Транскордонна конференція зі збереження культурної спадщини

12.06.2023 | 12:58

У Яремче – туристичній столиці Карпатського краю, – на початку червня (1–2 червня 2023 р.) відбулась Міжнародна конференція в рамках українсько-румунського проєкту «Назад до наших спільних коренів».
На захід були запрошені представники органів місцевого самоврядування, громадських організацій та Краєзнавчого музею, “ПІК “Палац” установ з питання культури, IT-спеціалісти, експерти у сфері туризму, члени громад, митці.
У її програмі було представлено спільну доповідь Юрія Зінька (Львівський національний університет імені Івана Франка) та Павла Горішевського (Університет Короля Данила, м. Івано-Франківськ) у секційному засіданні «Виклики. Спадщина. Розвиток туризму». Ця доповідь була присвячена тематичним туристичним шляхам культурної спадщини. Вона опиралась на міжнародний та вітчизняний досвід розробки і впровадження туристичних шляхів.

Виконавцями проєкту «Назад до наших спільних витоків», що реалізується в рамках Програми Добросусідства Румунія-Україна були представлені основні результати проєкту, в т.ч. фестивальні дійства в Івано-Франківську та румунському місті Ботошані, а також проєкти віртуальних музеїв у містах-партнерах. У резолюції конференції була підтримана ідея створення тематичних шляхів як інтеграторів культурної спадщини.
Завершення міжнародної конференції було присвячено відвідуванню об’єктів культурної спадщини у Надвірнянському районі (м. Надвірна та замок Пнів), де йде реалізація ще одного українсько-румунського проєкту «Об’єднані спадщиною: збереження історичного спадку фортеці Пнів в Україні та фортеці Ардуд в Румунії з метою розвитку туризму».