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на здійснення лабораторних досліджень, як референс-лабораторія, для цілей державного контролю за видами випробувань: органолептичних, фізико-хімічних, хроматографічних, мікробіологічних, імуноферментних, токсикологічних випробувань кормів, преміксів, кормових добавок (Наказ від 06.01.2022 року № 13).
Студенти мали змогу ознайомитися не лише із кількісними, а й із якісними методами дослідження безпечності продукції. Експериментальні результати яких зможуть відображати у своїх подальших наукових роботах та конференціях.
Студенти та колектив кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій висловлюють щиру подяку дирекції ДНДКІ ветеринарних препаратів та кормових добавок, а також Ривак Галині Петрівні за навчально-пізнавальну екскурсію.