Цукрова флористика: закріплення теорії на практиці студентами кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій

24.02.2023 | 20:46

На практичних заняттях з дисципліни «Кондитерське та пекарське мистецтво» студенти кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій (група ГРГЛ-31с) вивчали особливості виготовлення «цукрової флористики». Під керівництвом к.т.н., доцентки Маслійчук Ольги Богданівни, здобувачі набули практичних навичок із виготовлення квітки-орхідеї із цукрової мастики.

Мастика – це солодка цукрова маса з якої виготовляють прикраси для кондитерських виробів. Перші квіти з цукрової мастики з’явилися ще в Англії в кінці 19 століття. Їх, як і фігурки з шоколаду, придумали кондитери, яким до цього доводилося прикрашати торти живими рослинами. Натуральні букети швидко в’янули, до того ж деякі квіти були отруйні, що могло загрожувати майстрам звинуваченнями в спробі отруєння важливих особистостей. Таким чином, довелося шукати вихід із ситуації, що швидко переросло в ціле мистецтво. У 1981 році англійські шанувальники цукрової флористики об’єдналися в першу в країні Британську гільдію майстрів. Таке солодке мистецтво перетворилося в окреме популярне хобі.

Для виробництва цукрових квітів необхідні наступні інструменти:

  • художні пензлі;
  • флористичний дріт;
  • дошка для розкочування мастики;
  • качалка;
  • стеки та різаки;
  • флористична стрічка;
  • гумова подушечка, щоб надавати форму листкам.

Для виготовлення мастики використано такі інгредієнти:

  • 500 грамів цукрової пудри;
  • 1 білок одного яйця;
  • 40 грамів води;
  • 10 грамів желатину;
  • 1 чайна ложка лимонного соку;
  • 50 грамів інвертного цукру чи сиропу глюкози;
  • 1 чайна ложка кокосової олії або кулінарного жиру;
  • 10 грамів СМС (КМЦ).

Студенти кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій із великим захопленням взяли участь в такому «солодкому мистецтві» та надалі прагнуть вдосконалювати свої вміння на практиці!