Презентація у Вюртембе́рзькій земельній бібліотеці першої книги, надрукованої українським автором Юрієм Котермаком-Дрогобичем, та наукова подорож за участю науковців кафедри економічної і соціальної географії

27.07.2022 | 11:07

 20 липня 2022 р. у Вюртемберзькій земельній бібліотеці (м. Штутгарт) — одній з найбільших і найбагатших бібліотек Німеччини — відбулась презентація унікального видання для України —першої відомої друкованої книги, надрукованої українцем Юрієм Дрогобичем, назва якої «Прогностична оцінка поточного 1483 p. магістра Юрія Дрогобича з Русі доктора мистецтв і медицини славетного Болонського університету» (“Iudicium pronosticon Anni MCCCCLXXX III…”). Книга-інкунабула Юрія Дрогобича —  першого українського академічного вченого, ректора Болонського університету, — видана у Римі 1483 р., містить, окрім астрологічних прогнозів, відомості з географіїастрономіїметеорології, філософії. Другий із існуючих оригінальних примірників зберігається у Ягеллонському університеті  в Кракові.

Завдяки співпраці вчених кафедри економічної і соціальної географії з науковцями Тюбінгенського університету було знову віднайдено оригінал книги у архівах Вюртемберзької земельної бібліотеки.
Презентація видання  відбувалась в ході українсько-німецького наукового воркшопу у м. Тюбінген (18-20 липня 2022р.) за участю членів кафедри. Про особливості книги «Прогностична оцінка поточного 1483 року» та її  унікальність на презентації виступив проф. Іван Ровенчак.

Вперше ідея ознайомлення із унікальним для України виданням виникла у вересні 2021 р. під час міжнародної конференції “Громадський міський простір в українських містах: актуальний розвиток і виклики в контексті історії, ідентифікації та національного будівництва” за участю учених-географів Львівського університету та Університету Карла Ебергарда (м. Тюбінген).

Також науковці з кафедри економічної географії Тюбінґенського університету провели пізнавальну екскурсію по місту Тюбінґен, одним з найдавніших університетських центрів Європи. Наукова подорож передбачала вивчення особливостей розвитку і сучасних трансформацій декількох міст Польщі, Німеччини і Чехії.