Французька підтримка львівських географів і туристів

22.05.2023 | 12:24

Вперше на факультетських конференціях ми отримали визнання і підтримку французьких географів і експертів туристичної справи.
На Міжнародній науково-практичній конференції, присвяченій 140-річчю географії у Львівському університеті “Географічна освіта і наука: виклики і поступ”, яка відбулася 18-20 травня 2023 року у Львові, взяли участь представники французьких науково-освітніх інституцій.
Професор Ян Борм (Jan Borm) з Версальського університету Св. Климентія привітав учасників конференції під час урочистої академії. Він є Директором Інституту арктичних досліджень Малаурі Монако-Версаль Сен-Кантен-ан-Івелін (UVSQ) та заступником віцепрезидента з міжнародних відносин Версальського університету (Director of the Malaurie Institute of Arctic Research Monaco-Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines (UVSQ), Deputy Vice-President in charge of International Relations UVSQ).
Його виступ на секційному засіданні “Туризм, рекреація, гостинність” стосувався можливостей науково-освітньої співпраці в арктичних дослідженнях, туристичній справі та міжнародній програмі Erasmus+. Початки цієї співпраці були реалізовані у 2018–2019 роках.
Візит французької делегації з Версальського університету дозволив укласти угоду про співпрацю між університетами, а студенти нашого факультету брали участь в освітній програмі Erasmus+.

Другу французьку групу представляли експерти міжнародної Асоціації AMRORTH, що займається підтримкою освітніх закладів з туризму і готельно-ресторанної справи.
На секційному засіданні конференції Почесний президент Філіп Фрасуа (Philippe Francois, AMFORHT Honorary President) та Головний виконавчий директор Ксав’є Форе (Xavier Faure, AMFORHT Chief Operating Office) представили основні напрями діяльності цієї міжнародної асоціації та можливості залучення українських ВНЗ з підготовки фахівців з туризму та готельно-ресторанної справи до їх діяльності.
У кінці 2022 року Україна була включена як 62-й член Асоціації AMRORTH, а її представником у Правлінні цієї організації є Юрій Зінько – старший викладач кафедри туризму Львівського національного університету імені Івана Франка.
Почесний президент Філіп Франсуа неодноразово заявляв про підтримку України в цей важкий час воєнних випробувань і бажав перемогти російського агресора.

Ми щиро вдячні нашим французьким друзям за участь у нашій конференції та маємо надію на плідну співпрацю у найближчі роки.
Досить корисною була зустріч з французькими колегами для представників інших ВНЗ України, які брали участь у конференції: Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Ужгородського національного університету та інших.