Курс «Бути вченим» від Європейської академії наук і досліджень прослухали доценти кафедри туризму

08.12.2021 | 10:44

У грудні 2021 року доц. Безручко Л. С., доц. Філь М. І. кафедри туризму пройшли авторизований курс «Бути вченим» Європейською академією наук і досліджень.
Керівник курсу професор Hasso Edenbofer, президент of EASR, Нamburg / Germany.   Курс складався із 5-ти модулів. Цілі курсу: розуміти основні принципи науки і знати, що «не робиться»; мати реалістичний образ науки і вчених; розпізнавати дилеми чесності, знати, як реагувати в зрозумілих випадках, і володіти навичками розважливо реагувати в неясних випадках; знати та розуміти відмінності та подібності різних дисциплін; мати базове розуміння ролі науки в суспільстві, усвідомлювати свої власні соціальні обов’язки та вміти займати позицію у суспільних проблемах, де наука відіграє роль.

Модуль 1: Наукові питання : обговорювались питання важливості постановки правильних наукових питань, про дослідження допустимості з етичної точки зору, деякі дилеми щодо наукових питань.

Модуль 2 : Науковий метод. Частина І. розкривались питання, як упередженість публікацій, упередженість підтвердження та сумнівна дослідницька практика.

Модуль 3 : Науковий метод. Частина II.  Цей модуль висвітлював відмінність між деякими звичайними науковими процедурами та невідповідною наукою. Вміння провести межу між «науковим оптимізмом» і науковим шахрайством.

Модуль 4 : Наукова кар’єра. У цьому модулі обговорюються різні етапи академічної кар’єри та деякі з основних перешкод, з якими може зіткнутися початківець вчений. Знати типову кар’єру вченого.

Модуль 5: Наука і промисловість. Обговорювались переваги, небезпеки співпраці,  принципові відмінності між наукою та промисловістю, їх взаємодію. І позитивні, і негативні.