Розпочався економіко-географічний розділ навчальної комплексної практики студентів 2 курсу ОПП «Економічна і соціальна географія»

22.06.2024 | 13:07

У рамках практики студенти досліджують господарський комплекс м. Дубляни; зосереджують увагу на розвиток сфер послуг, промисловості, сільського господарства, сфери транспортно-логістичних послуг поселення і складського господарства; набувають навички польових економіко-географічних досліджень; розвивають вміння укладання суспільно-географічних профілів головних вулиць поселення і виконання функціонально-територіального зонування досліджуваної території тощо. Науковий керівник практики – асист. Любов Котик.
Особлива увага на практиці присвячена вивченню сільського господарства, як загалом, так і особливостей його провадження у межах м. Дубляни. Фахівцями-практиками з цього питання є доц. Ігор Рожко – завідувач кафедри раціонального використання природних ресурсів і охорони природи ЛНУ ім. І. Франка та асист. Дмитро Баранський – асистент кафедри генетики, селекції та захисту рослин, аспірант кафедри агрохімії та ґрунтознавства ЛНУП.
Доц. Ігор Рожко провів екскурсію для студентів навчальною аудиторією просто неба – дослідним полем кафедри садівництва та овочівництва ім. професора І.П. Гулька ЛНУП; зосередив увагу на особливостях, відмінностях, перевагах і викликах розвитку рослинництва і садівництва з використанням сучасних агротехнологій та натурального сільського господарства; показав та розповів про особливості догляду й вирощування клонових підщеп яблуні та інших фруктових дерев у маточнику, розсаднику та саді; продемонстрував результати досліджень з сортовивчення суниці ананасної, порічки, малини, чорної смородини; розповів про унікальність колекції часнику, яка налічує понад 300 сортів й екоформ, є національним надбанням та базовим генофондом для селекційної роботи; звернув увагу на розробку екологічно безпечних технологій вирощування овочевих культур на продовольчі та насіннєві цілі, вивчення впливу на них регуляторів росту, гербіцидів; наголосив на розвитку і поширенні культури екологічно безпечного сільського господарства.
Асист. Дмитро Баранський розповів студентам про особливості розвитку сільського господарства у межах зони інтенсивного зерно-кормо виробництва та вирощування енергетичних культур; показав дослідні поля та угіддя ЛНУП; продемонстрував стаціонарний дослід кафедри агрохімії і ґрунтознавства – багаторічне вирощування культур у монокультурі (пшениця озима, картопля); навів приклади пробної селекції методом добору; показав лінії добору, сорти, гібриди картоплі на стадії селекціонування-вирощування; розповів про вирощування енергетичних культур та їхню цінність для сільського господарства – верба енергетична, тополя, павловнія; продемонстрував візуальні результати наукових дослідів з вивчення впливу на сільськогосподарські культури гербіцидів; показав демо-ділянки колекцій кукурудзи, жита, пшениці, вівса, соняшника, гречки, овочевої групи та ін.; розповів про традиції та сучасні тенденції у сільському господарстві м. Дубляни.
Дякуємо Ігорю Рожку, Іванні Рожко, Дмитру Баранському за екскурсії, цікаве спілкування, заглиблення у проблематику сфери сільського господарства, продовольчої, енергетичної, екологічної безпеки регіону!