Про можливості підвищити кваліфікацію у сфері дистанційного зондування Землі

04.05.2023 | 13:16

Впродовж 20 березня – 2 квітня 2023 р. завідувачка лабораторії геоінформаційних технологій та ландшафтного планування Галина Савка слухала спецкурс для педагогічних працівників “Основи дистанційного зондування Землі: історія та практичне застосування“, який читали спеціалісти лабораторії “ГІС і ДЗЗ” Національного центру “Мала академія наук України”. На підсумковій конференції Галина Степанівна виступила з доповіддю “Аналіз динаміки вологості ґрунту і рослинності (на прикладі верхів’я басейну річки Свиня, Львівська обл.). По завершенню спецкурсу отримано сертифікат про підвищення кваліфікації. 

Слухачів було ознайомлено з основами роботи в середовищах ArcGIS Online, EO Browser, Google Earth Pro, LandsatLook та ін. Варто зазначити, що однією з лекторок була випускниця нашого географічного факультету Світлана Бабійчук.   

Лабораторією “ГІС і ДЗЗ” МАН України заплановано проведення аналогічних курсів, а також курсів по QGIS, про що має бути повідомлено на їхній сторінці (https://www.facebook.com/groups/CopernicusUA/). Такі курси можуть бути корисними не лише педагогам природничих спеціальностей, а й багатьом іншим, адже інтенсивне застосування геоінформаційних технологій та дистанційного зондування Землі викликане реаліями нашого життя. 

Важливо, що згадана Лабораторія має чи не єдиний в Україні україномовний канал в yuotube (https://www.youtube.com/channel/UCvHZQyrvexbJ1u0NnMjuV_A) стосовно ГІС і ДЗЗ, де розміщено відеопрезентації щодо роботи з різними сучасними ресурсами.  

До слова, хто хоче бачити збитки завдані агресором, рекомендуємо користуватися безоплатним EO Browser (https://apps.sentinel-hub.com/eo-browser/), де на відміну від звичного для багатьох Google Earth Pro та Sas.Planet,  подаються найновіші космічні знімки, які оновлюються що кілька днів. 

Підготувала Галина Савка