Міжнародний семінар «Транскордонна стійкість критичної транспортної інфраструктури в Україні та її вплив на економіку та суспільство» науковців України та Сполученого Королівства

02.08.2023 | 09:56

28 липня 2023 р. науковці кафедри економічної і соціальної географії ім. проф. Олега Шаблія Львівського університету та кафедри інжинірингу Університету Бірмінгема організували у рамках проєкту «Twinning for Identity, Sovereignty and Resilience» міжнародний семінар «Транскордонна стійкість критичної транспортної інфраструктури в Україні та її вплив на економіку та суспільство».

Захід відбувся у м. Варшава у гібридному форматі англійською мовою.

Координатор семінару від Бірмінгемського університету Стерджіос А. Мітоуліс окреслив у доповіді рамки (Framework структуру) конфліктостійкості для розбудови критично важливої інфраструктури. Доповідь д-ра Сотіріоса Аргироудіса Sotirios Argyroudis «Компроміси між стійкістю та сталими рішеннями в адаптації інфраструктури до зміни клімату: приклад мостів в Україні»висвітлила напрацювання щодо поєднання вимог зеленої економіки і поствоєнної відбудови.

Науковці кафедри економічної та соціальної географії ЛНУ імені Івана Франка Ірина Гудзеляк, Ольга Мамчур, Ірина Ванда, Любов Котик, Юрій Борсук представили доповіді – лекції «Суспільно-географічні проблеми розвитку Львівської області», «Економічна ефективність використання залізничних пасажирських маршрутів Західного регіону України», «Практичне використання геологістики в транспортній галузі Західного регіону України», «Соціально-економічні передумови функціонування приміського залізничного транспорту».
Кожна з доповідей обговорювалася під час круглих столів, де також було представлено короткі доповіді запрошених експертів.

У роботі семінару з британської сторони долучилися дослідники з Бірмінгемського університету, а також експерти з питань розвитку критичної інфраструктури, які надають рекомендації уряду Сполученого Королівство щодо майбутньої поствоєнної відбудови України.

До міжнародного семінару також були запрошені для доповідей українські географи та представники міської влади м. Львова:

  • начальнику відділу інвестицій та проєктів Управління інвестицій та проєктів Львівської міської ради Олегу Веклину,
  • доценту кафедри географії України і туризму Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка к.г.н. Івану Рудакевичу,
  • доцентам кафедри географії та природознавства Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника к.г.н. Роману Сливці, Ірині Закутинській,
  • доцентці кафедри туризму Національного Університету «Львівська Політехніка» к.г.н. Марії Лущик,
  • к. г. н. Мар’яні Ярошевич,
  • аспірантці Львівського національного університету імені Івана Франка Златі Логін.

Важливо, що обговорення просторових проблем критичної інфраструктури м. Львова, Львівщини та загалом Західних областей України, сприятиме формуванню звіту і рекомендацій британських колег для Уряду Сполученого Королівства у поствоєнному відновленні інфраструктури України.