Вітання доктору географічних наук професорові кафедри ґрунтознавства і географії ґрунтів Степанові Павловичу Позняку з нагоди 80-річчя

04.07.2023 | 11:27

2 липня 2023 року виповнилося 80 років доктору географічних наук, заслуженому професорові Львівського національного університету імені Івана Франка, професорові кафедри ґрунтознавства і географії ґрунтів, академіку АН вищої школи України, голові Львівського відділення Українського товариства ґрунтознавців і агрохіміків, Почесному голові Українського географічного товариства, відомому вченому-ґрунтознавцю, географу, засновнику Львівської наукової школи генетичного ґрунтознавства, дійсному членові НТШ, заслуженому діячеві науки і техніки України Степанові Павловичу Позняку.
Наукова діяльність у Львівському університеті спрямована на вивчення ґрунтово-екологічних проблем Західного регіону України, вирішенні актуальних теоретичних і прикладних питань ґрунтознавства, географії ґрунтів, екології землевпорядкування, використання, відтворення та охорони ґрунтів.
У Львові сформувалася наукова школа генетичного ґрунтознавства, пов’язана з науковою діяльністю професора Степана Позняка.
Загалом дослідження Степана Позняка та його учнів зробили вагомий внесок у розвиток генетичного ґрунтознавства, географії, меліорації, екології та класифікації ґрунтів.
Степан Позняк опублікував 375 наукових праць у вітчизняних і закордонних виданнях, зокрема 13 монографій у співавторстві із започаткованої ним серії «Ґрунти України», перший україномовний підручник «Ґрунтознавство і географія ґрунтів» у двох томах, навчальні посібники «Картографія ґрунтового покриву», «Чинники ґрунтотворення», «Соціальне ґрунтознавство», «Господареві про ґрунти і право на них», «Актуальні проблеми ґрунтознавства і географії ґрунтів», «Антропогенні ґрунти».
У свій ювілей професор Степан Позняк сповнений творчих сил і задумів, з активною позицією щодо напрямків розвитку ґрунтово-географічної науки й освіти.
Кафедральна родина щиро вітає ювіляра і зичить йому міцного здоров’я, сімейного добробуту, здійснення нових творчих і наукових задумів!!!
Миру і Перемоги!