Професор Олег Шаблій – пасіонарій географічної освіти і науки

14.11.2023 | 11:31

Шаблій Олег

14 листопада пошановуємо пам’ять Олега Шаблія – провідного українського географа і картографа, лідера львівської суспільно-географічної школи, засновника української системної суспільної географії на новітньому етапі її розвитку. Однак уперше без нього, проте з іменем професора Олега Шаблія у назві кафедри економічної і соціальної географії.

Шаблій Олег Іванович (1935‒2023) – доктор географічних наук (1978), професор, багаторічний завідувач кафедри економічної і соціальної географії (1990–2022), Заслужений професор Львівського національного університету імені Івана Франка, Заслужений діяч науки і техніки України, Почесний член Українського Географічного Товариства, Почесний член Наукового товариства ім. Шевченка (з географів це звання мав лише В. Кубійович) та голова його Географічної комісії, керівник Географічного відділення Малої Академії наук України, лавреат Міжнародної премії імені Івана Франка в номінації «За вагомі досягнення в галузі соціально-гуманітарних наук» (2017).

Професор Олег Шаблій є автором майже тисячі наукових, навчально-методичних і науково-публіцистичних праць. До сфери його наукових зацікавлень належали теоретико-методологічні, методичні та прикладні проблеми суспільної географії, геополітики, геоекономіки, геоекології, геософії, геопоетики, картографії, просторового розпланування. «Моїм географічним кредо було і є оптимально поєднувати теоретичні, методичні і прикладні аспекти суспільного землезнання і картографії», – зазначав Професор. Олег Шаблій – найцитованіший в Україні науковець у галузі суспільної географії.

Упродовж багатьох років Професор був блискучим лектором із таких нормативних та вибіркових дисциплін для студентів географічного і економічного факультетів: «Основи суспільної географії», «Актуальні проблеми суспільної географії», «Розміщення продуктивних сил», «Географія транспорту», «Військова географія», «Математичні методи в суспільній географії». Сповідуючи ідею наступності, він активно працював з учнівською і студентською молоддю, виховав не одне покоління львівських географів.

З-поміж численних праць Олега Шаблія ‒ фундаментальні: «Економічна і соціальна географія України» (1994, 1995, 2000), «Суспільна географія: теорія, історія, українознавчі студії» (2001), «Основи загальної суспільної географії» (2003, 2012), «Математичні методи в суспільній географії» (1984, 1994), «Львів. Комплексний атлас» (2012) – перший і наразі єдиний атлас великого міста України, а також шеститомове видання вибраних праць «Суспільна географія» (2015–2023).

Професор Олег Шаблій був знаним дослідником географії та історії України й рідного Університету, знавцем національних традицій і символів. Він зініціював встановлення на географічному факультеті меморіальних таблиць видатним українським географам, які навчались і працювали у Львівському університеті, – Степанові Рудницькому, Григорію Величку, Олені Степанів, Юрію Полянському.

Як упорядник хрестоматії «Новітня українська суспільна географія» (2007), науковий редактор 14-ти книг зі серії «Постаті українського землезнання», О. Шаблій підняв із небуття імена замовчуваних і репресованих у совєтські часи багатьох українських географів. Україноцентризм – головний принцип його освітньої і наукової діяльності.

Олег Шаблій був організатором численних наукових конференцій і семінарів, шеф-редактором всеукраїнського часопису «Історія української географії», членом редколегій журналів «Український географічний журнал» (Київ), «Регіональна економіка» (Львів), «Часопис соціально-економічної географії» (Харків). Він – ініціатор створення навчальної лабораторії «Комплексного атласного картографування» (з 2021 р. – «Атласного і тематичного картографування»).

Як багаторічний лідер львівської суспільно-географічної школи, Олег Шаблій підготував понад 20 кандидатів і 5 докторів географічних наук. Упродовж кількох каденцій був головою спеціалізованої вченої ради з присудження наукового ступеня доктора географічних наук на географічному факультеті ЛНУ ім. Івана Франка.

Професор відзначався широкою ерудицією, творчим підходом до розв’язання актуальних проблем географічної освіти і науки, вболівав за сучасний стан і перспективи їхнього розвитку. Патріотизм, глибока порядність, загалом яскравість його особистості приваблювали усіх. Безперечно, професор Олег Шаблій – пасіонарій української освіти і науки.

Більше про Вчителя – у статті за покликанням.

Ірина Гудзеляк та Мирослава Влах