Відбулася науково-краєзнавча експедиція по Дністровському каньйоні

23.09.2016 | 16:45

 

Студентська науково-краєзнавча експедиція Дністровським каньйоном

З 15 по 21 серпня відбулася студентська науково-краєзнавча експедиція Дністровським каньйоном, яку організували доцент кафедри фізичної географії Володимир Миколайович Шушняк та професор кафедри лісництва Національного лісотехнічного університету України Платон Романович Третяк.

В експедиції взяли участь студенти географічного факультету Сергій Атаманчук, Лілія Василець, Наталія Марзанич, Ірина Овсянник, Юрій Шандра, Дмитро Шелест, а також старший учитель міста Івано-Франківськ, випускниця нашого факультету Яремко Ольга.

За п’ять днів на човнах було подолано шлях від смт. Єзупіль Івано-Франківської обл. до с. Возилів Тернопільської обл. протяжністю понад 80 км.

Карта маршруту експедиції

Учасники експедиції провели обстеження берегових та руслових форм р. Дністер та деяких її приток, виміряли швидкість течії на різних ділянках річки, зібрали краєзнавчу інформацію з прибережних сіл та провели оцінювання туристично-рекреаційного потенціалу Національного природного парку «Дністровський каньйон».

Однією з цікавинок експедиції став морений дуб, знайдений у відслоненнях тераси, вік якого становить кілька тисяч років. Для точнішого визначення віку знахідки відібрали зразки, які згодом передадуть для експертизи.

Також учасники під час експедиції змогли насолодитись чудовими краєвидами та отримати незабутні враження, а студенти здобули безцінний досвід експедиційних досліджень.

Наступного року заплановано продовжити роботу експедиції  для повнішого дослідження НПП «Дністровський каньйон».

Учасники  висловлюють подяку затупнику декана географічного факультету Володимиру Монастирському, завідувачу господарством Дністровського стаціонару Євгенії Дземан, начальнику відділу науки НПП «Дністровський каньон» Олександру Вікирчаку та ГО «Регіональне агенство стійкого розвитку» за сприяння у проведенні експедиції.

Підготував Сергій Атаманчук ГРФ-31