Проф. Іван Ровенчак та доц. Ольга Мамчур – спікери у програмі “Дні європейської спадщини 2024”

19.09.2024 | 11:46

З лекцією доктора географічних наук, професора кафедри економічної і соціальної географії імені проф. Олега Шаблія Івана Ілліча Ровенчака “Львів на найдавніших географічних картах” слухачі ознайомились 13 вересня 2024 р.
Львів на найдавніших географічних картах був позначений як “Civit de Leo”. Карти-портолани створювались для мореплавства Середземним морем, де на них  були зображені узбережні міста, а на суходолі не показували усіх міст, проте Львів позначений на цих картах, хоча він далеко від узбережжя – це показує та пояснює його важливість.

Одне із перших зображень Львова є на карті-портолані Дульсерта 1335 р.
Львів зображено й на портолані 1339 р. цього ж каталонського автора. Під значком міста напис латинською мовою: „До цього міста прибувають купці із прянощами, які пізніше вирушають через Готландське море до Фландрії, здебільшого у Брюгге“.

13 вересня 2024 р. також відбулась екскурсія для усіх особин “Таємниці будівлі географічного факультету (колишньої Львівської Богословської Академії)” доцента Ольги Мамчур.

Будівля географічного факультету Львівського університету має особливе значення для міста — освітнє, наукове, релігійне, мистецьке, історичне: як будинок (і сад) Генеральної духовної семінарії (з 1929 р. Греко-Католицької богословської академії), а після 1945 р. — як будівля Львівського університету.

Порозмовляли про події XX ст. і видатних постатей національних духовних діячів, освітян і науковців-богословів, географів, мистецтвознавців, пов’язані із будинком по вул. П.Дорошенка, 41.

Дні європейської спадщини щороку організовуються Управлінням туризму Львівської міської ради.
Тематика цьогорічних заходів 13-15 вересня 2024 р. “Маршрути, мережі та звʼязки” була розкрита у лекції проф. І. Ровенчака та доц. Ольги Мамчур.