Стандартизація та сертифікація у харчових технологіях (181 М)
Тип: Нормативний
Кафедра: готельно-ресторанної справи та харчових технологій
Навчальний план
Семестр | Кредити | Звітність |
9 | 3 | Залік |
Лекції
Семестр | К-сть годин | Лектор | Група(и) |
9 | 16 | доцент Петлін І. В. | ГрХМ-11с |
Практичні
Семестр | К-сть годин | Група | Викладач(і) |
9 | 16 | ГрХМ-11с | доцент Петлін І. В. |
Опис курсу
Метою курсу є забезпечення достатнього рівня теоретичних та практичних знань щодо основ стандартизації, сертифікації та управління якістю, необхідних для виконання своїх майбутніх професійних обов’язків фахівців в галузях харчової та переробної промисловості; набуття умінь щодо застосування методів та засобів, які сприяють отриманню якісної та безпечної харчової продукції.
Завданнями вивчення навчальної дисципліни «Стандартизація та сертифікація у харчових технологіях» формування необхідного комплексу знань щодо державної системи стандартизації та сертифікації продукції в Україні, показників якості продовольчої сировини та харчових продуктів, законодавства України у сфері стандартизації, особливостей стандартизації продовольчої сировини та харчових продуктів та технологічних процесів харчових виробництв; основних принципів систем управління якістю та безпечністю харчових продуктів.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати:
– основні закони України, що визначають діяльність у сфері стандартизації та забезпечення якості та харчової безпеки;
– міжнародну та національну системи організації робіт у сфері стандартизації, сертифікації продукції і послуг;
– критерії та систему оцінки якості продукції і послуг, сучасні методи контролю показників якості продукції і послуг;
– принципи управління якістю на всіх типових стадіях життєвого циклу, взаємозв`язок якості і конкурентоспроможності продукції і послуг;
– основну мету, задачі і принципи стандартизації, їхні особливості на сучасному етапі;
– основні терміни і визначення у сфері стандартизації, сертифікації і управління якістю;
– теоретичні основи і особливості сучасної практики управління і забезпечення якості продукції на підприємствах і організаціях АПК України;
– основні положення і структуру державної системи сертифікації УкрСЕПРО;
– сучасні критерії щодо безпеки виробництва харчової продукції і принципи впровадження контролювання безпечності сільськогосподарської продукції на всіх етапах переробки (НАССР).
вміти:
– вільно орієнтуватися у системі класифікації та підготовки нормативних документів у сфері стандартизації, сертифікації і управління якістю;
– здійснювати пошук інформації, необхідної в процесі розробки і застосування стандартів на вироби;
– вибирати (формувати) показники якості продукції і послуг;
– вимірювати показники якості предметів (продукції і т.д.) і процесів (послуг, праці, вимірів, рішень і т.д);
– скласти проект технічних умов на продукцію або послугу;
– визначити фактори небезпеки та критичні точки контролю на етапах виробництва харчової продукції;
– орієнтуватися у правилах функціонування систем управління та формування якості продукції, які застосовують у різних країнах.
Рекомендована література
Основна:
- Боженко Л. І., Гутта О. Й. Управління якістю, основи стандартизації та сертифікації продукції. Львів: Афіша, 2001. 173 с.
- Бойко Т.Г. Основи стандартизації. Львів: Видавництво НУ «Львівська політехніка», 2004. 232 с.
- Впровадження системи НАССР для операторів ринку харчових продуктів : практичний посібник / за загальною редакцією А.С. Ткаченко. Полтава : ПУЕТ, 2020. 137 с.
- ДСТУ ISO 9000-2001 «Системи управління якістю. Основні положення та словник».
- ДСТУ ISO 9001-2001 «Системи управління якістю. Вимоги».
- ДСТУ ISO 9004-2001 «Системи управління якістю. Настанови щодо поліпшення діяльності».
- ДСТУ ISO / ІЕС Guide 59-2000. Кодекс усталених правил стандартизації.
- ДСТУ 1.7:2001. Національна стандартизація. Правила і методи прийняття та застосування міжнародних і регіональних стандартів.
- ДСТУ ISO 9000:2007 Системи управління якістю. Основні положення та словник термінів. Чинний з 01-01-08. К.: Держстандарт України, 2008. 35 с. (Національні стандарти України). Електронний ресурс: 101 https://dnaop.com/html/32617/doc-%D0%94%D0%A1%D0%A2%D0%A3_ISO_9000_2007
- Дудла І.О. Захист прав споживачів: навч. посіб. К.: Центр навчальної літератури, 2007. 448 с.
- Закон України «Про стандартизацію». Відомості Верховної Ради України із змінами та доповненнями, від 15.01.2015, № 31, ст.1058.
- Закон України «Про стандартизацію» // Стандартизація, сертифікація, якість, 2001, № 6.
- ISO 22000:2018 Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-якої організації харчового ланцюга. Електронний ресурс: https://www.iso.org/standard/65464.html
- Каталог Стандартів ISO [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://www.iso.org/iso_catalogue.htm.
- Кириченко Л.С., Самойленко А.А. Стандартизація і сертифікація товарів та послуг: підручник. Х.: Ранок, 2009. 240 с.
- Кириченко Л. С., Самойленко А. А. Стандартизація і сертифікація товарів та послуг. К.: Центр навчальної л-ри, 2008. 394 с.
- Клименко М.О., Скрипчук П.М. Метрологія, стандартизація і сертифікація в харчовій промисловості: підручник. К.: Видавничий центр «Академія», 2006. 421 с.
- Новіков В., Никитюк О. Особливості моделі системи управління безпечністю харчових продуктів за ISO 22000:2005 та необхідність впровадження стандартів ISO серії 22000 в Україні, офіційний сайт ЧП Новіков В.В. Режим доступу: https://www.novikov.biz.ua.
- Павлов В.І., Мишко О.В. Основи стандартизації, сертифікації та ідентифікації товарів: підручник. К.: Кондор, 2009. 230 с.
- Салухіна Н.Г., Язвінська О.М. Стандартизація та сертифікація товарів і послуг: підручник. К.: Центр навч. літ., 2019. 426 с.
Додаткова:
- Кузьміна Т.О. Міжнародна система стандартизації та сертифікації : навч. посіб. Херсон : Олді-плюс, 2014. 344 с.
- Салухіна Н.Г., Язвинська О.М. Стандартизація та сертифікація товарів і послуг: підручник. К. : Центр навчальної літератури, 2010. 336 с.
- Система аналізу небезпек і критичних точок контролю – HACCP Електронний ресурс: https://consumerhm.gov.ua/2- bez-katehorii/259-sistema-analizu-nebezpek-i-kritichnikh-tochok-kontrolyu-haccp
- Стойко І.І., Шерстюк Р.П. Стандартизація, сертифікація, метрологія (Програма, курс лекцій, практичні заняття, самостійна робота, індивідуальні завдання, тести, нормативні документи). Навч.-метод. посібник. Тернопіль: ТНТУ імені Івана Пулюя. 2021. 224с. http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/25708.
- Тарасова В.В., Малиновський А.С., Рибак М.Ф. Метрологія, стандартизація і сертифікація: підручник / за заг. ред. В.В. Тарасової. К. : Центр навчальної літератури, 2006. 264 с.
- Управління якістю у харчовій промисловості з врахуванням Європейського харчового кодексу і міжнародно визнаних стандартів: довідник. Михальські Р., Ліліє Ф., Досін А. Львів : ПАІС, 2006. 336 с.
- Шаповал М.І. Менеджмент якості: підручник. К. : Т-во «Знання», КОО, 2007. 471 с.
Інформаційні ресурси Інтернет-мережі:
- Офіційний сайт Президента України. – Режим доступу: www.president.gov.ua.
- Офіційний сайт Державного комітету статистики. – Режим доступу: www.ukrstat.gov.ua.
- Офіційний сайт Верховної Ради України – Режим доступу: www.rada.gov.ua.
- Офіційний сайт Державного комітету України з питань реґуляторної політики та підприємництва. – Режим доступу: www.dkrp.gov.ua.
- Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс. – Режим доступу: http://zir.minrd.gov.ua/.
- Найбільша електронна бібліотека. – Режим доступу: www.ua.bookfi.org.
- Міністерство економіки України. – Режим доступу: http://www.me.gov.ua
- UNECE(ЕкономічнаКомісіяОрганізаціїОб’єднанихНацій у Європі) Робочагрупа регуляторного співробітництва та політикистандартизації. – Режим доступу: http://www.unece.org/trade/wp6/Recommendations/Recommendations.html
- «Блакитна настанова» із впровадження правил Європейського Союзу щодо продукції. 2014. – Режим доступу: https://knute.edu.ua/file/MTc=/db801a8e0a18da8685b2f55f7bcbb392.pdf
- Українська агенція зі стандартизації. – Режим доступу: http://uas.org.ua
- Food authenticity testing part 2: Analytical techniques. – Режим доступу: https://www.ifst.org/resources/information-statements/food-authenticity-testing-part-2-analytical-techniques