Інноваційні технічні та інформаційні системи у харчових технологіях (181 М)
Тип: Нормативний
Кафедра: конструктивної географії і картографії
Навчальний план
Семестр | Кредити | Звітність |
9 | 6 | Іспит |
Лекції
Семестр | К-сть годин | Лектор | Група(и) |
9 | 32 | професор ОЩИПОК І. М. | ГрХМ-11с |
Лабораторні
Семестр | К-сть годин | Група | Викладач(і) |
9 | 16 | ГрХМ-11с | ЧАЙКА І. М. |
Опис курсу
Метою викладання навчальної дисципліни «Інноваційні технічні та інформаційні системи у харчових технологіях» є:
– засвоєння студентами теоретичних знань про наявні технічні та інформаційні системи для оптимізації виробничих процесів, їхні можливості та недоліки;
– формування навичок користування спеціалізованими системами для автоматизації роботи підприємств індустрії харчування.
Цілі курсу – оволодіння студентами досвідом:
– теоретичного ознайомлення з специфікою інноваційних технічних та інформаційних систем, що актуальні для підприємств сфери харчових технологій;
– аналізу характеристик та ефективності технічних та інформаційних систем, їхньої інноваційності для сфери харчових технологій;
– практичного використання технічних та інформаційних систем.
Після завершення цього курсу студент буде:
а) знати
– наявні на ринку інформаційні системи для автоматизації процесів у сфері виробництва харчової продукції;
– специфіку інтерфейсів популярних інформаційних систем, що призначені для оптимізації виробничих процесів;
б) вміти
– підбирати відповідні програми автоматизації для виконання завдань у сфері виробництва харчової продукції;
– застосовувати спеціалізоване програмне забезпечення, що призначене для автоматизації основних та допоміжних виробничих процесів на підприємствах індустрії харчування;
– використовувати інструменти Microsoft Office, графічні редактори, Інтернет-служби для вирішення виробничих завдань;
– здійснювати моніторинг та оцінювати ефективність інновацій у сфері програмного забезпечення для підприємств індустрії харчування.
Рекомендована література
Основна:
- Бутенко Т.А., Сирий В.М. Інформаційні системи та технології: навчальний посібник. Харків : ХНАУ ім. В.В. Докучаєва, 2020. 207 с.
- Гончаренко Б. М., Ладанюк А. П. Автоматизація виробничих процесів харчових технологій : підручник. Київ : НУХТ, 2014. 530 с.
- Інформаційні системи і технології в готельно-ресторанному та туристичному бізнес: підручник / М.М. Скопень, М.К. Сукач, О.П. Будя та ін.; за ред. Сукач М.К. К. : Ліра-К, 2017. 768 с.
- Інформаційні технології в бізнесі. Частина 1: Навч. посіб. / [Шевчук І.Б., Старух А.І., Васьків О.М. та ін.]; за заг. ред. І.Б. Шевчук. Львів: Видавництво ННВК «АТБ», 2020. 455 с. URL: https://financial.lnu.edu.ua/wp-content/uploads/2020/11/Posibnyk_IT-v-biznesi_2.pdf
- Ощипок І. М. Розроблення архітектури програмного забезпечення та інтерфейсу користувача у технології м’ясних виробництв. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. №30, 2022. С.53–59.
- Ощипок І. М. Специфіка функціонування підприємств готельно-ресторанного бізнесу в умовах d-господарювання. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Львів: видавництво Львівського торговельно-економічного університету. 2020. Вип. 59. С. 83–89.
- Ощипок І. М. Формалізація процесу переробки сировинних потоків ковбасного виробництва. Одеський національний технологічний університет. Наукові праці. 2023. Том 87, випуск 1. С. 144–149.
- Ощипок І. М., Лоїк Г. Б. Інформаційна інфраструктура регіону як засіб забезпечення розвитку підприємств сфери обслуговування. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. 2019. Вип. 58. С. 69–75.
- Ощипок І. М., Назар М. І. Особливості процесу сировинного забезпечення підприємств харчової промисловості. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. 2024. № 37. С. 34–41.
- Ощипок І.М., Петришин Н. З. Інформаційні технології в нових умовах освітнього процесу і управління ним. International scientific journal «Grail of Science». 2023. №30. С. 280–287.
- Хорольський В. П. та ін. Цифрові системи інтелектуального управління підприємствами промислового комлексу регіону : монографія. Кривий Ріг, 2020. 561 с.
Допоміжна:
- Єременко, Д. В., Єременко, Л. В., Калістий, Р. В. CRM системи в бізнесі. / Матеріали конференції: «Current trends in the development of modern scientific thought» Хайфа, Ізраїль, 2022, 27-30 вересня 2022 р., С. 83–86.
- Здітовецький Ю.С., Бісікало О.В., Іванов Ю.Ю. Інтелектуальна інформаційна система розпізнавання та аналізу складу продуктів харчування. Вісник Вінницького політехнічного інституту. 2023. № 2. С. 66–71.
- Іванова Л. О., Соколова. О. П. Введення в дизайн-проектування : навчальний посібник. Одеса : Астропринт, 2017. 88 с.
- Іванова, Л. О., Соколова, О. П. Оцінювання рівня дизайну упаковок харчових продуктів кількісним методом. Scientific Works. 2018. 81(2). URL: https://doi.org/10.15673/swonaft.v81i2.913
- Міркевич, Р. М., Пупена, О. М. Оперативно-календарне планування як основа ефективної діяльності сучасних молочних підприємств. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2018. Том 24. № 4. C. 29–40.
- Нелюбов В.О., Білак Ю.Ю. Microsoft Aссess 2016: навчальний посібник в електронному вигляді. Ужгород : ДВНЗ «УжНУ», 2019. 73 с.
- Скопенко Н.С., Євсєєва-Северина І.В. Застосування сучасних інформаційних систем і технологій в управлінні з метою підвищення конкурентоспроможності підприємств. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2020. Т. 26, № 4. С. 58–70.
- Солодка Н. О., Сорокін Д. К., Ляшенко О. А. SЕО-оптимізація вебсайту в пошуковій системі Google. Вісник КрНУ імені Михайла Остроградського. 2020. Випуск 1 (120). С. 107–112.
- Стойко І., Долубовська О. Індустрія 4.0: ресторанні комп’ютерні POS-системи. Ⅱ Міжнародна науково-практична конференція «Трансформація бізнесу для сталого майбутнього: дослідження, діджиталізація та інновації»: Зб. тез. доп., м. Тернопіль, 23-24 листопада 2022 р., Тернопіль : ФОП Паляниця В.А., 2022. С. 62–64.
- Толбатов Ю. А. Статистика засобами EXCEL: навч. посібник. Київ : Університет “Україна”, 2013. 319 с.
- Хорольський В. П., Коренець Ю. М., Копайгора О. К. Методи ідентифікації та алгоритми адаптивних систем прямого цифрового керування виробництвом продуктів харчування. Обладнання та технології харчових виробництв. 2020. №1 (40). С. 32–45.
- Хорольський В. П., Коренець Ю. М., Копайгора О. К., Заікіна Д. П., Кузьменко А. О., Невідін В. І. Інформаційна система керування виробництвом харчових смарт-продуктів з технологіями заморожування. Обладнання та технології харчових виробництв. 2020. № 2(41). С. 79–88.
- Цифрова економіка : підручник / Т. І. Олешко, Н. В. Касьянова, С. Ф. Смерічевський та ін. К. : НАУ, 2022. 200 с.
- Юрчук Н. П. CRM-системи: особливості функціонування та аналіз українського ринку. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. 2019, Випуск 23, частина 2, С. 141–146.
Інформаційні ресурси Інтернет-мережі:
- Figma. URL: https://www.figma.com/
- Google Workspace. Офіційний сайт. URL: https://workspace.google.com/intl/uk/business/small-business/
- Microsoft. Офіційний сайт. URL: https://www.microsoft.com/uk-ua/
- Poster. Офіційний сайт. URL: https://joinposter.com/ua
- Servio. URL: https://serviosoft.com/uk/pro-kompaniyu
- Автоматизоване керування виробничими операціями. URL: https://www.youtube.com/watch?v=L593ZMPxkRg
- В Україні запустили сервіс для оплати рахунку в ресторанах через QR-код. The Village Україна. URL: https://www.the-village.com.ua/village/business/news/317675-v-ukrayini-zapustili-dodatok-dlya-oplati-rahunku-v-restoranah-cherez-qr-kod
- Посібник для початківців до дизайну упаковки. Envato Tuts+. URL: https://design.tutsplus.com/uk/articles/the-beginners-guide-to-packaging-design–cms-27380
- Посібник з інтерфейсу користувача Access. Microsoft. URL: http://surl.li/mkdrns
- Реклама Google Ads 2023. Створення рекламного кабінету. URL: https://www.youtube.com/watch?v=35HcDlv8Yi8
- Рішення для продуктів харчування та напоїв. ТG Consulting. URL: https://sb1.com.ua/possibilities/food-manufacturing/?
- ad_source=1&gclid=Cj0KCQjwwO20BhCJARIsAAnTIVQ2wcwXDTTc75x6vp7naHS03plxHnEf_NlrlGh-KQWEJAFXSfrjncoaArWREALw_wcB
- Харчова промисловість. OntargIT. URL: https://ontargit.com/ua/industries-ua/food-beverage-erp-ua/
- Цифрова платформа HACCP. Sanfood.biz. URL: https://sanfood.biz/cyfrova-platforma-haccp/
- Як створити вебсайт на Weblium. URL: https://www.youtube.com/watch?v=n5N3Y-FpWf0&t=4s