Застосування ArcGIS Online в освітньому процесі

24.05.2023 | 10:25

18-20 травня 2023 року відбулася Міжнародна наукова конференція «Географічна освіта і наука: виклики і поступ», присвячена 140-річчю географії у Львівському університеті.

На конференції в секції «Освіта» доповідала Галина Савка – завідувачка лабораторії геоінформаційних технологій та ландшафтного планування (співдоповідач Володимир Шушняк – доцент кафедри геоекології і фізичної географії).

Тема доповіді «Застосування ArcGIS Online в освітньому процесі». Проаналізовано міжнародний досвід застосування хмарного середовища ArcGIS Online в освітньому процесі. Розглянуто додатки, які дозволяють створювати навчальні картографічні матеріали у вигляді вебсайтів без спеціальних знань програмування. Висвітлено принципи та основні переваги використання ArcGIS Online у географії.

Основні переваги ArcGIS Online: ознайомлення з основами ГІС без встановлення спеціального програмного забезпечення; доступ до найновіших статистичних даних, які можна легко візуалізувати; освоєння навичок вебкартографування, створення інтерактивних карт; підготовка демонстраційних матеріалів у вигляді вебсайтів.

Щоб користуватися безоплатною версією ArcGIS Online необхідно створити публічний обліковий запис (Create an ArcGIS Public Account). Це можна зробити за покликанням: https://www.arcgis.com/sharing/rest/oauth2/signup?client_id=arcgisonline&redirect_uri=http://www.arcgis.com&response_type=token.

Покликання на сайт ArcGIS Online: https://www.arcgis.com/index.html

Для шкіл України програмне забезпечення (ArcGIS for Schools Bundle) є у вільному доступі (ESRI. Ukraine. URL: https://esri.ua/sarticle.php?id=4).