Цукрова флористика: закріплення теорії на практиці студентами кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій
На практичних заняттях з дисципліни «Кондитерське та пекарське мистецтво» студенти кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій (група ГРГЛ-31с) вивчали особливості виготовлення «цукрової флористики». Під керівництвом к.т.н., доцентки Маслійчук Ольги Богданівни, здобувачі набули практичних навичок із виготовлення квітки-орхідеї із цукрової мастики.
Мастика – це солодка цукрова маса з якої виготовляють прикраси для кондитерських виробів. Перші квіти з цукрової мастики з’явилися ще в Англії в кінці 19 століття. Їх, як і фігурки з шоколаду, придумали кондитери, яким до цього доводилося прикрашати торти живими рослинами. Натуральні букети швидко в’янули, до того ж деякі квіти були отруйні, що могло загрожувати майстрам звинуваченнями в спробі отруєння важливих особистостей. Таким чином, довелося шукати вихід із ситуації, що швидко переросло в ціле мистецтво. У 1981 році англійські шанувальники цукрової флористики об’єдналися в першу в країні Британську гільдію майстрів. Таке солодке мистецтво перетворилося в окреме популярне хобі.
Для виробництва цукрових квітів необхідні наступні інструменти:
- художні пензлі;
- флористичний дріт;
- дошка для розкочування мастики;
- качалка;
- стеки та різаки;
- флористична стрічка;
- гумова подушечка, щоб надавати форму листкам.
Для виготовлення мастики використано такі інгредієнти:
- 500 грамів цукрової пудри;
- 1 білок одного яйця;
- 40 грамів води;
- 10 грамів желатину;
- 1 чайна ложка лимонного соку;
- 50 грамів інвертного цукру чи сиропу глюкози;
- 1 чайна ложка кокосової олії або кулінарного жиру;
- 10 грамів СМС (КМЦ).
Студенти кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій із великим захопленням взяли участь в такому «солодкому мистецтві» та надалі прагнуть вдосконалювати свої вміння на практиці!