Барна справа та мистецтво бариста (ДВВС)
Тип: На вибір студента
Кафедра: туризму
Навчальний план
Семестр | Кредити | Звітність |
3 | 2 | Залік |
Лекції
Семестр | К-сть годин | Лектор | Група(и) |
3 | 16 | Майкова С. В. | ГрФ-21с, ГрФУ-21с, ГРФЕ-21с, ГРО-21с, ГРТ-21с, ГРТ-22с, ГРН-21с, ГРГ-21с, ГРГ-22с, ГрХТ-21с, ГРТ-22с, ГРГ-23с, ГрГТ-21с |
Практичні
Семестр | К-сть годин | Група | Викладач(і) |
3 | ГрФ-21с | Майкова С. В. | |
ГрФУ-21с | Майкова С. В. | ||
ГРФЕ-21с | Майкова С. В. | ||
ГРО-21с | Майкова С. В. |
Опис курсу
Дисципліною «Барна справа та мистецтво бариста» передбачено вивчення особливостей організації та функціонування барів, обладнання барів та їх матеріально – технічним забезпечення, ознайомлення з основними типами кавових машин та їх порівнянням, підготовчими заходами бару до обслуговування, видами кави та типами напоїв, способами купажування кавових напоїв, способами приготування напоїв.
Метою вивчення вибіркової дисципліни «Барна справа та майстерність бариста» є ознайомлення студентів з особливостями організації та функціонування барів, обладнанням барів та їх матеріально – технічним забезпеченням, основними типами кавових машин та їх порівнянням, основними підготовчими заходами бару до обслуговування, видами кави та типами напоїв, способами купажування кавових напоїв, способами приготування напоїв, віртуально опрацювати різні способи приготування кави та підбирати солодощі та доповнення до кави; організовувати обслуговування споживачів та ознайомитися з організацією розважально-тематичних заходів в барах.
Рекомендована література
Основна
- БАРНА СПРАВА ТА МИСТЕЦТВО БАРИСТА: навч.посіб./ С.В. Майкова, О.Б. Маслійчук, Н.Я. Сусол – Київ: Вид-во «Каравела», 2022. – 164 с. https://caravela.com.ua/index.php?route=product/product&path=75&prod uct_id=35
- Крилова Л. В. Організація ресторанного господарства [Текст]: навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл./Л. В. Крилова; Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. Михайла Туган-Барановського, каф. готел. і ресторан. справи. – Донецьк: ДонНУЕТ, 2013. – 403 с.
- Ростовський В. С., Шамян С. М. Барна справа. Підручник. 2-ге вид.- К.: Центр учбової літератури, 2011. – 395с. ISBN 978-966-364-878-1
- Організація обслуговування у підприємствах ресторанного господарства: підручник для ВУЗів/За ред. проф. Н. О. П’ятницької. – К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2011. – 584 с
- Собакарь Є.М., Шитова Л.В. Оцінка якості кави. Харківський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр Міністерства внутрішніх справ України. «Young Scientist» • No 8 (96) • August., 2021, р. 13-16.
- Шаповал С.Л. Устаткування закладів ресторанного господарства. Механічне устаткування: навч. посіб. / С.Л. Шаповал, І.І. Тарасенко, О.П. Шинкаренко; за заг. ред. А.А. Мазаракі. – К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2010. – 240 с.
- Організація обслуговування в закладах ресторанного господарства. – режим доступу: http://subject.com.ua/pdf/242.pdf
- Правила, регулюючі порядок роботи ресторанів, кафе. – режим доступу: http://www.empire m.com.ua/articles -rulesforresurants.php
- Українська кавова компанія. Види кави. – режим доступу: https://coffee-ucc.com/ua/pro-kavu-ta-chay/vydy-kavy
- Вікіпедія. Розчинна кава. – режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Розчинна_кава Джерело: https://coffeerecept.pp.ua/kava-art-mistectvo-malyuvati-na-kavu
- Перша кава на теренах України ua.depositphotos.com
- холдинг емоцій «!Fest»
- Різновиди кавових напоїв https://zfc.in.ua/ua/blog/vidy-kofejnyhnapitkov
- Кавова культура в усьому світі: факти, статистика, цікавинки https://gemini.ua/kavova-kultura-v-usomu-sviti-fakti-statistikaczikavinki-za-danimi-2020-r/
- Все про каву. Кавові суміші https://coffee-ucc.com/ua/pro-kavu-tachay/tradyciyi-kavy-v-sviti
- Міні-довідник кавових напоїв https://delonghishop.com.ua/ua/article/mini-spravochnik_kofeynyih_napitkov.htm
- Кавова культура: як тренд на бадьорість змінює нас і наше свідомість http://newsdaily.org.ua/5575-kavova-kultura-yak-trend-nabadorist-zminyuie-nas-i-nashe-svidomist.html
- Про відмінність закладів. https://hmarochos.kiev.ua/2018/03/12/shho-take-kav-yarnya-tretoyi-hvilividpovidayut-barista-ta-vlasniki-kiyivskih-zakladiv/
- 9 КАВОВИХ ШОУ І ФЕСТИВАЛІВ, ЯКІ ВАРТО ВІДВІДАТИ. https://www.blackfest.show/blog/2020/02/13/9-kavovih-shou-i-festivalivjaki-varto-vidvidati-v-2020-roci/
- Подаючи чашку кави дуже художньо. https://www.creativosonline.org/uk/sirviendo-una-taza-cafe-formaartistica.html
- Мистецтво, талант та майстерність — авторські кавові напої. https://coffeestory.in.ua/image/catalog/blog/11.jpg
- Про каву. https://www.lorcoffee.com.ua/desgustation/
- Як правильно вибрати кавомашину для кафе. https://presa.com.ua/technologies/yak-pravilno-vibrati-kavomashinu-dlyakafe.html#riznovydy-kavomashyn
- Професійні кавоварки/кавомашина для ресторану, бару, кав’ярні, готелю – кавовий апарат для HoReCa (domkofe.com.ua)
- Основні типи кавомашин (procoffee.com.ua)