Україна–США: кулінарна дипломатія або як об’єднує їжа
15 жовтня 2021 р. відбулася онлайн-зустріч «Кулінарні зв’язки між Україною та США: як об’єднує їжа» у рамках відзначення 75-ої річниці програми ім. Фулбрайта. Спікерами заходу були дослідники галицької кухні Маріанна Душар* та д. і. н. Ігор Лильо**, а модерувала дискусію Джесіка Зихович, директорка Представництва Інституту міжнародної освіти в Україні та офісу Програми ім. Фулбрайта.
Під час зустрічі було обговорено такі питання:
- Food Studies та проєкт «Seeds and Roots» («Насіння та Коріння»);
- особливості українських страв;
- видозміна українських кулінарних традицій закордоном;
- кулінарна дипломатія або чому їжа здатна об’єднувати;
- кухня української діаспори в США.
Участь у заході взяла доцент кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій географічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка к.т.н. Маслійчук Ольга Богданівна. Під час заходу ознайомилась з інформаційним ресурсом «Seeds&Roots» галицької кухні, найбільш екзотичними галицькими стравами («печена пава», «зупа з черепашок», «рогалики з рожею»), інформацією про найстарішу кулінарну книгу «Апіція» тощо.
*Маріанна Душар – дослідниця галицької кухні, авторка проєктів «Пані Стефа» та «Seeds&Roots», співавторка проєкту «Все про борщ». Маріанна була стипендіаткою програми ім. Фулбрайта у 2019-2020 рр. і працювала над проєктом «Відновлення гастрономічних традицій України: більше ніж борщ та вареники» (Reclaiming Ukraine’s Gastronomic Traditions: More than Borscht and Varenyky).
**Ігор Лильо – доктор історичних наук, доцент Львівського національного університету імені Івана Франка, директор ГО «Інститут галицької кухні», стипендіат програми ім. Фулбрайта у 2016-2017 рр. Автор книги «Львівська кухня» та співавтор книги «Україна: їжа та історія».