2020-2022. Моделювання стратегій менеджменту лісових ландшафтів Карпат за сценаріями зміни клімату

Негативний вплив зміни клімату на екосистемні послуги лісів є визнаною глобальною проблемою, і тому Карпатська конвенція передбачає запровадження адаптивного лісового менеджменту для мінімізації втрат. З огляду на це, наш проект:

1) з’ясовує довготривалі ефекти альтернативних стратегій менеджменту на дві провідні послуги карпатських геоекосистем (ландшафтів) – постачання деревини та депонування карбону – за основними сценаріями зміни клімату та

2) на підставі аналізу цих ефектів рекомендує оптимальну стратегію для мінімізації втрат.

Для цього ми моделюємо вплив традиційних та адаптивних стратегій менеджменту на майбутні обсяги лісозаготівлі та запаси карбону за чотирьох сценаріїв зміни клімату (RCP2.6, RCP4.5, RCP6.0 та RCP8.5), а також, для порівняння, за поточних кліматичних умов. У моделі також відображаємо майбутню інтенсифікацію вітровалів та інвазій Ips typographus (жука-короїда смереки).

Модель реалізуємо за допомогою симулятора лісового ландшафту LANDIS-II, який параметризуємо для умов Рахівського району Закарпаття (площа лісів 1 340 км²) як репрезентативної території. Різні стратегії менеджменту симулюємо для 100-річного періоду, а також прослідковуємо їхній вплив на просторову структуру ландшафту та траєкторії запасів депонованого карбону протягом наступних 200 років.

Цей проєкт є продовженням ініціативного дослідження природної динаміки лісового ландшафту Карпат за сценаріями зміни клімату (Kruhlov et al., 2018). Його реалізує кафедра фізичної географії за фінансової підтримки МОНУ. У проєкті також беруть участь доцент Олег Часковський з НЛТУУ, др. Домінік Том з Технічного Університету Мюнхена, проф. Роберт Шеллер з Університету Північної Каролайни та проф. Вільям Кітон з Університету Вермонта. Кращі студенти кафедри також будуть залучені до виконання цього дослідження.