Кулінарна географія

Тип: На вибір студента

Кафедра: економічної і соціальної географії

Навчальний план

СеместрКредитиЗвітність
6Залік

Лекції

СеместрК-сть годинЛекторГрупа(и)
632доцент Грицевич В. С.

Практичні

СеместрК-сть годинГрупаВикладач(і)
616

Опис курсу

Метою навчального курсу “Кулінарна географія” є вивчення основ кулінарної географії, географії поширення рослинних, тваринних, рибних та лісових ресурсів для приготування страв, чинників їх поширення та чинників смакових уподобань, особливостей кухні різних регіонів світу, Європи та України.

Завдання навчального курсу: навчити студентів орієнтуватися в поняттях кулінарної географії, аналізувати чинники територіальних особливостей харчових ресурсів та кухні, проводити власні кулінарно-географічні дослідження, набути практичні навики вивчення та картографування територіальних кулінарних особливостей.

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

знати: зміст кулінарної географії, головні поняття; класи ресурсів для приготування страв, особливості кулінарних уподобань у світі, Європі та в Україні; сучасні проблеми харчування та напрямки їхнього вирішення.

вміти: аналізувати чинники та географічну зумовленість харчових ресурсів та кулінарних уподобань, аналізувати суспільно-географічні ланцюжки створення харчових продуктів.

Рекомендована література

Базова:

  • Ростовський В. Кухні народів світу: підручник / В. Ростовський. – К.: Кондор, 2016. – 502 с.
  • Островська Г. Кухні народів світу: курс лекцій / Г. Островська. – Тернопіль: ТНТУ, 2018. – 162 с.
  • Слащева А. Конспект лекцій з дисципліни кулінарне мистецтво країн світу / А. Слащева. – Кривий Ріг, 2017. – 180 с.
  • Ощипок І. М. Кухні народів світу: навч. посібник / І. М. Ощипок, П. Х. Пономарьов, М. І. Філь. – Львів: Магнолія, 2006. – 248 с.

Допоміжна:

  • Артюх Л. Ф. Традиційна українська кухня в народному календарі / Л. Ф. Артюх. – К.: Балтія Друк, 2006.
  • Баррел Е. Підкори свою кухню. Рецепти, що додають сил і натхнення / Е. Баррел, С. Ленцер. – Львів : Вид-во Старого Лева, – 256 с.
  • Брайченко О. Ю. Українське застілля / О. Ю. Брайченко. – Харків: Віват, 2016. – 192 с.
  • Винничук Ю. Таємниці львівської кави / Ю. Винничук. – Львів: Вид-во Старого Лева, 2013. – 208 с.
  • Винничук Ю. Галицька кухня. Історія, рецепти та обличчя / Ю. Винничук. – Львів: Вид-во Старого Лева, 2014. – 496 с.
  • Грегорі С. Піст пророка Даниїла. Здорове харчування / С. Грегорі. – Львів : Свічадо, 2017. – 264 с.
  • Грицевич В.С. Кулінарна географія, як науково-методична база для різних видів туризму / В. С. Грицевич // Географія, туризм, краєзнавство: актуальні проблеми теорії і практики. – Тернопіль, 2019. – С. 33–36.
  • Грубич К. Смачна країна / К. Грубич. – Львів: Вид-во Старого Лева, 2015. – 304 с.
  • Зелинська-Джонсон Я. Спадщина чотирьох господинь. Спогади про те, як готували в українському домі [Текст] / Я. Зелинська-Джонсон. – Львів: Вид-во Старого Лева, 2019. – 256 с.
  • Клопотенко Є. Зваблення їжею / Є. Клопотенко. – К.: Книголав, 2019. – 192 с.
  • Кобель І. Кулінарні секрети їмості Ірини / І. Кобель. – Львів : Свічадо, 2016. – 136 с.
  • Колберт Д. Біблійні секрети харчування / Д. Колберт [пер. з англ. О. Гладкий]. – Львів : Свічадо, 2014. – 216 с.
  • Кравецька Л. Сучасна українська кухня з Лесею Кравецькою. Найкращі страви з душею / Л. Кравецька. – Харків: КСД, 2017. – 192 с.
  • Кравецька Л. Львівські пляцки і торти. Прості і не дуже / Л. Кравецька. – Харків: КСД, 2017. – 96 с.
  • Кравецька Л. Святкові страви Західної України / Л. Кравецька. – Харків: КСД, 2018. – 96 с.
  • Кравецька Л. Страви Поділля з душею / Л. Кравецька. – Харків: КСД, 2019. – 80 с.
  • Лильо І. Львівська кухня / І. Лильо. – Харків: Фоліо, 2015. – 256 с.
  • Лильо І. Львівська кухня / І. Лильо. – Харків: Фоліо, 2019. – 160 с.
  • Мельник В. Чизкейк всередині. Складні й незвичайні торти – легко! / В. Мельник. – К.: BookChef, 2018. – 112 с.
  • Мельник В. Чизкейк всередині. Хай кожен відчує себе кондитером / В. Мельник. – К.: BookChef, 2019. – 128 с.
  • Міцко М. Закарпатські ласощі та печива / М. Міцко, М. Липчей. – 3-тє вид., без змін. – Ужгород : ТДВ “Патент”, 2020. – 232 с. : іл.
  • Олівер Дж. Смачні страви за 30 хвилин від Джеймі / Дж. Олівер. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2015. – 288 с.
  • Олівер Дж. Готуємо з Джеймі / Дж. Олівер. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2016. – 448 с.
  • Олівер Дж. Супер’їжа на щодень / Дж. Олівер. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2019. – 312 с.
  • Петі Е. Бограч та інші страви від бетяра / Е. Петі. – Харків: КСД, 2019. – 80 с.
  • Пономарьов П.Х. Товарознавство тропічних і субтропічних фруктів: навч. посібник / П. Х. Пономарьов, І. В. Донцова, Л. І. Гірняк. – К. : ЦНЛ, 2006. – 184 с.
  • Середа М. Монастирська кухня. Страви на піст і на празник / М. Середа. – Львів : Свічадо, 2013. – 160 с.
  • Сірз В., Сірз М. Ваша дитина і ви : Здорове харчування для всієї родини / Пер. з англ. – К. : КМ Publishing, 2012. – 512 с.
  • Солодке печиво львівських господинь. Кулінарна мандрівка Знесінням / Упорядн. Г. Зінько. – Львів : Свічадо, 2019. – 104 с.
  • Технологія продукції ресторанного господарства. Полтавська кухня : навч. посібник / Т. В. Капліна, О. А. Білоусько, Н. І. Шаповал та ін. – К. : ЦУЛ, 2008. – 280 с.
  • Франко О. 1-ша українська загально-практична кухня з численними ілюстраціями та кольоровими таблицями / О. Франко, М. Душар, Н. Тихолоз. – Харків : Фоліо, 2019. – 540 с.
  • Цвєк Д. Солодке печиво / Д. Цвєк. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2013. – 192 с.
  • Цвєк Д. Малятам і батькам. Рецепти, ігри, традиції / Д. Цвєк. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2014. – 224 с.
  • Цвєк Д. У будні і свята / Д. Цвєк. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2016. – 480 с.
  • Чіучі А. Біблійні рецепти / А. Чіучі, П. Сартор [пер. з італ. Т. Курилець]. – Львів : Свічадо, 2013. – 176 с.
  • Шалимінов О. В. Збірник рецептур національних страв та кухонних виробів / О. В. Шалимінов, Т. П. Дятченко, Л. О. Кравченко. – К. : Видавництво А.С.К., 2003. – 848 с.

Навчальна програма

Завантажити навчальну програму