Інновації у готельно-ресторанному господарстві (241 Б)

Тип: Нормативний

Кафедра: туризму

Навчальний план

СеместрКредитиЗвітність
83Іспит

Лекції

СеместрК-сть годинЛекторГрупа(и)
826доцент Жук Ю. І.ГРГ-41с, ГРГ-42с

Практичні

СеместрК-сть годинГрупаВикладач(і)
826ГРГ-41сдоцент Жук Ю. І.
ГРГ-42сдоцент Жук Ю. І.

Опис курсу

Мета:оволодіння сучасними теоретичними основами та практичними навичками організації та управління інноваційними технологіями в ресторанному, готельному господарстві. Інноваційні технології в ресторанному, готельному господарстві та повинні створити необхідні умови для розширення, прискорення і підвищення ефективності формування і реалізації різних інновацій (продуктових, технологічних, соціальних тощо), спрямованих на розробку і впровадження конкурентоспроможного продукту на рівні міжнародних стандартів.

 Завдання:

  • визначення особливостей і динаміки трансформації форматів закладів ресторанного господарства у відповідності до змін ресторанного бізнесу;
  • визначення напрямів розвитку інноваційних форм сервісу різноформатних закладів ресторанного господарства;
  • розширення і поглиблення знань щодо інноваційних форм надання професійних послуг;
  • оволодіння сучасними теоретичними основами та практичними навичками організації та управління інноваційними технологіями в готельному господарстві;
  • формування знань щодо новітніх механізмів та методів управління міжнародними та вітчизняними підприємствами індустрії гостинності.

В результаті вивчення даного курсу студент повинен:

знати:

  • особливості розвитку нових форматів закладів індустрії гостинності (ресторанні та готельні підприємства) та їх трансформацію на сучасному вітчизняному ринку;
  • інноваційні формио бслуговування та форми надання професійних послуг у закладах ресторанного та готельного господарства;
  • теоріїінноваційного розвиткуресторанних та готельних господарств, характеристику інноваційних ознак та форм розвитку економіки;
  • методи прогнозування і планування нововведень на рівні ресторанних та готельних підприємств як інструментарій реалізації інноваційних технологій;
  • основні вимоги до побудови системи організаційних, соціальних, інфраструктурних, технологічних та економічних інновацій ресторанних та готельних підприємств;

вміти:

  • використовуючи міжнародний та вітчизняний досвід, формувати та впроваджувати інновації в діяльність підприємств індустрії гостинності;
  • керувати напрямами і варіантами розвитку підприємств індустрії гостинності у нестабільному ринковому середовищі;
  • формувати стратегії інноваційного розвитку підприємств  індустрії гостинності.

Рекомендована література

 Базова:

  • Василенко В.О. Інноваційний менеджмент: Навчальний посібник / В.О. Василенко. – ЦУЛ ; Фенікс, 2003. – 440 с.
  • Влащенко Н. М. Конспект лекцій з навчальної дисципліни «Інноваційні технології в туризмі» / Н. М. Влащенко, М. В. Тонкошкур ; Харків. нац. ун-т міськ. госп-ва ім. О. М. Бекетова. – Харків : ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2015. – 131 с.
  • Влащенко Н. М. Конспект лекцій з навчальної дисципліни «Інноваційні технології в готельному господарстві» / Н. М. Влащенко; Харків. нац. ун-т міськ. госп-ва ім. О. М. Бекетова. – Харків: ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2016. – 89 с.
  • Джинджоян В.В., Тесленко Т.В. Інноваційні технології в туризмі та гостинності. Київ : Каравела. 2022. 348 с.
  • Мальська, М. П. Готельний бізнес: теорія та практика: підручник. / Мальська М. П. – К. : ЦУЛ, 2010. – 472 с.

Допоміжна:

  • Журавльова С.М. Стратегія інноваційної діяльності на підприємствах готельного господарства // Економіка. Управління. Інновації. – 2012. – №2(8).
  • Інформаційні системи і технології в готельно-ресторанному та туристичному бізнесі : підручник / Скопень М.М. та ін. Київ : Ліра-К. 2020. 768 с.
  • Давидова О.Ю. Формування системи адаптивного інноваційного управління розвитком підприємств готельно-ресторанного господарства.: зб. наук. пр. / ХДУХТ. Харків, 2019. Вип. 1 (29). С. 195–207. URL : http://nbuv.gov.ua/UJRN/esprstp_2019_1_19. 7.
  • Давидова О.Ю. Аналіз та оцінювання ризиків інноваційного управління розвитком підприємств готельно-ресторанного господарства. Проблеми системного підходу в економіці: зб. наук. пр. /НАУ. Київ, 2019. Вип. 2 (70). С. 93-98. URL : http://www.psae-jrnl.nau.in.ua/journal/2_70_1_2019_ukr/14.pdf
  • Пащута М.Т., Шкільнюк О.М. Інновації: понятійно-термінологічний апарат, економічна сутність та шляхи стимулювання. Навч. посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2005. – 118 с.
  • П’ятницька Г. Сучасні проблеми інноваційного розвитку ресторанного господарства України / Г. П’ятницька, О. Григоренко // Вісник КНТЕУ. – 2005. – №1. – С.5-11.
  • П’ятницька Г.Т Вплив інноваційних змін на діяльність підприємств ресторанного господарства / Г.Т. П’ятницька, Н.О. П’ятницька // Економіка розвитку. – 2013. – №1(65). – С.122-126.
  • Шаповалова О.М. Інноваційна діяльність як основа підвищення конкурентоспроможності готельного господарства / О.М. Шаповалова // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – 2013. – №16. – С.224-228.

Інформаційні ресурси:

  • Барабаш Є.В. Інноваційні технології в готельному бізнесі [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://tourlib.net/statti_ukr/barabash.htm.
  • Саненко Л.І. Принципи впровадження інноваційних технологій в готелях та їх переваги [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://tourlib.net/statti_ukr/sanenko.htm
  • Сайт Європейської асоціації трансферу технологій, інновацій та промислової інформації [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.codris.ru
  • Сайд Державного агентства України з інвестицій та інновацій. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.in.gov.ua